NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu'nda söz aldı.
Stoltenberg, "15 Temmuz darbe girişimi gecesi milletvekilleri mecliste demokratik kurumlarını savundular. Bunun bende çok kalıcı bir etkisi oldu. Onları cesaretlerinden dolayı kutluyorum" dedi.
Stoltenberg, TBMM'nin ev sahipliğinde düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulunda, önemli bir siyasi kurum olan Parlamenterler Asamblesinde parlamenterlerin ulusal parlamentolarını temsil ettiğini söyledi.
"Demokrasi, bireysel özgürlükler, hukukun üstünlüğü NATO'nun temel değerleri"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15 Temmuz darbe girişimine değinirken, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Darbe girişiminin 4 ay sonrasında, çok kısa bir süre sonra Türkiye'de toplandık. Bu hepimize şunu hatırlatmalı, demokrasi ve özgürlükler hafife alınmamalı, kıymeti bilinmeli, mutlaka savunulmalı. Eylül ayında TBMM'yi ziyaret ettim, tankların ve F16'ların bombaladığı meclis binasına gittim. Oradaki hasarı, zararı bizzat gördüm. Demokrasi, bireysel özgürlükler, hukukun üstünlüğü NATO'nun temel değerleridir."
Stoltenberg, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin çok ağır olduğunu, kendisinin de TBMM'ye yaptığı ziyarette bombalamanın sonrasındaki izlerini gördüğünü ifade ederek, Türkiye'nin darbe girişiminde bulunanları yargılama yetkisi olduğunu ancak bunun hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi.
NATO PA Başkanı Turner de 15 Temmuz Darbe girişimine değinirek, Türk halkının demokrasisine sahip çıktığını belirtti,
Turner, "Türkiye'nin dört ay önce 15 Temmuz'da bir başka saldırıya uğradığını biliyorum. Hepimiz, bu darbe girişiminin bu ülke üzerinde yarattığı travmanın farkındayız." dedi.
Turner, Suriye'de yaşananlara da değindi.
Suriye'de DEAŞ'ın hain ideolojisinin pek çok zarara sebep olduğunu vurgulayan Turner, Yemen, Libya ve Afganistan'da da DEAŞ'ın önemli bir mevcudiyet sergilediğini ifade etti.
Turner, NATO'nun caydırıcılığının pekiştirilmesi, Baltık devletlerinde intikal eden birliklerin sayısının artırılması, savunmaya daha fazla yatırım yapılması ve altyapı yatırımlarının artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Turner, NATO'nun, sadece Karadağ'a değil, NATO'ye katılmak isteyen bütün ülkelere kapılarını açık tutması gerektiğini vurguladı.
Toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin NATO'nun karşılaştığı zorlukların pek çoğunu yaşadığını söyleyen Turner, "Türkiye zorluklarla, sınamalarla mücadele ederken kendi katkısını yapıyor. Özellikle Karadeniz'de çalışıyor. Akdeniz'den Balkanlara, Afganistan'a kadar istikrarın yayılması için çalışıyor. Türkiye bunun yanı sıra milyonlarca mülteciye de ev sahipliği yapıyor. Türkiye aynı zamanda müttefiklerin dayanışmasının çok güzel bir örneğini de gösteriyor." diye konuştu.
İstanbul'daki oturuma katılan üyelerin sorularını cevaplandırdığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Turner, hem kendisinin hem de ABD delegasyonunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeyi ve iki ülkenin ilişkilerini güçlendirme taahhütünü desteklediğini söyledi.
Avrupa Güvenli̇k ve İşbi̇rli̇ği̇ Teşki̇latı Parlamenter Asamblesi̇ (AGİTPA) Başkanı Christine Muttonen, Türkiye'deki darbe girişiminin, modern çağda demokrasiye karşı gerçekleştirilen saldırıların en açık örneklerinden biri olduğunu belirterek, "Bu darbe girişimi, aslında demokratik kurumların güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Hepimiz, demokrasiye yönelik saldırılara birlikte karşı durmalıyız." dedi.
"Demokrasinin güçlendirilmesi açısından birlikte çalışmak önem taşıyor"
Muttonen, siyasi kurumların ve normların baltalandığı dönemlerde, demokrasinin güçlendirilmesi açısından birlikte çalışmanın önem taşıdığının altını çizerek, "Türkiye'de birkaç ay önce bir darbe girişimi yaşandı ve modern çağımızda demokrasiye karşı gerçekleştirilen saldırıların en açık örneklerinden biriydi. Parlamentoya atılan bombaların yarattığı enkazı görmek bizi çok etkiledi. Ağustos ayında da Türkiye'ye bir heyetimiz geldi. Bu darbe girişimi, aslında demokratik kurumların güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Hepimiz demokrasiye yönelik saldırılara birlikte karşı durmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.