Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Almanya'da destek gördüğünü belirterek, "Türkiye'nin aleyhine kim ne faaliyette bulunursa Almanya, o faaliyette bulunanları himaye eden bir yaklaşım içinde." dedi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, darbe teşebbüsünün FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in emir ve talimatları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki örgüt üyelerince gerçekleştirildiği yönünde herhangi bir şüphe olmadığını söyledi.
Bozdağ, darbe teşebbüsüne ilişkin İzmir'de ve Denizli'de davalar açıldığını hatırlatarak, yürütülen diğer soruşturmalarla ilgili de davaların ilerleyen günlerde açılacağını dile getirdi.
FETÖ'nün darbe teşebbüsüne ilişkin davaların toplu açılması yerine ayrı ayrı görülmesi yönünde bir eğilim olduğuna dikkati çeken Bozdağ, Polis Özel Harekat Daire Başkanlığında, TÜRKSAT'ta, Genelkurmay Başkanlığında, TBMM'de, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ve Boğaziçi Köprüsü'nde yaşananlar için ayrı davalar açılmasının söz konusu olduğunu aktardı.
"Almanya, Türkiye aleyhine faaliyette bulunanları himaye ediyor"
Almanya'nın, Türkiye aleyhine pek çok terör örgütünün rahat faaliyette bulunduğu bir ülke olduğuna dikkati çeken Bozdağ, PKK'nın, DHKP-C'nin ve aşırı sol örgütlerin Almanya'dan destek bulduğunu belirtti.
Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fetullahçı Terör Örgütü aynı şekilde Almanya'da destek görüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız ve bütün Türk yetkililer Alman yetkililer ile görüştüğü zaman bunu çok açık net şekilde kendilerine ifade ediyor. Cumhurbaşkanımız, kendilerine 4 bin 500 dosya verdi. Bunlarla ilgili yargı süreçleri, o ülkelerin takibi ve diğer işlerin yapılması için kendilerinden ricada bulundular. Ama alınan mesafe ne derseniz, alınmış bir mesafe maalesef yok."
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un hakkında yakalama kararı bulunan Can Dündar'ı Bellevue Sarayı'nda kabul ettiğini hatırlatan Bozdağ, "Bunun bir anlamı, mesajı var. Herkes bu anlamı anlayacak, bu mesajı algılayacak bir zekaya sahip" diye konuştu.
Bozdağ, Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerini iki ülkenin çıkarları ekseninde yürüttüğünde, bunun iki ülkenin menfaatine olacağını belirterek, "Türkiye'nin aleyhine, teröristlere, Türkiye'de suç işlemiş olan herkese kucağını açarsa elbette bu Almanya-Türkiye ilişkilerine büyük zarar verecektir." dedi.
Firari savcıların durumu
Bekir Bozdağ, firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın iadesine ilişkin taleplerinin Almanya tarafından karşılanmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben Almanya'da devlet aklının bu kadar farklı bir noktada olduğu dönemi şimdiye kadar görmedim. Umarım ki Almanya'daki yöneticiler, terör örgütlerine destek, lojistik sağlamak yerine güçlü Türkiye devleti ile işbirliğinin kendileri için daha hayırlı ve yararlı olduğunu daha fazla gecikmeden görürler."
Bozdağ, Zekeriya Öz'ün Almanya'nın himayesinde hayatını sürdürdüğünü dile getirdi.
Başkanlık sistemi
Adalet Bakanı Bozdağ, başkanlık sistemine ilişkin de "Sayın Başbakanımız açıkladı, 'Bu hafta siyasi partilerle bu konuyu görüşeceğiz' dedi. Ondan sonra TBMM gündemine gelecek, tahmini TBMM gündemine geldikten sonra daha konuşabiliriz." ifadesini kullandı.
Bilirkişilik Kanunu
Bozdağ, TBMM'de kabul edilerek yasalaşan Bilirkişilik Kanunu'nun da Türkiye'de büyük bir reformu yerine getirdiğine işaret etti.
Bilirkişilikle ilgili kuralların başka başka kanunlarda yer aldığını anımsatan Bozdağ, ilgili kuralların tek bir kanunda birleştirildiğini anlattı.