Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "33 yıllık Katma Değer Vergisi Yasası'nı kökünden değiştiriyoruz" dedi. Yıldırım, "Aslında bu bir değişiklik değil, bu bir reform. Bunun içinde ne var? Vatandaşın devletten alacağı biriken KDV'si bir takvime göre ödenecek. Eğer bundan sonra KDV'ler 3 ay içinde ödenmezse, ödenmeyen zaman için devlet faiz verecek" dedi.
Yıldırım şunları söyledi:
"Bankalar önünüze koyuyor, karınca duası gibi 10 sayfa. Bir ortasından, bir altından imzala. 'Bir okuyum.' diyor. 'Ne okuyacaksın kardeşim, imzalayacaksın.' diyor. Devletin gücü taraf olarak vatandaşın hakkını görmezden gelmeyi gerektirmiyor"
Eğer bir anlaşma yapılıyorsa, her iki tarafın da eşit haklarının olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
"O yüzden kamu gücü ancak güçlü devlet olursa, ülkeni içerde dışarıda tehdit eden olursa, ona karşı kullanırsın. Kamunun gücünü, vatandaşı mağdur etmeye kullanmaya kalktığın zaman orada başka bir şey var. Orada hukuk devleti sorgulaması yapılır. Türkiye bir hukuk devletidir. Vatandaşının bütün hak ve menfaatlerini en iyi şekilde gözetecek tedbirleri de alıyoruz."
"KOBİ'lerin tanımı değişiyor"
Yıldırım, "KOBİ'lerin tanımı değişiyor. Daha fazla girişimcimizin desteklerden faydalanması için; KOBİ'lere bir üst sınır koymuştuk destekte, ne kadar, 40 milyon, şimdi bunu değiştiriyoruz, 125 milyona çıkartıyoruz" diye konuştu.
Taş üstüne yaş koyanın baş tacı olduğunu ifade eden Yıldırım, "Taş üstüne taş koyan başımızın tacıdır. Vatandaşımıza iş, aş kapısı açan bütün girişimcileri, bütün işletmeleri tebrik ediyorum. Bizim için en kutsal görevi icra ediyorlar. Allah hepinizden razı olsun" ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
"Türkiye'nin gurur duyacağı bir özel sektörü var"
Türkiye'deki yatırımların büyük bir kısmını özel sektör yapıyor. Bu sene kamu yatırımlarının toplamı 128 milyar. Özel sektörün yaptığı yatırım 900 milyarın üzerinde. 1 trilyonun üzerinde yatırım yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin övüneceği, gurur duyacağı bir özel sektörü var. Bu da bizim gelecek güvencemizdir. O yüzden Türkiye kolay kolay küresel, bölgesel krizlerden etkilenmiyor ve ekonomide istikrarlı büyümesini sürdürüyor.
"Bizim en büyük kaynağımız insandır"
Sanayicimiz artık geleceği hesaplıyor, öngörüyor. Buna göre yatırım kararını veriyor. İş kurmak veya işini geliştirmek isteyen herhangi bir girişimci, ülkede güven, istikrar olduğu için kendi işine odaklanabiliyor. Her zaman söylüyoruz. Bizim en büyük kaynağımız insanımızdır. Petrole, elmasa güvenenler bir süre sonra açıkta kalabilir ama insan kaynağı olan yoluna devam eder.
"Ocak'ta 9631 tane yeni şirket kuruldu"
Ocak 2018'de Türkiye genelinde 9631 tane yeni şirket kuruldu. Kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 61 arttı. 2018 için felaket senaryosu anlatanlara buradan ithaf ediyorum. İnsanlar paralarını savurmak için şirket kurmaz. İmar etmek için, ihraç etmek için, para kazanmak için şirket kurar.
"Türkiye'yi asıl ayakta söyleyen KOBİ'lerdir"
KOBİ'ler Türkiye'nin isimsiz kahramanıdır. İstihdamımızın yüzde 56'sını sağlıyor. Anlı şanlı şirketler herkesin bildiği bunların sayısı toplam şirketlerin içerisinde yüzde biri geçmez. Yurdun her yerinde kendi halinde çalışan, üreten fakat gürültü çıkarmayan milyonlarca girişimcilerimiz var. Asıl Türkiye'yi ayakta tutan KOBİ'lerdir.
"KOBİ'lerimiz sayesinde bu noktalara geldik"
KOSGEB bugün bütün vilayetlerimizde hizmet vermeye devam ediyor OSB'lerde gelişme ne kadar olmuş, 15 yılda ne değişmiş bugün OSB'lerimizin sayısı 2002'ye göre 2 katına çıkmıştır. 2002'de bütün OSB'lerde çalışan sayısı 415 bin kişi. Bugün ne kadar? 1 milyon 750 bin kişiye çıkmış. Milli gelirimiz 860 milyar dolara, ihracatımız 159 milyar dolara çıktıysa bunda tabii ki KOBİ'lerimizin sayesinde bu noktalara geldik.
"1.5 milyon ilave istihdam sağladık"
Geçen sene istihdam seferberliği projesi kapsamında 1.5 milyon ilave istihdam sağladık. En büyük pay KOBİ'lerimizindir. İşe alacağınız her işçi için işverene ait vergi ve primi biz sağlayacağız.
AR-GE ve yenilikçilik tasarım faaliyetlerine yönelik makine alımlarına katma değer vergisinden muafiyet getiriyoruz.
"2 bin 49 işletmeye destek vereceğiz"
KOBİ Gelişim Destek Programı ile 2 bin 49 işletmeye destek vereceğiz. Şunu 3 bin yapalım! Bu program ile 524 milyon olmasın 600 milyon olsun. 1 milyar 300 milyonluk yatırım hacmi oluşacak ve 5 bin - 6 bin civarında yeni çalışan vatandaşa aş-iş imkanı sağlanacak.
"Hiçbir ayrım gözetmeden hizmet vermeye devam ediyoruz"
KOSGEB Hizmet Merkezleri oluşturarak her ilimizde bulunan girişimciye hiçbir ayrım gözetmeden hizmet vermeye devam ediyoruz. 2002'ye kadar küçük ve orta ölçekli yatırımcıya verilen destek miktarı 14.5 milyon lira. 2018'e geldiğimiz de bu miktar toplam 5 milyar 300 milyona çıkmış.
"KOBİ'lerin de rehberliğe ihtiyacı var"
KOBİ'leri daha güçlü bir şekilde desteklemek için bunlarla yetinmeyeceğiz. KOBİ'lerin ihtiyaçlarından biri de danışmanlık ve rehberlik... Bunun için yeni bir sistem yeni bir anlayış lazım tıpkı rotası belli olmayan bir gemi, gideceği limana ulaşamayacağı gibi KOBİ'lerin de bir rehberliğe ihtiyacı var. O rehberliği de KOSGEB yapacak. Bizim işimiz üretmek.
"100 liralık yatırım yaparsan 70'i bedava"
Ekim ayı içerisinde bir grup toplantısında da açıkladığım gibi KOBİ Tekno Yatırım ve Stratejik Ürün Destek Programı... Tekno Yatırım Programı ile işletmeler, teknoloji düzeyi yüksek katma değerli ürünler üretir hale gelmesi için desteklenecek. Teknolojik üretim yatırımı yaparsa yüzde 70 geri ödemesiz ve yüzde 30 geri ödemeli olmak üzere yüzde 100 desteğe sahip olacak. 100 liralık yatırım yaparsan 70'i bedava. 30'unu geri ödeyeceksin. Üst limit de 5 milyon. Herkesin ölçeğine ve gücüne göre destek imkanı var fakat önemli bir proje var diyelim ki 10 milyona kadar da çıkıyor bu destek.
Kaynak: TRT Haber