Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden ivme kazanması amaçlanıyor.
Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Almanya'nın büyük şirketlerinin yöneticileriyle bir araya gelecek.
Almanya'nın şirket yöneticileriyle gerçekleştirilecek görüşme, Türkiye'ye verilen değeri göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi anlamında Ekim ayında da önemli bir ziyaret olması bekleniyor. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier başkanlığında 86 iş adamının katılımıyla büyük bir ekonomik delegasyon Ekim ayında Türkiye'ye gelecek.
Almanya Cumhurbaşkanı ve Merkel'le görüşme
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanlığı dönemindeki son Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Almanya'ya davet etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iade-i ziyaret kapsamında gerçekleştireceği temaslarının ikinci gününde Almanya Cumhurbaşkanı ile bir araya gelecek. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapılacak. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile öğle yemeğinde bir araya gelecek. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Merkel'in ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
Merkel ile ucu açık kahvaltı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin son gününde Merkel ile ucu açık kahvaltıda bir araya gelecek. İki ülke arasında son 3 yıldır yaşanan sıkıntıların ele alınacağı görüşmelerde, sorunların çözüm yolları aranacak.
Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkiler başta olmak üzere, İdlib'den Türkiye'ye yaşanacak olası göç dalgasına yönelik tedbirler, terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.
Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Alman yetkililer tarafından yapılan olumlu açıklamalar, iki ülkenin de ilişkileri geliştirme yolundaki niyetlerini ortaya koyuyor.
Köln Merkez Camii'nin açılışını yapacak
Kahvaltının ardından Köln'e geçecek olan Erdoğan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii'nin açılışını yapacak.
Erdoğan'ın cami açılışında vatandaşlara hitap etmesi planlanıyor.
26 metre kubbe yüksekliğine sahip ve bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin 17 bin metrekare kullanım alanı var.
Türkiye - Almanya ilişkileri
2002 - 2005 yılları Türk - Alman ilişkilerindeki altın dönemlerden biri.
Almanya'da 16 yıllık Helmut Kohl iktidarını deviren Gerhard Schröder seçimlerden zaferle çıktı. Türkiye'de çalkantılı koalisyon döneminin ardından Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı'nda AK Parti hükumeti iş başına geldi.
Yenilikçi politikaları ile öne çıkan iki liderin zaman içerisinde gelişen 'Dostluğu', Türk-Alman ilişkilerini ileri bir seviyeye taşıdı. Görüşme trafiği arttı, iki ülke sorunları diyalogla çözme yolunda etkili adımlar attı.
Görüşme trafiği arttı
Olumlu havada geçen Erdoğan'ın Berlin ziyareti, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik sürecine destek mesajları ile pekiştirildi.
Schröder'den ilk
Bu sefer ziyaret sırası Schröder'deydi. 11 yıl aradan sonra Ankara'yı ziyaret eden ilk Alman Şansölyesi oldu.
AB'ye üyelikte tarihi adım
İki ülke arasındaki bu yakınlaşma kısa zamanda meyvesini verdi. Avrupa Birliği (AB), 2004'de Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini karşıladığını onayladı. 3 Ekim 2005'de katılım müzakereleri başladı. İki lider arasında kurulan dostluk, ülkelerin ticaret hacmine de olumlu yansıdı.
Ticaret hacmi arttı
Türk Alman Ekonomi Forumu düzenlendi. İş dünyaları arasında köprü kuruldu. 2001 yılında 10 Milyar dolar civarında olan ticaret hacmi yıllar içerisinde sürekli bir artış gösterdi. Schröder'in görevden ayrıldığı 2005 yılı sonunda ticaret hacmi 22 milyar doları aştı.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi ilerleyen yıllarda artışını sürdürdü, 2017 yılında 36 milyar doları aştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berlin temasları ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinin ve ekonomik ilişkilerin yeni bir evreye girmesi bekleniyor.
Kaynak: TRT Haber, AA