Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Yeni Hizmet Binası ve 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.
"Türkiye bu eserleriyle dünyaya ayrı bir mesaj verecek"
Yargıtay'ın bu muhteşem binasını da bitirmenin bahtiyarlığı içindeyiz. Türkiye inşallah bu eserleriyle dünyaya ayrı bir mesaj verecek. Yargıtay'ı tek çatı altına toplayarak halen önünde 516 bin civarında derdest dosya bulunan bu kurumun işleyişindeki vakit ve kalite kaybının önüne geçtik.
Ankara'ya yeni adalet binası müjdesi
Ankara'ya bir de şanına ve tarihine yakışır bir adalet binası kazandırmakta kararlıyız. Proje çalışmaları bitmek üzere, inşallah yıl bitmeden temeli atılacak. Mevcudun 4 katı büyüklükte yapılacak bina Ankara'nın ihtiyacını uzun süre karşılayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara'ya şanına ve tarihine yakışır bir adliye binası kazandırmakta kararlıyız.https://t.co/0V0zeNqruB pic.twitter.com/zXI6CrzkN3
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) September 1, 2021
"Adalet, devletin varlığının sebebidir"
Adalet aynı zamanda toplumun huzur ve barışının, refahının teminatıdır. Adalet, devletin varlığının sebebidir. Kanuni Sultan Süleyman 'kılıcın yapamadığını adalet yapar' diyor. Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras da işte bu anlayış olacaktır.
"Yargının nasıl bir zulüm makinesine dönüşebileceğini hep birlikte gördük"
Asıl görevlerini bir kenara bırakıp vesayet güçlerine, darbecilere, cuntacılara selam duran adalet temsilcilerinin elinde yargının nasıl bir zulüm makinesine dönüşebileceğini hep birlikte gördük. Milletimiz, 27 Mayıs'ın 'Yaslıada' mahkemelerinde, darbecilerin kurdukları sözde mahkeme kürsülerini ve orada oturanları unutmadı. Yine 'bir sağdan, bir soldan' diyerek gençleri emirle darağacına gönderen 12 Eylül faşizminin pervasızlığı hala hafızalarımızda tazedir. 'Bin yıl sürecek' dedikleri 28 Şubat zulmüne ortak olan, vesayetçilerden brifing alan sözde yargı mensuplarının sergiledikleri rezillik daha dün gibi gözlerimizin önündedir.
"Hukukun zulme alet edildiği kötü alışkanlığın son halkasını FETÖ'cü zalimler sergiledi"
Adalet sistemini geliştirmek için atılan her adım bizim için kıymetlidir. Maalesef yakın tarihimizde bu mukaddes sorumluluğu millet için ve millet adına taşımaktan bihaber, sözümona yargı mensuplarına rastladık. Hukukun zulme alet edildiği kötü alışkanlığın son halkasını FETÖ'cü zalimler sergiledi. FETÖ'nün hakim-savcı görünümlü mensupları, milletimizin adalet duygusunu en kirli, en rezil şekilde suistimal etmeye kalktılar. Milletin, devletin ve adaletin yanında saf tutan yargı mensupları darbe girişimine karşı kararlılıkla hukuku işlettiler.
"15 Temmuz demokrasi tarihimizde pek çok açıdan olduğu gibi, yargı kültürü bakımından da bir dönüm noktası niteliğindedir"
Kumpas davalarıyla, 7 Şubat operasyonuyla, 17-25 Aralık yargı darbesiyle adaleti kendi kirli ve gizli ajanlarının aracı haline getirmeye çalışanlar karışlarında milleti buldu. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi oyunları denerlerse denesinler başaramadılar. Çünkü zulüm ile abad olunmaz, nitekim onlar da olamadılar. Bu vesileyle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında dimdik ayakta duran, ne kendi içlerindeki hainlerin kumpaslarına ne namluların ölüm kokan tehditlerine aldırmadan görevlerini hakkıyla yerine getiren tüm hakim ve savcılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten de 15 Temmuz, demokrasi tarihimizde pek çok açıdan olduğu gibi, yargı kültürü bakımından da bir dönüm noktası niteliğindedir. Darbecilere karşı verilen mücadeleyi anıtlaştıran demokrasi ve adalet nöbeti, adliye koridorlarında hemen o gece başlatılan soruşturma ve gözaltılar ile perçinlendi. Hakkın, milletin, devletin ve en başta adaletin yanında saf tutan yargı mensuplarımız, Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bir darbe girişimine karşı cesaretle ve kararlılıkla hukuku işletti. Bu onurlu duruş, Türk yargısının önünde tertemiz bir sayfa açmış, geleceğin hakimlerine ve savcılarına rehberlik edecek büyük bir emsal olmuştur.
"Demokrasilerde hukuku ve hakkaniyetinin sınırları içerisinde yargı kararları da eleştirilebilir"
Haktan, hukuktan asla vazgeçmeyeceğiz. Amaca giden her yolu mübah gören anlayışı reddediyoruz. Adaleti sadece adliye binlarına, duruşma salonlarına tahsisli bir kavram olarak görmeyeceğiz. Yargının bağımsızlık ve tarafsızlığı, kararlarının hiçbir koşulda eleştirilemeyeceği anlamına gelmez. Adil davranma yükümlülüğü her kurum, her fert için geçerli bir yükümlülüktür. Demokrasilerde hukuku ve hakkaniyetinin sınırları içerisinde yargı kararları da eleştirilebilir.
'Yargının performansını artıracak her türlü yardımı sağlayacağız'
Yürütme olarak bize düşen yargının performansını artıracak her türlü yardımı sağlamaktır. Yeni adli yılda yargı reformu çalışmalarımızı hızlandıracağız. Reform stratejimizin temelinde daha demokratik bir Türkiye idealimiz bulunmaktadır. Hak, hukuk ve insan hakları gibi kavramları bugüne kadar hiçbir ucuz politikaya teslim etmedik, etmeyeceğiz. Dünyanın dört bir yanında bu kavramların hangi hukuksuzluklara ambalaj yapıldığını, hangi insanlık dramlarının yaşandığını da hep birlikte izliyoruz. Biz, toplumların ve devletlerin ancak vicdanın ve adaletin hakimiyetiyle ayakta kalabileceğine tüm samimiyetimizle inanıyoruz. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla hazırladığımız İnsan Hakları Eylem Planı'yla, insan haklarına dayalı bir devlet anlayışının, hem idarenin iş ve işlemlerinde hem de yargı pratiğinde esas olmasını hedefliyoruz. Belgenin uygulama takvimini, her bir faaliyet için belirlediğimiz sürelere uygun şekilde takip ediyoruz.
"Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi güçlendirdik"
Adli tatilden hemen önce 4. Yargı Paketimizle kadına yönelik şiddetle mücadele maddesini güçlendirdik. Yeni bir yargı paketi için hemen kolları sıvadık. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bu yeni paketi Meclisin gündemine getirecekler. Bu taslakları müzakere etme ve ortak bir metin imkanı ortaya çıkarsa, Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız. Gönlümüz arzu ederki, tüm siyasi partiler olarak yeni anayasa hazırlığımızı beraber gerçekleştirelim. Milletimizin kahir ekseriyeti tarafından benimsenecek, iç tutarlılığı olan, ülkemizin orta ve uzun vadedeki ihtiyaçlarını karşılayacak, makul bir metin ortaya çıkartacağımıza inanıyoruz. Ülkemizde demokrasinin, hukuk devletinin, yasamanın, yürütmenin, yargının daha iyi işlemesini sağlayacak tüm reformların takipçisiyiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir yargı paketi için hemen kolları sıvadık. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bu yeni paketi meclisin gündemine getirecekler.https://t.co/0V0zeNqruB pic.twitter.com/zLwbZUD5KM
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) September 1, 2021
Erdoğan, yeni Yargıtay binasına ilişkin detayları paylaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından, açılışı yapılan yeni Yargıtay binasına ilişkin detayları paylaştı.
Erdoğan'ın "Yargıtay'ımızın yeni binasının ülkemize ve yargımıza hayırlı olmasını diliyorum. Adalet teşkilatımızın yeni adli yılının, ülkemiz, milletimiz, hakim ve savcılarımız, avukatlarımız ve tüm yargı camiası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullanarak yaptığı paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:
"Temeli, 6 Mart 2018'de atılan yeni hizmet binasının 422 bin 465 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Binada 24 daire başkanı odası, 309 üye odası, 48 kıdemli tetkik hakim odası, 744 tetkik hakim odası ile 48 müzakere salonu, 26 duruşma salonu, 40 toplantı salonu ve 133 arşiv odası bulunuyor. Yerleşkede ayrıca 20 poliklinik, bir laboratuvar, 92 kişilik kütüphane, toplam 1361 kişilik 3 yemekhane ve 1567 araçlık otopark da yer alıyor."
Yargıtay’ımızın yeni binasının ülkemize ve yargımıza hayırlı olmasını diliyorum.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 1, 2021
Adalet teşkilatımızın yeni adli yılının, ülkemiz, milletimiz, hâkim ve savcılarımız, avukatlarımız ve tüm yargı camiası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. pic.twitter.com/xdIzcwE8IC