Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, darbe girişimi dolayısıyla batılı liderlerin bir bölümünün telefonla aradığını söyledi.
Erdoğan, "Ancak bu sayı yeterli değil. Sıradan bir terörist saldırıyla karşı karşıya değildik." dedi.
“Batılılar darbe girişimi sırasında Türkleri yalnız bıraktı” başlığı atılan mülakatta, Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupalıların da Amerikalılar gibi empati göstermediğini vurgulayarak yeterli desteği vermediklerini ifade etti.
"Empati yapmak yerine ters bir reaksiyon gösterdiler"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le darbe girişimi sonrası yaptığı görüşmeyi de anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Putin, beni taziye için aradığında açığa alınan asker ve memurların sayısıyla ilgili eleştirmedi. Ancak bütün Avrupalılar bana 'Neden bu kadar asker hapiste ve neden bu kadar memur görevden alındı?' diye sordu. Bir yargıda bulunmak için sahada yaşadığımız olayları görmek gerekiyor. Meclis ve MİT bombalandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi savaş uçakları tarafından hedef alındı. 6 kişi şehit oldu. Batılı yöneticiler empati yapmak yerine ters bir reaksiyon gösterdiler. Bu bizi üzdü, bu kabul edilemez."
Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı samimi olmadığını da vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "53 yıldır kapısında beklediğimiz Birlik, Türkiye’den başka hiçbir ülkeye böyle davranmadı." diye konuştu.
"Vize muafiyeti uygulanmazsa sığınmacı anlaşması devam etmez"
Türkiye’nin 3 milyon göçmen ağırladığını belirten Erdoğan, Avrupa’nın tek kaygısının ise bu insanların topraklarına ulaşmaması olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyetinin uygulanmaması durumunda sığınmacı anlaşmasının devam etmeyeceğini belirtti.
"ABD'ye 85 kutu doküman gönderdik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ABD ilişkileri ile ilgili soruya ise "Terör örgütünün lideri 1999'dan bu yana ABD'de oturuyor. Obama'dan Gülen'in iadesini talep ettim. Benden belge ve kanıtlar istedi. Ona ABD'nin teröristlerin iadesi yönündeki talepleri karşısında hiçbir şey talep etmeden onları iade ettiğimizi hatırlattım. Stratejik işbirliğimiz gereğince, ABD bu kişiyi iade etmelidir çünkü Türkiye onlarca teröristi ABD'ye iade etmiştir. ABD'ye 85 kutu doküman gönderdik. Artık Gülen'in Türkiye'ye en kısa zamanda iade edileceğini ve Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının sona ereceğini umuyorum." yanıtını verdi.
İdam cezası
İdam cezası konusunda da Erdoğan, ülkede milyonlarca kişi cezanın geri getirilmesini isterse bu isteğin Parlamento tarafından göz önüne alınacağını ve kararı Parlamentonun vereceğini söyledi.
"Çözüm Esed iktidarda kaldığı sürece gerçekleşemez"
Rusya'yla yakınlaşmanın Suriye ile ilişkileri nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:
"Suriye meselesinin çözümü en önemli aktörleri harekete geçirmeyi gerektiriyor: Rusya, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar, ABD. Her zaman çatışmalara yönelik birlikte ve en hızlı bir çözümün bulunmasını teklif ettik. Yalnız bu çözüm Esed iktidarda kaldığı sürece gerçekleşemez. Onun gitmesi gerekiyor. Herkes için kabul edilebilir bir isim üzerinde anlaşırsak ve seçimler onun katılımı olmadan gerçekleşirse, bir geçiş süreci mümkün olabilir. Böyle bir çözüm çerçevesinde hazırlıklarımız var."