Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu.
"Kültür, askeri ve teknolojik güçten daha etkili olabiliyor"
Kültür ve sanatın küresel ölçekte etkisini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan,
internetle birlikte bu etkinin daha da güçlendiğini vurguladı.
"Günümüzde de küresel sistemi yönetenlerin en güçlü silahlarının müziğiyle, sinemasıyla, edebiyatıyla, modasıyla kültür araçları olduğu açık bir gerçektir. Yumuşak güç diye tarif ettiğimiz bu araçlar yeri geldiğinde askeri güçten teknolojik güçten finansal güçten çok daha etkili operasyon vasıtalarına dönüşmektedir. Öyle ki dünyada internet içeriklerini kimlerin yönettiği, kimlerin elinde atom bombası olduğundan önemli hale gelmiştir."
"2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır"
Kültürel faaliyetlerin teknolojideki ilerlemeden olumsuz etkilenmeyeceğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:
"Bir bilgisayara gerekli yazılımı yüklediğinizde roman da yazdırabilirsiniz, resim de yaptırabilirsiniz, müzik de besteletebilirsiniz. Ama bu asla, bir insanın ürettiği kültür ve sanat eseri olmaz, olamaz. Geçtiğimiz 19 yılda demokrasi ve kalkınma alanında gerçekleştirdiğimiz büyük atılım, gerçekten tarihe geçecek bir başarının ifadesidir. Bundan sonra artık kültür-sanat ve onun nesillerden nesillere aktarıcısı olan eğitim alanlarına yoğunlaşmamız gerekiyor ve yoğunlaşıyoruz. Bunun fiziki mekanlarını, şu anda inşa, imar ve ihya ettiğimiz gibi, bu fiziki mekanların içini de her yönüyle doldurmamız gerekiyor. Bu, yetiştireceğimiz insanlarla da bağımlı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına atfettiğimiz 2023 hedeflerimiz, daha çok maddi kalkınma unsurlarımızdan müteşekkildi, inşallah 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına atfettiğimiz 2023 hedeflerimiz daha çok maddi kalkınma unsurlarımızdan müteşekkildi. İnşallah 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır. https://t.co/VfOu6olQla pic.twitter.com/lRbgfQJaas
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) December 21, 2021
"İstanbul'u dünya çapında bir kültür merkezine kavuşturduk"
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesindeki Millet Kütüphanesi, Kültür ve Kongre Merkezi, Sergi Merkezi gibi eserlerin gelecek nesillere bırakılan en önemli miraslar arasında olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin 81 vilayetinde faaliyete geçirdiğimiz kültür merkezlerini, kütüphaneleri, müzeleri ve daha nice eserleri, medeniyetimizin üzerinde yükseleceği sütunlar olarak tasarladık. İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde, tarihi Rami Kışlası'nı da bu tür eserlerden bir tanesi olarak bitiriyoruz. Aynen Millet Kütüphanesi'nin İstanbul versiyonu olarak, onun da hızla, şu anda inşaatı devam ediyor. O da bitecek ve tüm gençliğimize orada da bu hizmetler verilecektir. Üstelik bunların çoğunu da güya kültür-sanat adına önümüze çıkartılan nice engellere, yürütülen nice kara kampanyalara rağmen hayata geçirdik, hayata geçiriyoruz. İstanbul'daki yeni Atatürk Kültür Merkezi binasının safahatını hatırlayın. O binanın gövdesine, ne tür affedersiniz brandalar asmışlardı. Teröristlerin brandalarını oranın gövdesine asmışlardı ve onları bizler indirdik. Emniyetimiz onların hepsini indirdi, layık olduğu yerlere gönderdi. Şimdi biz, ne yalanlarla ne iftiralarla boğuştuğumuzu, bu eserlerle hem ülkemize hem dünyaya ispat ediyoruz. Kararlılıkla yolumuza devam ettik. Hamdolsun İstanbul'u dünya çapında bir kültür merkezine kavuşturduk."
"ABD'den sonra en fazla dizi ihraç eden Türkiye"
Türkiye'nin, sessiz sedasız şekilde, dünyanın dört bir yanında sayıları milyarları bulan insanın evine girdiği kültür faaliyetlerinden birinin de televizyon dizileri olduğunu söyleyen Erdoğan, geçmişte Türk televizyon kanallarının, her biri, üretildiği ülkenin kültür-sanat ideolojisiyle gelen yabancı dizilerin işgali altında olduğunu söyledi.
Şimdi Türkiye'nin kendi tarihini anlatan, Türkiye'de üretilen televizyon dizilerinin, 150'ye yakın ülkeye ihraç edildiğini belirten Erdoğan, dünyada ABD'den sonra en fazla dizi ihraç eden ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi.
Törende, ödülleri sahiplerine cumhurbaşkanı verdi.
İşte Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülen isimler:
Bilim kültür alanında Teoman Duralı, müzik alanında İdil Biret, görsel sanatlarda Alev Ebuzziya, sinemada Cüneyt Arkın, edebiyatta Gürbüz Azak, kaligrafi alanında Ethem Çalışkan, sahaflık alanında İbrahim Manav, vefa ödülü alanında ise Kemal Tahir ödüle layık görüldü.