Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "insanlıkiçin" etiketini kullandığı ilk mesajında 1 yılda alınan tedbirler ve sağlık hizmetlerini sıraladı.
Bilim Kurulu'nun kurulması, Koronavirüs sağlık rehberi, yerli tanı kitleri, filyasyon ve izalosyan takip sistemi, Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ve aşılama sürecinin anlatıldığı grafikte açılan şehir hastaneleri de şöye sıralandı: İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi, Konya Şehir Hastanesi, Tekirdağ Şehir Hastanesi.
Sağlık ordumuzun fedakârlığıyla, sürekli yenilerini hizmete aldığımız, kapasitelerini arttırdığımız hastanelerimizle ve güçlü altyapımızla sağlık alanında destan yazdık. #insanlıkiçin pic.twitter.com/7hV8pMAunU
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
Yoğun bakım yatak kapasitesi de yüzde 51 artırıldı
Salgınla mücadele sürecinde 25 yeni hastane ve 11 ek hastane binasının hizmete alındığını, hizmet sunulan sağlık tesisi sayısının yüzde 55 arttırıldığına dikkat çekildi. Kamu hastanelerinin yoğun bakım yatak kapasitesinin de yüzde 51 artırıldığı anlatıldı.
Yerli solunum cihazları nefes oldu
Grafikte yerli solunum cihazı ile ilgili çalışmalar da yer aldı. Grafikte şu bilgiler paylaşıldı:
"Çok kısa süre içinde yerli solunum cihazının seri üretine geçildi. Yurt içinde kullanımının yanı sıra 20 ülkeye de ihracı gerçekleşti. Yurt dışından gelen 803 bin kişiye 3 milyon 936 bin 826 kez izlem yapıldı. Hastalığı geçiren veya teması olan 21 milyon 315 bin 454 vatandaşa 82 milyon 781 bin 903 kez izlem yapıldı.
Hudut kapılarında 19 milyon 216 bin 934 kişiye sağlık taraması yapıldı."
"Destek paketleri ile ekonomik istikrarı muhafaza ettik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci mesajında da salgın döneminde ekonomik istikrarın devamı için alınan tedbirlere yer verdi. Yine "insanlıkiçin" etiketini kullanan Erdoğan, "Hemen her sektörümüzü ilgilendiren destek paketleri ve düzenlemelerle ekonomik istikrarı muhafaza ettik" paylaşımını yaptı.
Erdoğan'ın paylaştığı ikinci grafikte, 828 bin esnafın 5,6 milyar TL hazine faiz destekli kredilerinin ertelendiği anlatıldı.
Hemen her sektörümüzü ilgilendiren destek paketleri ve düzenlemelerle ekonomik istikrarı muhafaza ettik. #insanlıkiçin pic.twitter.com/Ixb0EJM6ki
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
Grafikteki diğer veriler ise şöyle oldu:
İş yeri kira stopaj yüzde 20'den yüzde 10'a indirildi.
Faaliyette bulunamayan işletmelerin ilan, reklam, çevre temizlik vergileri faaliyet göstermedikleri dönemde tahsil edilmedi. 345 bin işletmenin ve 7 milyon vatandaşın finansman ihtiyacının hazine kefaleti ile karşılanması sağlandı.
10 milyar TL'lik turizm destek paketi uygulamaya konuldu.
Türk Eximbank aracılığıyla kullandırılmak üzere 30 milyar TL'lik destek paketlerinden yararlanma imkanı getirildi.
Kredi garanti fonu limiti 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye çıkarılarak teminat sıkıntısı yaşan işletmelere ve vatandaşlara finanslana erişim kolaylığı sağlandı.
44,3 milyar TL'lik Temel İhtiyaç kredi paketleri sunuldu.
Grafikte destek paketleri ve vergi indirimleri de hatırlatıldı.
"Esnafımızı yalnız bırakmadık"
Cumhurbaşkanı Erdoğan üçüncü mesajında salgın döneminde esnafı, sanatkârı, ihracatçıları yalnız bırakmadıklarını söyledi. "Gelir ve ciro kaybı desteğinden kira desteğine kadar pek çok önemli uygulamayı hayata geçirdik." dedi.
Esnafımızı, sanatkârımızı, ihracatçımızı yalnız bırakmadık. Gelir ve ciro kaybı desteğinden kira desteğine kadar pek çok önemli uygulamayı hayata geçirdik. #insanlıkiçin pic.twitter.com/1ZQHlkYM0A
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
Erdoğan'ın paylaştığı grafikte şu bilgilere yer verildi:
Salgın sürecinde Irak, Bulgaristan ve İran gümrüklerinde Temassız Ticaret uygulaması yürütüldü, ticaretin etkin, kontrollü ve güvenli bir şekilde devamlılığı sağlandı.
İhracatçıların dijital ortamda pazarlama faaliyetleri desteklendi, firmaların 2 bin 500'ün üzerinde yabancı firma ile yaklaşık 9 bin 500 iş görüşmesi gerçekleştirmesine katkı verildi.
E-Ticaret sitelerine üyelik giderleri 2020'de yüzde 80, 2021'de yüzde 60 oranında, site başına 8000 liraya kadar desteklendi. "E-Ticaret Olarak KOBİ'lerin Yanındayız" dayanışma kampanyasından 135 bin KOBİ faydalandı. Kampanya ile 7 bin 76 kişiye istihdam sağlandı, 3 bin 761 KOBİ e-ticaret ile tanıştı, KOBİ'lerimize vadesinden önce 1,2 milyar lira transfer edildi.
Yerli üreticiyi korumak için 5 bin 220 ürün grubuna ilave gümrük vergisi uygulanmaya başlandı. 1 milyona yakın esnafa 3 ay süreyle aylık 1000 lira gelir kaybı desteği sağlandı. İş yeri kira olan esnafa 3 ay süreyle kira desteği uygulaması başlatıldı.
Salgın kısıtlamalarından etkilenen işletmelere yönelik Ciro Kaybı Desteği hayata geçirildi. 984 bin 937 esnaf ve sanatkara toplam 42,6 milyar lira tutarında Hazine faiz destekli kredi kullanma imkanı sağlandı. 760 bin 71 esnaf ve sanatkara "Ekonomik İstikrar Kalkanı" tedbirleri kapsamında 18,8 milyar lira tutarında kredi kullandırıldı. 30 bin esnaf ve sanatkarın kredi ve kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş 650 milyon liralık borcu yapılandırıldı.
Üretici tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına karşı etkin denetim yapıldı, söz konusu denetimler neticesinde toplam 31,6 milyon lira idari para cezası uygulandı.