Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen Yeni Yasama Yılı Resepsiyonu'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Başbakan Yıldırım, Katalonya'daki referandum gerginliğine ilişkin soru üzerine, "Kuzey Irak'ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal. İşin arka planını incelemek lazım, erken kanaat oluşturmak yanlış olur. En önce tepki vermesi gereken AB ülkeleri; onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim." diye konuştu.
Kuzey Irak'taki gayrimeşru referandum
Yıldırım, "Kuzey Irak'tan bir geri adım söz konusu olur mu Türkiye'nin beklentisi nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bizim beklentimiz şu. Öyle burnunun doğrusunda aklına gelip oradaki yöneticilerin, orada yaşan Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların mutabakatını almadan verdikleri karar tamamen kişisel ikbal ve ihtiras kararıdır. Bu karar bölgeye huzur, refah esenlik getirmez, daha fazla sıkıntı, gözyaşı, kaos getirir.
Yapılacak iş bellidir. Irak Hükümeti ile otursunlar, anayasanın belirlediği çerçeve içinde, Kuzey Irak yönetiminin hakkı, hukuku neyse bunlar garanti altına alınsın. Bu konuda biz de destek veririz. Böylece bu iş tatlıya bağlanmış olur. Aksi halde bu meselenin yönetilmesi gittikçe zorlaşıyor. Dünyada kamuoyu desteği olmayan bir iş. Bunun ötesi, etrafında sınır komşusu olan ülkeler, İran, Türkiye, Suriye... Bugün Suriye böyle ama o bile bu haline rağmen karşı. Dolayısıyla etrafı çepe çevreçevrilmiş. Merkezi Hükümet karşı. Burada yaşayan milyonlarca insana yapılan bu iş reva mıdır? Değil. Hala şanslarının olduğunu düşünüyorum."
TEOG düzenlemesi
TEOG düzenlemesine ilişkin Yıldırım, "Her şey anlatıldı, çeşitli öneriler çalışıldı. Yakın zamanda Bakanlar Kurulunda Milli Eğitim Bakanımız sunumunu yapacak ve son şekli verilecek." dedi.
Yıldırım, "Yarın Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelir mi?" sorusuna, "Hayır, gelmez." dedi.
Başbakan Yıldırım, "Bölgedeki durumla ilgili liderler zirvesi gibi bir şey olur mu?" sorusu üzerine, bu konuda tezkere öncesi görüştüklerini, gerekirse yine görüşeceklerini, milli menfaatler, memleket meselesi söz konusu olunca siyasetin ikinci planda olduğunu vurguladı.
Seçim barajı
"Bu dönemde seçim barajıyla ilgili düzenleme görebilecek miyiz?" sorusuna Yıldırım, "Henüz bir içerik konuşmamız söz konusu değil. Şu anda tarama yapılıyor, hangi yasalarda mecburi değişiklik yapılacak bunlar tespit ediliyor. Bunlar üzerinde çalışmaya gidilecek. Gerek Seçim Kanunu gerek Siyasi Partiler Kanunu konusu apayrı bir konu. O tüm partilerin bir anlamda istişaresiyle yapılacak bir iş. Tek başımıza bizim düşünüp yapmamız zaten doğru olmaz." cevabını verdi.
Yıldırım, uyum yasalarıyla ilgili hazırlıkların da devam ettiğini, bu yasama yılında düzenlemelerin peyder pey geleceğini sözlerine ekledi.