CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bazı CHP'li milletvekilleriyle Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis'in beklenenin aksine çalışmalarına bir süre daha devam edecek gibi göründüğünü söyledi.
"Bedelli askerlik uygulaması Meclis'ten geçmeli"
Özel, bedelli askerlikle ilgili, belirlenen parayı ödeyemeyecek durumda olduğu belgelenen kişilerin de kapsama alınmasını istediklerini söyledi.
Bedelli askerlikten gelecek kaynağın nasıl harcanacağına da itiraz ettiklerini vurgulayan Özel, "Bedelli askerlik uygulamasının Meclis'ten geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü muazzam bir yığılma var. Askerlikle ilgili kalıcı hakkaniyetli doğru bir çözüm bulamadılar. Ve sürekli bir yığılma oluyor. Daha sonra bedelli uygulamasıyla bu yığılmayı önlemeye çalışıyorlar. Bu paranın harcanması gerektiği yer askerdeki fakir erlerin ailelerine yardım yapılmalıdır bu parayla. Bu para bunun dışında bir yere harcanacaksa şehit yakınları gazilerden başka yer olmamalıdır" dedi.
OHAL'in kaldırılması
Özel, Meclis'in şekli çalışma düzenini dikkatle izlediklerini, gerekli itirazları yapmaya devam edeceklerini belirterek şunları söyledi:
"İktidar partisi OHAL'in kaldırılması sözünü yerine getirir gibi gözüküyor. OHAL'in ismi kalkıyor ancak AK Parti, OHAL'in cismini Türkiye'nin gündeminde tutacak bir formül buldu. Avrupa'daki gelişmiş demokrasilerin olumlu örneklerini görmezden gelenler, hatta onların uygulamalarını şeytanlaştıranlar, Fransa'nın OHAL'deki bazı hükümleri kanunla belli bir süre kalıcı hale getiren kötü uygulamasını örnek almış durumdalar. Bugün akşam kendiliğinden ortadan kalkacak OHAL'i önümüzdeki hafta itibarıyla 3 yıl süreyle uzatmayı düşünüyorlar. 3 ayda bir uzattıkları OHAL'i 3 yıl daha uzatacaklar. OHAL'in adı kalkacak, kendi kalacak."
"Terörle mücadelede yeni düzenlemeye karşıyız"
Özel, terörle mücadelede yeni düzenlemeye karşı olduklarını, yarından itibaren Anayasa Komisyonu ve Adalet Komisyonu üyesi tüm milletvekillerinin düzenlemeye karşı gerekçelerini etraflı bir şekilde anlatacaklarını söyledi.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın terörle mücadele konusundaki yasa teklifini Adalet Komisyonu'na göndermesini eleştiren Özel, İçişleri, Milli Savunma, Anayasa, AB Uyum komisyonlarını doğrudan ilgilendiren maddeler olduğunu ifade etti.
Yıldırım'a, teklifi Adalet Komisyonu'na sevketmesinin gerekçesini bugün yazılı başvuruyla soracaklarını bildiren Özel, "Bir gerçek var ki bu teklif altında imzası bulunanların teklifi değil. Bu teklif, sarayın hazırladığı bir teklif. Yıldırım'ın bu eksikliği ortadan kaldırmasını bekliyoruz. Bu başvurumuzun karşılıksız kalması durumunda diğer yasal yolları takip edeceğiz" diye konuştu.
FETÖ'nün darbe girişiminden sonra OHAL'in ilan edilmesine karşı çıktıklarını, Meclis'in birlikte mücadele etmesi talebinin geri çevrildiğini anlatan Özel, "OHAL önümüzde büyük bir buhran bırakarak ülkenin gündeminden çıkıyor ama OHAL'in ismini kaldırmakla ne faiz düşer ne enflasyon düşer ne istihdam artar ne euro ne de dolar dizginlenir" dedi.
Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini incelenecek
Özgür Özel, Anayasa ve Adalet Komisyonu'nda görevli 12 milletvekilinin çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini düzenli olarak incelemekle görevlendirildiğini aktardı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin kamu düzenini altüst ettiğini öne süren Özel, yapılan düzenlemelerin önemli kısmının Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu savundu.
Herhangi bir yönetmelik ya da genelge ile yapılabilecek işlemlerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıldığına işaret eden Özel, bu durumun Danıştay ya da Bölge İdare Mahkemelerine itiraz hakkını ortadan kaldırdığını ifade etti.
"Devlet Denetleme Kurulu'nun 12 Eylül'ün ürünü"
Özel, 5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yer alan Devlet Denetleme Kurulu'nun çalışma esaslarına da tepki gösterdi.
Devlet Denetleme Kurulu'nun 12 Eylül'ün ürünü olduğunu, düzenleme ile kurulun denetim sonucu seçilmişleri görevden alabileceğini ve yerine kayyum atayacağını belirten Özel, "Kenan Evren bir yerlerden bunları görüyorsa 'vay anasını bu kadarına ben bile cesaret edemedim' der. Kenan Evren'in bir tarafına yargıyı, bir tarafına rapor mekanizmasını koyduğu, kendi için istemediği yetkileri bugün kendisi için çıkaran bir cumhurbaşkanı var" ifadelerini kullandı.
"Samimilerse tekliften bakan ve milletvekillerinin yakınlarını çıkarsınlar"
Özgür Özel, bedelli askerlikle ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın açıklamalarını da eleştirdi.
Bir gün önce ekim ayını işaret eden Turan'ın ertesi gün bedelli askerlik konusunu gündeme getirdiğini anımsatan Özel, "Kuvvetler ayrılığı var diyerek savunma yapanlar şimdi seçmenin gözüne nasıl bakacak. Sarayda hazırlanan, ellerine tutuşturulan teklifleri imzalayan sarayın askerleri bunlar" diye konuştu.
"Kılıçdaroğlu hakkındaki soruşturma
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, ODTÜ'lü öğrencilerin taşıdığı karikatür pankartını sosyal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle, "Cumhurbaşkanına hakaret"ten açılan soruşturmaya da değinen Özel, "Bu yakışır saray düzenine. Majestelerinin savcısına bu yakışır. Majestelerinin hakimine bu yakışır. Bu sarayın savcılarının, hakimlerinin bu tavırları beklenmedik bir şey değil" dedi.
"CHP'nin varlığını güçlendirmek için çalışacağız"
Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile CHP'nin uzun süre sonra milletvekili çıkardığı 13 ilin milletvekillerinden oluşan yeni bir çalışma grubu oluşturduklarını söyledi.
Bu milletvekilleri ile Orta Anadolu'nun sorunlarını ele alacaklarını, çözüm önerileri üreteceklerini belirten Gürer, "Orta Anadolu'da sahipsiz bırakılan illerin milletvekilleri ile bu grup oluşmaktadır. CHP'nin varlığını güçlendirmek için çalışacağız. Kaybolan zamanın yeniden kazanımı için olumlu çalışmalar yapmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da 27. Dönem'in başlaması dolayısıyla, TBMM Basın Koridoru'nda gazetecilere baklava ikram etti.
Kaynak: AA