Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığını ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara dağıtılmak üzere Türkçe, İngilizce ve Arapça "Külliye Rehberi" hazırlandı. Rehberin Türkçe ilk baskısı haziran ayında basıldı, İngilizce ve Arapça baskısı ise ilerleyen aylarda hazır hale gelecek.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Külliye Rehberi'nin metinleri, editoryal çalışması, kitap tasarımı ve baskı işlemleri Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığınca gerçekleştirildi.
Külliye ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı 61 sayfalık rehberde binanın ana görünümü, kokteyl alanı, resmi ziyaretler, resepsiyonlar, iftar programları, ödül törenlerinin yanı sıra misafir salonu ve kamuya açık mekanlarla ilgili fotoğraflara yer verildi.
Rehberin girişinde Erdoğan'ın, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine hoş geldiniz. Çeşitli vesilelerle farklı kesimden vatandaşlarımızla bir araya geldiğimiz bu mekanın ruhunu inşa etme gayreti içindeyiz." ifadeleri kullanıldı.
Rehberde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde 750 bin metrekare üzerine yayılan, Türk-İslam mimarisinin izlerini taşıyan iç ve dış mekanları, 200 bin metrekareyi bulan halka açık alanlarıyla alışılagelmiş "resmi yapı anlayışından" ayrışan bir çizgiye sahip olduğu vurgulandı.
Devletin halkla zirvede buluşmasını simgeleyen yapının camiden kütüphaneye, kongre ve kültür merkezinden idari binalara kadar çeşitli unsurları barındırması sebebiyle "külliye" şeklinde nitelendirildiği belirtildi.
Cumhurbaşkanlarının yağlı boya portreleri
Rehberde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergilenen Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar görev yapmış cumhurbaşkanlarının yağlı boya portreleri de yer aldı.
Tablolarda, "Gücünü ve ilhamını milletten alan Cumhuriyet'in güçlenerek geleceğe uzanan, olgunlaşan ruhunun gözler önüne serildiği" ifade edildi.
Rehbere göre geçen yıl yapılan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında, Külliye'deki havuzlu bahçe ve dış resepsiyon alanında bin 800 konuk ağırlandı. Bakanlar Kurulu ile Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantıları "Yıldızlı Salon"da gerçekleştirildi.
Külliye'de düzenlenen 29 Ekim ve 30 Ağustos resepsiyonları, Devlet Ödünç Madalyası Tevcihi, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödül törenleri, Cumhurbaşkanlığı Sofrası ve Muhtarlar Toplantısı gibi adet haline gelen toplantılarla, devlet geleneğinin ulusal ve uluslararası düzeyde sürüdürülmesi amaçlandı.
Ana binadaki fikus benjamin türü ağaçlarla dikkat çeken 2 bin kişi kapasiteli ve bin 257 metrekarelik fuaye kokteyl alanının "Kış Bahçesi" olarak isimlendirildiği bildirilen rehberde, Erdoğan'ın makam odasının fotoğraflarına da yer verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın Külliye'de konuklarıyla beraber çektirdiği fotoğraflar da rehberde yer aldı.
Önemli sanat koleksiyonu sergileniyor
Rehbere göre, Başkent Ankara ve Atatürk Orman Çiftliği'nin Cumhuriyet tarihi için taşıdığı simgesel anlamların, Selçuklu ve Osmanlı değerleriyle yüceltildiği Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin kapı, duvar ve tavan süslemeleri Osmanlı sultanlarının nazardan korunmak, şifa bulmak, muzaffer olmak için giydikleri "tılsımlı gömlekler"den ilham alınarak tasarlandı.
Tavan süslemelerinde gömleğin üzerinde yer alan kare motif ve bordürlerden esinlenildi. Dış cephede kullanılan desenler, aplike tekniğiyle tılsım gömleklerden çıkarılan motiflerden oluşuyor. Şam işi kakma süslemesiyle yapılan efektli kese motiflerinden esinlenerek dış cephe tavan desenleri yapıldı.
Milli saraylardan getirtilen tablo, halı, seramik, metal eser, hat levha ve mobilyalarla oluşturulmaya başlanan sanat koleksiyonu, sonraki dönemlerde zenginleştirilmiş ve bugünkü halini alarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergileniyor.
Rehberde, Cumhurbaşkanlığı sanat koleksiyonunda Ivan Konstantinovich Aivazovsky, Pierre Auguste Cot, Jean-Léon Gérôme, Gustave Boulanger, Fausta Zonaro gibi dünyaca tanınmış ressamların yanı sıra, Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Paşa, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Ali Avni Çelebi ve Eşref Üren gibi Türk resim sanatının seçkin isimlerinden pek çok ünlü ressamın da eserinin fotoğrafına yer verildi.
Ayrıca Hüsnühat sanatının önemli temsilcilerinden Hafız Osman, İsmail Şakir Efendi, Mahmud Celaleddin Efendi gibi meşhur hattatların eserleriyle ilgili bilgiler paylaşıldı.
Cumhurbaşkanlığı Armasını taşıyan dosyada hediye ediliyor
Rehberde, Külliye'nin bahçesinde göze çarpan en önemli unsurun koruma altına alınmış 3 anıt ağacın olduğu ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığına bağlı Muhafız Alayı Komutanlığı, Koruma Başkanlığı, güvenlik ve işletme binalarının yanı sıra rehberde yemekhane, mescit, banka şubeleri, spor salonu, kuaför, berber, PTT şubesi, terzi, kreş ve sağlık birimlerinin fotoğraflarına yer verildi.
Külliyedeki, Beştepe Millet Camii, Kongre ve Kültür Merkezi ile bünyesinde 5 milyon eser barındıracak ve kullanıcılara 24 saat hizmet verecek Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin tüm detaylarıyla projelendirilmiş halka açık mekanlar olduğu vurgulandı.
Beştepe Millet Camii önünde ziyaretçiler için fotoğraf hizmetinin sunulduğu belirtilen rehberde, çekilen fotoğrafların Cumhurbaşkanlığı Armasını taşıyan dosyada sahiplerine hediye edildiği ifade edildi.
Rehbere göre, 2 bin kişi kapasiteli Kongre ve Kültür Merkezi, dünyanın saygın kültür, sanat ve bilim merkezlerinden biri olmaya aday olarak gösteriliyor. Merkezin sahnesi, opera, tiyatro, konser dahil olmak üzere, her türlü sanat performanslarını sahnelemeye müsait ve gerekli tüm teknik donanımlara sahip olacak şekilde tasarlandı.