Çanakkale'den helikopterlerle Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören kıtasını selamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, anıta ayrı ayrı çelenk koydu.
Törende konuşan, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, "Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp 'Oğul seni yetiştirdim hizmet eyle vatana, ak sütümü helal etmem saldırmazsan düşmana' diyerek cepheye uğurlayan cefakar anaların ve analarının elini öperek 'hakkını helal et şefkatli ana, canım feda olsun kutsal vatana' sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçik'in, tarih sahnesine çıkan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır." dedi.
Edirne Üç Şerefeli Cami İmam Hatibi Sefa Taşkesenlioğlu'nun, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Çanakkale cephesinde vatan uğruna şehit düşenler için dua etti.
Duanın ardından "Şehitlik Defteri"ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.
Şehitler Abidesi Camii'nin açılışı yapıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ndeki Hisarlık Tepe mevkisinde yapımı tamamlanan Şehitler Abidesi Camii'nin açılışını da gerçekleştirdi.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, caminin özgün bir mimariye sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Mimarından mühendisine işçisine kadar tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun. Zira yazları özellikle burada tabii bu tür ihtiyacı giderecek bir mekan, ibadethane yoktu ama şimdi gerek şehitler kabristanıyla, bu da bize nasip oldu. Başbakanlığım döneminde bunları yaptık ama şimdi de buradaki bu mescit eksiğini de OPET ailesi ve Türk Hava Yolları el ele vererek, gayretleriyle bu da giderilmiş oldu."
Erdoğan ve beraberindekiler, törenin ardından alandan ayrıldı.
Şehitler Abidesi'ndeki tören, Donanmaya ait 19 savaş gemisinin Çanakkale Boğazı'ndan resmi geçit ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi SOLOTÜRK'ün gösterisinin ardından sona erdi.
Törene Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, askeri erkan ve yabancı konuklar katıldı.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşası süren 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım çalışmalarını inceledi.
İncelemenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ''1915 Çanakkale Köprüsü Kule Çeliği kesim hatırası'' yazan plaket taktim etti.
Erdoğan, daha sonra kendisine verilen barete günün tarihini ve imzasını attı.
Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacak
İki ayak aralığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre olacak köprü tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak. Köprünün temeli, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı.
Kaynak: AA, TRT Haber