Sıkıyönetim uygulaması tarih oluyor. Olağanüstü Hal, 15 Temmuz hain darbe girişiminin sonuçları ve terör tehditleri de göz önüne alınarak, yeniden tanımlanıyor.
Parlamenter Sistem'de Bakanlar Kurulu yetkisinde olan OHAL ilanı, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı'na veriliyor. OHAL ilanı aynı gün Meclisin onayına sunuluyor.
Meclisin OHAL'i uzatma, kısaltma ya da kaldırma yetkisi bulunuyor. Bu dönemde çıkan kararnameler üç ay içinde meclis tarafından onaylanmaz ise hükümsüz kalıyor.
Cumhurbaşkanı OHAL ilanını ve OHAL kararnamelerini Meclisin onayına sunduğu, Meclisin OHAL'i uzatma, kısaltma ya da kaldırma yetkisi de olduğu için, Meclisin bu konudaki denetleme gücü ve sorumluluğu ön plana çıkıyor.
OHAL de olsa seçim süreci tamamen Yüksek Seçim Kurulu'nun denetiminde gerçekleşiyor.
Olağanüstü Hal'in yeni tanımı ise, Bölgesel Kriz Yönetimi.
OHAL yerine bölgesel kriz yönetiminin geleceğini duyuran AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, tasarının Meclis kapanmadan yasalaşacağını söyledi.
Yeni Meclis'in ilk işi
Meclis’in ilk icraatı, Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik olacak. Yaklaşık 100 maddelik yasal düzenleme, TBMM’nin yönetimi ve komisyonlarının seçimi yapıldıktan sonra gündeme gelecek.
Önümüzdeki hafta Meclis’e gönderilmesi beklenen teklif kapsamında sisteme “kısmi OHAL, kriz yönetim bölgesi veya güvenli bölge oluşturma” adında yeni uygulamalar girecek.
Kaynak: TRT Haber