Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen "Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" açılış töreninde, Türk dünyasının farklı ülkelerinden gelen misafirleri selamladı.
Şehir ve mimarinin hayati öneme sahip iki konu olduğuna işaret eden Yıldırım, şehirin yalnızca yerleşim yeri değil, bir de ruhunun bulunduğunu olduğunu belirtti.
Medeniyetler tarihinin, bir yandan şehirlerin tarihini de ifade ettiğine değinen Başbakan Yıldırım, tarih yazmak isteyenlerin, şehirleri gezdiğini, şehirlerin, tarihe konu pek çok şeyi tarihçilere sunduğunu anlattı.
Başbakan Binali Yıldırım, Kastamonu'da Atatürk Spor Salonu'nda Türk Dünyası Kültür Başkenti Programı Açılış Töreni'nde konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle;
Kültür mirasımız Kastamonu muhteşem bir törenle Türk Dünyası Kültür Başkenti oluyor. Hayırlı uğurlu olsun. Bir yıl boyunca gururla taşıyacağımız her türlü zengin etkinliklerle hakkını vereceğimiz bu payeyi bize kazandıran bütün dostlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye sevdalılarına teşekkür ediyorum. Emeği geçenlere katkı verenlere şükranlarımı sunuyorum. Değerli misafirler şehir ve mimari hayati öneme sahip iki konudur. Şehir sadece bir yerleşim yeri değildir. Her şehrin bir de ruhu vardır. Medeniyetler tarihi bir yandan da şehirlerin tarihini ifade eder. Tarih yazmak isteyenler şehirleri gezerler tarihe konu pek çok şeyi şehirler tarihçilere sunar. Büyük medeniyetler kendilerini özgün şehirleriyle dünyaya anlatır.
İnsan şehri inşa ederken şehir de insanı inşa eder. Birbirlerinin karakterlerini kültürlerini şekillendirirler. Türk ve İslam dünyasının medeniyet merkezi olan önemli şehirleri vardır. İstanbul, Bursa, Konya, Kastamonu, Şanlıurfa, Diyarbakır, Taşkent, Buhara, Semerkant, Kazan, Bağdat, Şam, Kahire, Kudüs, Medine gibi sembol şehirlerimize uğradığınızda sizlere derin bir medeniyet anlatısı yapılır. Camiler medreseler, bedestenler, hanlar, şadırvanlar, sokaklar ve evler birer tarih öğretmeni olur sizlere geçmişinizi anlatırlar. Yalnızca aklınıza değil bu mekanlar aynı zamanda ruhumuza kalbimize de seslenir. Şairlere ilham kaynağı olur şehirler.
Başbakan Binali Yıldırım: Şehirlerimizi betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz.https://t.co/wUwCICvX05 pic.twitter.com/VTHehs4OrQ
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 21 Mart 2018
Şehirlerimizi betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz
Her şehrin sahibi vardır. Allah dostları İslam şehirlerinin manevi sahipleridir. Kastamonu'da şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerine zimmetlidir. Şehirler maneviyatlarını bu yüce şahsiyetlerden alır. Şehirlerin düşmanları da vardır. Bunlardan birisi savaşlardır. İşte Bağdat, Şam, Kudüs malesef savaşların yıkıcı yüzünü gösteren şehirlerdir. Taşıdıkları değerleri hatıraları, tarihi, kültürü malesef içlerinden sökülüp alındı. Şehirlerin bir başka düşmanı da betonlaşmadır. Adeta zehirli bir sarmaşık gibi bir anda şehirlerin her yanını sarar ve bütün güzellikleri gölgeler adeta yok eder. Şehirlerimize sahip çıkacağız. Gelecek kuşaklar için sahip çıkacağız. Şehirlerimizi betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz.
Türk ev mimarisinin en güzel örnekleri Kastamonu'da yaşıyor. Kastamonu kimliğini, dokusunu karakterini yaşatmaya devam ederek bize ilham veren şehirlerimizden birisi olmayı sürdürecek. Mimarisi tarih eserleri, dokumacılığı, yemek kültürü ile Kastamonu'yu her daim yaşatıyoruz, yaşatacağız.
Aşık Veysel'in vefatının 45. yılı
Bugün aynı zamanda Anadolu kültürüne, şiirleri ve türküleriyle büyük katkılar vermiş halk ozanımız Aşık Veysel'in ölüm yıldönümü. Kendisini de bu vesile ile rahmetle anıyorum. O yürek kokulu türkileri ile bizlere sevgiyi, kardeşliği, dayanışmayı ve vatan sevgisini anlattı. Çalışmanın, üretmenin helal lokmanın kıymetini hep anlattı. Aşık Veysel ne güzel söylüyor; Dost dost diye nicesine sarıldım / Benim sadık yarım kara topraktır / Beyhude dolandım boşa yoruldum / Benim sadık yarım kara topraktır / Dileğin var ise Allah'tan iste / Almak için uzak gitme topraktan / Cömertlik toprağa verilmiş hakktan / Benim sadık yarım kara topraktır. Anadolu'yu, Anadolu yapan gönül erlerinin cümlesini rahmetle anıyorum mekanları cennet olsun.
"Nevruz'u insani değerlerimizin yeniden dirilişi olarak görürüz"
21 Mart sadece Kastamonu'nun Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiği gün değil. 21 Mart'ın birçok özelliği var. Bugün Nevruz, baharın gelişini temsil eden Nevruz'da binlerce sanat sever ve misafirimiz ile birlikte Kastamonu'dayız. 21 Mart Orta Asya'dan Avrupa'ya kadar uzanan kültür coğrafyamız için çok önemli bir gün. Sadece bu coğrafyada değil neredeyse kuzey yarım kürenin tamamında bu bayram kutlanır. Doğu Türkistan'dan Orta Asya'ya, Mezapotamya'dan Sibirya'ya, Moğolistan'dan Amerika Kıtası'na kadar yeni bir uyanışı ifade eder Nevruz. Bizler için Nevruz sadece bir mevsim değişimi değil, bu topraklarda binlerce yıldır dirilişi, bereketi, birliği, beraberliği, kardeşliği temsil eder Nevruz. Toprağın dirilişini simgeleyen Nevruz aynı zamanda bir bayramdır. Zira bizler toprağı ana gibi sahiplenen ona toprak ana diye hitap eden topraktan yaratıldığımıza inanan bu yüzden toprağın dirilişini tabiatın dirilişi olarak görürüz. Nevruz'u yüreklerimizin yeniden yeşermesi insani değerlerimizin yeniden dirilişi olarak görürüz. Bu vesile ile Nevruz'un bütün insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini de Cenab-ı Mevla'dan niyaz ediyorum. Tabiatın bütün farklılıklarıyla renkleriyle bir bütün oluşu gibi bizlerin de bütün farklılıklarımıza bir ve beraber olmamızı diliyorum.
Başbakan Binali Yıldırım: TRT Avaz Türk dünyasının sesi oldu, sesi olmaya devam ediyor.https://t.co/wUwCICvX05 pic.twitter.com/LlSf6zZCwY
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 21 Mart 2018
"TRT Türk dünyasının sesi oldu"
Türk dünyasının baharı müjdeleyen bu güzel bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Ülkemizde İstanbul'dan Şanlıurfa'ya, Edirne'den Kars'a kadar bütün şehirlerimizin farklı kültürleri farklı kültür mirasları vardır. 2010'da İstanbul Avrupa Kültür Başşehri oldu. 2013'te Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu, 2016'da Konya, İslam Dünyası Turizm Başşehri oldu. Bu yıl da İstiklal savaşımızın kahraman şehri Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başşehri olarak bu şehirlerimiz arasında hakettiği yeri aldı. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllar içinde daha birçok ilimiz turizmin, kültürün, ortak medeniyet mirasımızın başşehri olarak yer alacaktır. Hep birlikte ortak tarihimize, kültür değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizim çalışmalarımız sadece kültür başşehri etkinlikleri ile sınırlı değil. Türk dünyası için, özellikle hükümetlerimiz döneminde birçok hizmeti ifa ettik. TİKA eliyle, coğrafyamız ve ötesindeki tarihi eserleri ihya ediyoruz. Örneğin; Moğalistan'da Türk tarihi için çok önemli olan Bilgi Tonyukuk anıtlarını koruma aldık. Ahmet Yesevi, Sultan Sencer gibi Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinin türbelerini ihya ettik. Gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladık. Türk tarihinin bilinen en eski yazılı kaynaklarının sergilenmesi için Orhun ve Bilge Kaan Müzesi'ni kurduk hizmete açtık. TRT Avaz bugün de bu etkinliği de Türk coğrafyasında canlı olarak veriyor. Türk dünyasının sesi oldu. Sesi olmaya devam ediyor. Ayrıca, Türk dünyasında geleneksel spor dallarının yaşatılmasına da önem veriyoruz. Yunus Emre Enstitüsü ile Türkçe öğreniminin yaygınlaşmaya devam ediyor ve binlerce Türk coğrafyasından kardeşimizi Türkiye'de misafir ediyoruz. Türkiye olarak sınırlarımızın ötesine hizmette sınır tanımıyoruz.
"Kahramanlarımızın mühimmatları bu güzergahtan taşındı"
Sevgili Kastamonulular biliyorsunuz ben aynı zamanda sizin hısmınızım, dünürünüzüm. Dolayısıyla Kastamonu'ya karşı özel bir sorumluluğumuz da var. Kastamonu'ya son 15 yılda neler yapıldığını burada anlatacak değilim. Kastamonu'dan çıkıp Ankara'ya giderken kışın ortasında Ilgaz Dağı'nın ortasında yolda kaldığınızda Kastamonu'nun zorluğunu hep beraber yaşamışsınızdır. Bu sıkıntıyı ben de yaşadım. O gün kararı verdik. Kastamonu mutlaka Ilgaz'a tünel yapılacak ve Kastamonu artık yaz kış erişilir, ulaşılır hale gelecek. Elhamdülillah, 15 Temmuz tünellerimiz yapıldı hizmet veriyor. Şimdi baraj yapılacak o yolu da yeni bir tünelle Kırık Tünelleri ile yeni bir yol haline getiriyoruz. Böylece Kastamonu-Ankara çok daha kısalmış olacak. Kastamonu'nun Türk tarihinde çok önemli yeri var. Kastamonu en büyük kahramanlığını İstiklal mücadelesinde vermiş bir şehirdir. İnebolu'dan Kastamonu üzerinden İstiklal mücadelesi yapan kahramanlarımızın bütün mühimmatları bu güzergahtan taşınmıştır.
Uzaktan ve yakından gelen tüm misafirlerin Kastamonu'da huzur bulacağından ve ilin güzel insanlarının güzel ev sahipliğiyle karşılayacaklarından hiç şüphem yok.
Kastamonu, Kültür ve Turizm Bakanımız gerekli hazırlıkları yapıyor. Kastamonu'ya kültür başşehri olması vesilesiyle çok güzel bir kültür merkezini de inşallah kazandırmış olacağız. Hayırlı, uğurlu olsun.
Kaynak: TRT Haber