İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Toplantısı'nda konuşan Yerlikaya, genç, yaşlı, kadın, erkek ayrımı yapmaksızın herkesin huzur ve güvenliğinin Bakanlığa emanet edildiğini söyledi.
Türk milletinin cesareti, samimiyeti ve işin doğru yapılmasını sevdiğini belirten Yerlikaya, "Bizim milletimiz eleştiri yapılsa bile hemen celalleneni değil, sabırla dinleyeni, daha sonra da tane, tane anlatanı sever. Bizim milletimiz hatasını fark ettiği zaman erdemlidir, hemen ondan dönüp doğrusunu yapanı sever. Özür dileyeni de sever, helallik dileyeni de sever. Ama bir başarı olduğu zaman havalanandan da pek hoşlanmaz çünkü başarı Allah'tan." ifadesini kullandı.
Çalışma arkadaşlarına bu minvalde seslenen Yerlikaya, "Yolda yürürken bizim tempomuza ayak uydurmayan veya bizim bu ilkelerimize uymayan ve evrakta sabitlenenlerle yolumuzu ayırıyoruz. Daha detaya girmeye gerek yok. Ama başarıyı ödüllendirmekte cimri davranmıyoruz. Bir hata özellikle de kasıtlı bir hata yaptıysa cezalandırmakla da biz adalet ne diyorsa kesinlikle onu yapıyoruz." diye konuştu.
"Önle-Yakala" mottosuyla hareket ettiklerini anlatan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki çalışmaları anlattı.
Yerlikaya, 1 Haziran 2023-12 Mart 2024 tarihleri arasında PKK/KCK terör örgütüne yönelik Türkiye genelinde 18 bin 734 kırsal, 3 bin 500 şehir olmak üzere toplamda 22 bin 234 operasyon yapıldığını, 60'ı ölü, 640 sağ veya yaralı, 117 teslim olmak üzere 817 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti.
Bu çalışmalarda ise 283 şehir operasyonunun İstanbul'da yapıldığını aktaran Yerlikaya, 514 gözaltı, 125 tutuklu, 144 adli kontrol işlemi olduğunu ve 87 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydetti.
Yerlikaya, FETÖ/DEAŞ ve sol terör örgütlerine yönelik operasyonlar ile engellenen terör eylemlerinin bilgilerini paylaştı.
Türkiye genelinde terörizmin finansmanına yönelik operasyonlara değinen Yerlikaya, 1 Haziran 2023 ila 12 Mart 2024 tarihleri arasında 183 operasyon yapıldığını bu kapsamda 1106 gözaltı, 179 tutuklu işlemi yapılarak 28 milyon 678 bin lira ele geçirildiğini söyledi.
Gri listeye vurgu yapan Yerlikaya, şöyle konuştu:
"Gri listenin alt parametre olarak kırk maddesi var, biz geldiğimizde dördü kalmıştı, 3'ü İçişleri, 1'i Adalet Bakanlığında. Bunların tamamını bitirdik biz. Tabii bu yaptığımız, birazdan yapacağımız organize suç örgütleriyle ilgili, diğer bu finansmanla ilgili yapılanların her biri sadece bunları siz görmüyorsunuz ki tüm dünya bunu izliyor, onlar da görüyor, söylüyorlar. Bunlarla ilgili yurtdışı basınında çok enteresan kalemler yazı yazıyor ve bütün bunlar öyle olumlu bir tesir yapıyor ki nisan ayında, mayısın ilk haftalarında bu komisyon gelecek yerinde son değerlendirmesini yapacak ve haziranın ilk haftasında da gri listeden ilk biz çıkacağımızı ümit ediyoruz, çünkü yapmamız gereken her şeyi yaptık. Eğer Mehmet Şimşek bakanımızın da ifade ettiği gibi 'Halen' diye bir karar alıyorlarsa bu da bizimle ilgili siyasi bir duruşla ilgilidir ki biz öyle bir şey yapacaklarına da ihtimal vermiyoruz, vermek istemiyoruz."
Yerlikaya, organize suçlara yönelik yürütülen operasyonlarla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Şehirde bir tane eşkıya istemiyorum." sözlerini aktararak, "Dedim 'Sayın Cumhurbaşkanım talimat bu, destek bu olduktan sonra Allah'ın izniyle. Her zaman bunu söylüyorsunuz zaten, baş üstüne. Adalet Bakanlığı savcılarımıza, mahkemelerimize, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla, MASAK ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla biz İçişleri Bakanlığı olarak müthiş bir uyumun bereketi diye. Uyum, bereket nasıl oluyor biliyor musunuz? '12 aydan beri fiziki teknik takip planlı hareket yapacağım diye uğraşırken ya bu neredeyse 4 ayda bitiyor.' diyor, dedik ya bereket bu."
İlgili bakanlıklarla uyumlu bir süreç geçirdiklerini kaydeden Yerlikaya, "Bir organize suç örgütüyle ilgili 'mış' gibi yapmak yok. Dosyayı öyle bir yapacaksınız ki savcılarıyla, mahkemeyle görüştüğümüz zaman, arkadaşlarımız konuştuğu zaman 'Dosya dolu mu?' diyorum ben, adamlar diyor ki 'Efendim Allah sizden razı olsun, İçişleri ailesinden öyle bir dosya geldi ki cuk, hareket edemeyecek.' dosya böyle." dedi.
Çalışma arkadaşlarına verdiği talimatları aktaran Yerlikaya, şöyle konuştu:
"Biz organize suç örgütleriyle ilgili valilerimize, emniyet müdürlerimize, arkadaşlarımıza, istihbaratıma verdiğim talimat şu, bakın aynı şeyi size de söylüyorum, ekranda da söylüyorum diyorum ki ey valilerim, ey müdürlerim, paşalarım bakın 'Bir şehirde benim vatandaşıma musallat olan bir yerel, bölgesel, ulusal, uluslararası niteliği önemli, bir çete var. Bunu vatandaş biliyor ve halen siz makul, mantıklı, beni ikna edeceğiniz bir sebepten dolayı fişi takmadınız, kamerayı görmediniz, izleyip yani planlı, projeli bir iş henüz yapmadıysanız kusura bakmayın ben sizle yürümem, durdurmam ben sizi orada, hayatta sizle yol yürümem.' diyorum. Çünkü ben de dahil hepimizin bu aziz milletimizin içerisinde yetiştirdiği öyle güzel alternatiflerimiz var ki hepimiz için böyle. Yani reel sektörde nasıl bir rekabet varsa kamuda da 'Bakanım bir de beni müdür yap da bak ben nasıl cevvalim.' diyen bir sürü insan var. Ya hakkını ver ya da bizim önümüzden çekil, biz koşmak istiyoruz."
Yerlikaya, yaptıkları çalışmaları anlatmasının ardından Samsun'da oğlu uyuşturucu maddeyi bırakan bir annenin kendisine yazdığı teşekkür mektubunu okudu.
Asayiş başlığındaki verileri anlatırken emniyet güçlerinin yakasına kamera takılacağını dile getiren Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:
"Başta büyükşehirler olmak üzere jandarma ve polisimizin, trafik asayiş ekiplerinin yüz tanımalı -ASELSAN yapıyor bunu yerli ve milli hepsinde- bir yaka kamerası olacak. İstanbul'dan başlayacağız. Bu personel ve araç işini de biz en yeni, en donanımlı araçları trafik ve asayiş ekiplerimize vereceğiz. 2 yıl içerisinde ASELSAN'la öyle anlaştık yüz tanımalı yaka kamerası şimdi her yerde bunlar olacak sadece ana arterlerde değil. Yarın bir gün araçlar durdurulduğu zaman diyecek ki kardeşimiz -latife yapıyorum dikkat toplamak için- 'Sen benim kim olduğumu biliyor musun?' diyecek, o da 'Sen hiç zahmet etme şimdi yaka kamerasından senin cemaziyelevvelin zaten benim ekranıma düşüyor.' diyecek. Bakın dünyada sistem bu, aynısı bizde de oluyor ve bu yerli ve milli oluyor."
Bakan Yerlikaya, bu teknoloji sayesinde polis ve vatandaşlar arasında yaşanan olayları tespit edebileceklerini anlattı.
Yerlikaya, göçle ilgili olarak da yoğun çalışmalar sürdürdüklerini belirterek eğer organize edilirse İTO'dan bir ekibi de hudut güvenliğini gözlemlemek üzere sınırda ağırlayabileceklerini söyledi.