Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e geldi.
AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Şimşek, burada gazetecilerin sorularını cevapladı.
"Cumhurbaşkanlığı sistemi" teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde imzaya açılmasına ilişkin sorusu üzerine Şimşek, teklifin Meclise getirilmesi ile kendisinin de imzaladığını söyledi.
"Başkanlık sistemi Türkiye'nin iki temel sorununu çözecek. Birincisi idarede, yönetimde istikrarı sağlayacak. Diğeri de temsilde adaleti sağlayacak." diyen Şimşek, şöyle devam etti:
"Türkiye asla bir daha koalisyon dönemlerine dönmeyecek. 70'li yıllarda koalisyon hükümetleri Türkiye'yi iflasa sürükledi. 90'lı yıllarda koalisyon hükümetleri Türkiye'yi krizden krize sürükledi. 2001 yılında Türkiye'yi iflasın eşiğine getirdi. Bunları Türkiye yaşadı. Geçen sene haziran ayında böyle bir risk yaşandı. Dolayısıyla kaç aday olursa olsun herkes yarışacak, milletin yüzde 50'sinden fazlasının oyunu alan aday başkan olacak. 5 yıl boyunca Türkiye'yi yönetecek ve yönetimde istikrar olacak. Türkiye için çok büyük bir kazanç. Türkiye'nin yapabileceği en önemli reformlardan birisi olacak."
"Sistemle temsilde adalet sağlanacak"
Türkiye'de uzun yıllar seçim barajının tartışıldığına dikkati çeken Şimşek, "başkanlık sistemi" ile bu kadar yüksek bir baraja gerek kalmayacağını vurguladı.
Şimşek, "Başkanlık sistemiyle temsilde adalet de sağlanmış olacak. Bu kadar yüksek bir baraja ihtiyaç olmayacak. " dedi.
Sistemle birçok partinin parlamentoda olmasının problem olmaktan çıkacağına değinen Şimşek, Neden? Çünkü yönetimde istikrarı Başkanlık sistemiyle sağlayacaksınız. Meclis kendi görevini yapacak, yönetim görevini yapacak." diye konuştu.
"Başkanlık sistemi"nde dünyanın en iyi uygulamalarından başka bir şey önermediklerine işaret eden Şimşek, "checks-balances" sistemi denilen Meclisin kendi görevini yapacağı, yargının bağımsız olacağı, yürütmenin de yine işine odaklanacağı bir sistemden bahsettiklerini kaydetti.
"Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam edecek"
Şimşek, "başkanlık sistemi"ne ilişkin düzenlemenin Meclisten geçmesi ile Türkiye'de ciddi bir reformun gerçekleştirilmiş olacağını dile getirerek, bundan sonra Türkiye'nin yoluna güçlü bir şekilde devam edeceğini bildirdi.
"Türkiye'nin Suriye'ye girmesi terör tehdidini azaltmıştır"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Suriye sınırına duvar inşa edilmesinin terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmayacağını ancak azalttığına işaret ederek, "Türkiye'nin DEAŞ ile mücadele etmek için Suriye'ye girmesi terör tehdidini azaltmıştır. Dolayısıyla bütün bunlar önümüzdeki dönemde reformlar, sağlıklı makro ekonomik politikalar ve terörle mücadelede sağladığımız mesafe inanıyorum ki risk algısını zamanla azaltacak ve tekrar, şu anda negatif ayrışan Türkiye o zaman pozitif ayrışır." diye konuştu.