Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için Türkiye'nin elinden geleni yaptığını söyledi.
İstanbul'da gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri toplantısının ardından ciddi konuların daha üst düzeylerde görüşüleceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bir taraftan bu iki teknik heyet müzakereleri sürdürürken dışişleri bakanları bir araya gelecek, bir mutabakat olursa paraflayacaklar, daha sonra liderler bir araya gelecek" dedi.
"Bize düşen konularda elimizden geleni yapacağımızı kendilerine ilettik"
Çavuşoğlu, dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme için Türkiye'nin çalışmalar yürüttüğünü anlatarak, "Şimdi ikinci aşamada biz dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz. Dün hem (Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro) Kuleba'yla hem de (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'la mesajlaştık ve bu konudaki telkinlerimizi ve bize düşen konularda elimizden geleni yapacağımızı kendilerine ilettik. Özellikle Ukrayna olarak böyle bir toplantıya tabii iki taraf da hazır olduğu zaman gelmek istediğini söyledi" dedi.
Ukrayna tarafının, İstanbul görüşmesinde Rusya'ya güvenlik garantilerini içeren tekliflerini yazılı ilettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Rusya tarafının da bunu Devlet Başkanı Vladimir Putin'e götüreceğini anlattı.
Çavuşoğlu, dışişleri bakanları düzeyinde görüşmenin zamanlamasına ilişkin de "Bizim hem ev sahibi hem kolaylaştırıcı hem de elimizden geldiği kadar dürüst bir müzakerecilik yapan ülke olarak kesin bir tarih vermemiz mümkün değil ama aşağı yukarı 1-2 hafta içinde. Bize orada (İstanbul'da) ayaküstü sohbetlerde 1-2 hafta içinde daha üst düzeyde bir görüşmenin en azından dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme olabileceğini söylemişlerdi" sözlerini kullandı.
Savunma alanındaki kısıtlamalar
Çavuşoğlu, NATO ve AB içinde savunma alanında Türkiye'ye yönelik kısıtlamaları kaldırma arayışının olduğunu söyledi.
"NATO ve AB içinde artık Türkiye'ye yönelik kısıtlamalar kaldıralım anlayışı ağır basmaya başladı. Hatta Kanada Başbakanı, Cumhurbaşkanımıza özellikle lenslerle ilgili hemen gereğini yapalım dedi. Fakat bu arada en büyük müşterisi Bayraktar olduğu için lens üreten firma iflas etti. Sonuçta Kanada bile 'artık gözden geçirelim' diyor."
ABD'nin ise Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarının gündemde olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "F35 konusu halen tıkanmış durumda ama yeni nesil F16'ların alınması ve de mevcut F16'ların modernizasyonu konusunda müzakereler devam ediyor ve iyi gidiyor. En azından yönetim kanadıyla müzakereleri askerlerimizi sürdürüyor ve ilerleme var" sözlerini kullandı.
Çavuşoğlu, bu konuda ise ABD Kongresinin ikna edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Her seferinde kongrenin arkasına saklanmak doğru değil" dedi.
Türkiye'nin ihtiyaçlarını müttefiklerinden karşılayamadığı takdirde başka yerden karşılama yoluna gitmesinin eleştirilmemesi gerektiğin ifade eden Çavuşoğlu, Avrupa ve Amerika'dan adil bir yaklaşım beklendiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Hindistan'ın da S400 hava savunma sistemi aldığının hatırlatılması üzerine, "Oraya istisna yapabiliyorsanız Türkiye'ye de aynı anlaşışı göstermeniz lazım" dedi.
AB ile ilişkiler
AB ile ilişkiler hakkında açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye bölge ve dünya barışı için kilit ülke. Avrupa güvenliğine en çok katkı sağlayan ülkeyiz. AB ihtiyaç duyduğunda yanaşıp daha sonra mesafeli olmaya geçiyor. Bunu pek çok ülkeye yapıyorlar" dedi.
"Rusya’dan gaz tedarikinde hiçbir sıkıntı yok"
Çavuşoğlu, mayıs ortasında İsrail Başbakanı Bennett'in geleceğini de açıkladı.
"Bu bölgedeki gazda Türkiye'deki boru hatlarına bağlanıp Avrupa'ya gitmesi önemli. Ancak çok kısa bir süre içinde bunun ikamesi zor. Bizim dışarıya bağımlılığımız azalıyor."
Savaştan sonra Rusya’ya gaz bağımlılığının yüzde 50’den yüzde 40’ın altına düştüğünü anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Tüm dünya doğal gaz tedarikinde bir arayış içinde. Doğru olan yenilenebilir enerjiye yönelmek. Rusya’dan gaz tedarikinde hiçbir sıkıntı yok. Ara buluculuk yaparken yaptırımlara katılmamız gerçekçi olmaz, o yüzden herkes bizi anladı" dedi.
İsrail ile normalleşme dönemi
Çavuşoğlu, İsrail'e büyükelçi atanması konusunda ise "Olası ziyaretimizde bunu karara bağlayacağız. İsrail’le ilişkilerimizin normalleşmesini Filistin çok istiyor. Çünkü onlar da biliyor ki İsrail ile diyaloğumuz olursa bu sorunun çözümüne Türkiye ciddi sağlar. İki devletli çözüm için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Suudi Arabistan'la ilişkiler
Bakan Çavuşoğlu, "(Suudi Arabistan'la) İlişkilerin normalleşmesi konusunda önemli adımlar var" dedi.