TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.
AK Parti ve MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran 2018'de yapılmasına ilişkin ortak seçim önergesi dün Meclis Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
Önerge bugün de, TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor. Önerge Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra açık oylama yapılacak. En az 139 milletvekilinin salonda bulunması şartıyla, katılanların salt çoğunluğunun kabul oyu kullanması, Meclis kararının çıkması için yeterli olacak.
Genel Kurul bugün çalışmalarını önergenin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar sürdürecek. Önergenin görüşmelerinin bugün tamamlanması halinde ise Genel Kurul 23 Nisan Pazartesi özel birleşiminde konuşmaların bitiminin ardından kanun tasarı ve tekliflerini görüşmeyecek.
Öte yandan Genel Kurulda MHP, HDP, CHP ve AK Parti Grup Başkanvekilleri yerlerinden söz aldılar.
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Fenerbahçe - Beşiktaş maçında yaşananları kınadı ve yaralanan Beşiktaş Teknik Direktör Şenol Güneş'e geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Seçimlerin erkene alınmasına değinen Usta, bunun Türkiye'nin önünü açacak bir karar olacağını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Milletin içinde bulunduğu gerilim halinin inşallah bugün alacağımız kararla 24 Haziran'da son bulacağına inanıyorum." dedi.
AK Parti Grup başkanvekili Mehmet Muş, Fenerbahçe - Beşiktaş futbol maçında yaşananları kabul etmediklerini belirterek, Güneş'e geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Muş, "Gerekli soruşturmalar yapılacaktır. Olayları çıkarmaya çalışanlar ilgili birimler tarafından gerekli çalışmalar yapılarak tespit edilecektir." diye konuştu.
"Etik değil"
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Genel Kurulunda AK Parti ile MHP'nin seçimlerin 24 Haziran'da yapılacağına dair seçim önergesi üzerinde partisi adına söz aldı.
Engin Altay, OHAL şartları içinde seçime gitmenin etik olmadığını savunarak, dünyanın en katı, en sıkıyönetimi de ilan edilip seçime gidilse akıbetin kaçınılmaz olduğunu, etkinin tepki doğurduğunu söyledi. Altay, "Milletin temel hak ve özgürlük aşkı, demokrasi sevdası sizi buradan indirmeye yeter. OHAL şartlarındaki bir seçimi etik, ahlaki bulmamakla birlikte, dünya milletler ailesine Türkiye için kara leke olarak geçmesine rağmen CHP, bu seçimlerden çok şükür birinci parti olarak çıkacaktır. Bunu gönül rahatlığıyla Meclisten ilan etmekten mutluluk duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"24 Haziran cumhurun dirilişine sahne olacak"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da yaptığı konuşmada, siyasetin bir bakıma gerçekleri görmek, geleceği öngörmek ve tutum almak olduğunu belirtti.
"Önce ülkem ve milletim" diyerek hareket ettiklerini anlatan Akçay, bugün de aynı ilkelerle 24 Haziran'da kurulacak sandığın, Türkiye'nin önünü açacağına inandıklarını ifade etti.
Akçay, erken seçim kararının doğru ve zaruri bir karar olduğunu belirterek, "OHAL'de seçim mi olur?" bahanesine sığınanların bulunduğunu anımsattı. Türkiye'nin belli bölgelerinde bugüne kadar pek çok defa OHAL'le, hatta sıkıyönetim altında seçime gidildiğini aktaran. Erkan Akçay, şunları kaydetti:
"Türkiye hepimizindir, hepimizin vatanıdır. Bir an önce ülkemizin temel konularına odaklanmalıyız. Yönümüzü, istikametimizi belirlemeli, ülkemizi bir an önce her türlü risk ve krizden uzak tutmalıyız. Sözü ve iradeyi asıl sahibi olan millete vermenin zamanı gelmiştir. İstikbal ve istiklal Türk milletinindir. Milli devlet, güçlü iktidar için istikametimiz milli iradedir. Milletimiz, bu seçimi demokratik olgunluk içinde gerçekleştirecek, demokrasi şölenine dönüştürecektir; milletimiz, ihanete göz açtırmayacak, iradesini cumhurun yükseltilmesi istikametinde ortaya koyacaktır. 24 Haziran 2018 Pazar günü, cumhurun dirilişine, Türkiye Cumhuriyeti'nin şahlanışına sahne olacaktır. Millet iradesi 24 Haziran'da tecelli edecek, milletsiz siyaset yapanlar gereken dersi alacaklardır."
YSK seçim takvimini açıklayacak
Meclis'ten karar çıkmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklayacak. Propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek. Milletvekili aday listelerinin açıklanması ve bürokratlara istifa sürecinin tanınması açısından da takvim önem taşıyor.
Seçim takvimi, ittifak yapacak partiler için de belirleyici olacak. İttifaka giden partilerin, takvimin başlangıcından itibaren 7 gün içerisinde Yüksek Seçim Kurulu'na başvurmaları gerekiyor.
Seçim öncesinde, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının istifa etmesi ise gerekmiyor.
Mini uyum paketi yolda
Başbakan Binali Yıldırım, bugün Cuma namazı çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada "Seçimi ilgilendiren 8-10 maddelik bir teklif, önümüzdeki hafta Meclis'te olacak." dedi.
[Uyum yasaları] Başbakan Yıldırım: Özellikle seçimi ilgilendiren 8-10 maddelik teklif, önümüzdeki hafta Meclis'te olacak.https://t.co/B5WAdsyU0C pic.twitter.com/AVlRWILuWk
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 20 Nisan 2018
Cumhurbaşkanlığı adaylık süreci, oy pusulalarının düzenlenmesi ve hazine yardımına ilişkin acil düzenlemelerin bu pakette yer alması öngörülüyor.
Seçim önergesi
Önergede, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin başarısızlığa uğratılması, birçok alanda olduğu gibi siyasette de yeni bir dönemin miladı olduğu ifade edildi.
Milletin darbe gecesi gösterdiği kahramanlığın asla unutulmayacağının vurgulandığı önergede, bu ihanete karşı 29 gün boyunca tutulan demokrasi nöbetlerinin, milletin istiklaline ve istikbaline sahip çıkma iradesinin bir ifadesi olduğu vurgulandı.
İstanbul Yenikapı'da 7 Ağustos 2016'da yapılan ve milyonlarca vatandaşın katıldığı büyük mitingin ise milletin, kendilerine, siyasetçilere verdiği mesajı çok açık ve net ortaya koyduğu kaydedildi.
Önergede, şu ifadelere yer verildi:
"Nitekim 16 Nisan 2017'de yapılan halkoylamasına giden süreçte milletimizin önümüzde açtığı yol, bu şekilde kesinlik ve kararlılık kazanmıştır. Bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, AB ile ilişkilerimiz, küresel süreçler, Türkiye'nin halk oylamasında verdiği karar doğrultusunda belirsizliklerin aşılarak bir an önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesini zorunlu kılmıştır.
Bu nedenle Türkiye'nin önündeki iç ve dış gündemin yoğunluğu, erken seçim kararının bir an önce alınarak belirsizliğin ortadan kaldırılmasını gerekli hale getirmiştir. Bilindiği üzere Anayasa'nın geçici 21'inci maddesi uyarınca TBMM'nin, seçimlerin yenilenmesi kararı alması halinde cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili genel seçimi birlikte yapılacaktır. Bu itibarla anayasanın 77'nci, geçici 21'inci ve Milletvekili Seçim Kanunu'nun 8'inci maddesi gereğince seçimlerin yenilenmesi ve TBMM'nin 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi'nin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılması hususunda TBMM kararı alınması için gereğini arz ve teklif ederiz."