İsrail, 11 gün boyunca Gazze Şeridi'ne bomba yağdırdı. Sivillerin yaşadığı binalar, basın merkezleri hatta hastaneler bile hedefteydi.
İsrail şiddeti sonucu, Gazze ve Batı Şeria'da 60'tan fazlası çocuk 272 Filistinli şehit oldu.
11 gün süren şiddetin ardından ateşkese varıldı. İsrail Güvenlik Kabinesi, karara onay verdi. Hamas da ateşkesin kabul edildiğini duyurdu. Böylece Gazze'de silahlar sustu.
Dışişleri Bakanlığı da Gazze'de sağlanan ateşkese ilişkin açıklama yaptı.
Ateşkes sağlanmasından memnuniyet duyulduğunu ifade eden Dışişleri Bakanlığı, "Bu ateşkesin sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz" mesajını paylaştı.
"Ateşkesin sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz"
Bakanlık, İsrail'in işlediği suçlardan ötürü uluslararası alanda hesap vermesinin gerekli olduğunun altını çizdi.
Bakanlığın açıklamasını tamamı şu şekilde:
"İsrail’in Filistinlilere yönelik hukuk dışı eylemleri ve ağır tahrikleri sonucunda patlak veren çatışmalarda ateşkes sağlanmasından memnuniyet duyuyor ve bu ateşkesin sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz.
Tabiatıyla aslolan, sadece ateşkesin sağlanması değil, soruna iki devlet temelinde bir çözüm bulunmasıdır. Başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere, uluslararası toplumun bu zulmün tamamen sona erdirilmesini teminen harekete geçmesini bekliyoruz. Gazze'de ihtiyaç duyulan acil insani yardımların ulaştırılabilmesi için bölgeye kesintisiz erişim sağlanması önem taşımaktadır.
Filistin’de yaşanan acı ve gözyaşının tekerrürünün önlenmesi için İsrail’in işlediği suçlardan ötürü uluslararası alanda hesap vermesinin ve Gazze'ye uyguladığı insanlık dışı ablukayı kaldırmasının temin edilmesi gereklidir.
Filistin meselesine kalıcı, adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmasının tek yolu ise İsrail işgalinin sona erdirilmesinden geçmektedir. Türkiye haklı davasında Filistin halkının yanında yer almaya ve her alanda Filistin’e tam destek vermeye devam edecektir"
BM, Gazze'de ateşkesi memnuniyetle karşıladı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkesi memnuniyetle karşılamıştı.
Guterres, "Ateşkesi sağlamlaştırmak çok önemli, Gazze'nin toparlanması için güçlü bir insani yardım programı oluşturmak çok önemli ve iki devletli bir çözüm için barış sürecini yeniden canlandırmak, barış sürecini başlatmak çok önemli" dedi.
AB'den ateşkes açıklaması
Avrupa Birliği (AB) de ateşkes kararının bölgeye barış ve güvenlik getireceğini vurguladı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "11 gündür süren çatışmayı sonlandıran İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladım" açıklamasını yaptı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Sadece siyasi bir çözüm, barış ve güvenliği getirebilir" yorumunu yaptı.
Hamas: Direniş ilk ve son sözü söyledi
Hamas, ateşkes kararıyla direnişin ilk ve son sözü söylediğini kanıtladığını ifade etti.
Hamas'ın önde gelen isimlerinden Cemal et-Tavil, "Filistin direnişi en baştan Kudüs ve Mescid-i Aksa için uyarısını yaptı. Daha sonra İsrail tek taraflı ateşkes için çabaladı ancak bu fayda vermedi. Şimdi karşılıklı ateşkes oldu. Direnişin ilk ve son sözü söylediğini kanıtladı" dedi.
Iştiyye: İsrail, soykırım gibi suçlar işledi
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarını durdurmak için sarf edilen uluslararası çabalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Iştiyye, "İsrail, 11 gün süren bu korkunç savaş boyunca öldürme, korkutma ve soykırım gibi suçlar işledi" açıklamasını yaptı.