Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) varlık gösterdiği her ülke için tehlike oluşturduğunu ancak bazı ülkelerde önlem alınması için geç kalındığını söyledi.
Suriye, Irak, Yemen ve Mısır'daki gelişmelere değinen Çavuşoğlu, Rusya'nın faaliyetleri ve Kırım sorununa dikkat çekti. Türkiye'nin bu tür sorunlarla çevrili olduğunu belirten Çavuşoğlu, Karabağ, Kıbrıs gibi çözüm bekleyen sorunların da bulunduğunu anlattı.
Avrupa'da İslamofobi ve yabancı düşmanlığının arttığını, seçimlerde aşırı sağcıların başarılar elde ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, sorunların asıl kaynağına odaklanılması gerektiğini ifade etti.
"Rejim ve müttefikleri DEAŞ ve El Nusra’yı vurmuyor"
Suriye'deki duruma da değinen Bakan Çavuşoğlu, rejim ve müttefiklerinin DEAŞ ve El Nusra’yla mücadele etmediğini söyledi. Türkiye’nin desteklediği ılımlı muhaliflerden oluşan Özgür Suriye Ordusunun, güvenli bir alan oluşturmak için DEAŞ’la mücadele ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Rejim ise Özgür Suriye Ordusuna saldırıyor. Suriye'deki asıl sorun kimsenin terör örgütleri ile mücadele etmemesi ve siyasi çözüm peşinde olmamasıdır. İşte bu yüzden ılımlı muhaliflere saldırıyorlar. Bombalamalara bakın. Hiçbir zaman DEAŞ ve El Nusra’yı hedef almıyorlar. Ilımlı muhalifleri, okullarda, hastanelerde sivilleri, çocukları, kadınları vuruyorlar. Ancak bizler bu tür terör örgütlerine karşı mücadeleyi sürdürmeliyiz. Aynı zamanda siyasi çözüme de odaklanmalıyız. Desteklediğimiz Özgür Suriye Ordusu, El Bab’a kadar gidecek.” ifadelerini kullandı.
"Onları 'hizmet' olarak değil, terörist olarak görüyorum"
Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Çavuşoğlu, FETÖ’den bahseden bir kişinin "hizmet hareketi" ifadesini kullanması üzerine şunları söyledi: "Ben onları 'hizmet' olarak değil, terörist olarak görüyorum. Türkiye'de darbe girişiminde bulundular. 242 sivili öldürdüler. 2 bin 194 kişiyi yaraladılar. Birçoğu organlarını kaybetti. Neden? Çünkü tanklarla insanların üzerinden geçtiler. İnsanları, TBMM'yi, Cumhurbaşkanlığını bombaladılar. Köprülerde insanları bombaladılar. Helikopterler, tanklar, her türlü silahı kullanarak insanları öldürdüler. Yani bunlar terörist. Amaçları Türkiye'deki demokratik kurumları yıkmaktı. Amaçları bu hasta ruhlu kişileri Türkiye getirerek, “kainat İmamı" olarak, Türkiye’yi, hatta sadece dünyayı değil, tüm kainatı Türkiye'den yönetmekti. Yıldızlar ve Ay'ı bile.”
"Varlık gösterdikleri tüm ülkelere karşı bir tehdit oluşturuyorlar"
FETÖ'nün çok tehlikeli bir örgüt olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Tüm dünyada üyeleri var. Hepsinin amacı aynı. Çünkü yapıya göre o, 'kainat imamı'. Bu yüzden de bu terör örgütü sadece Türkiye'ye değil, tüm varlık gösterdikleri bu ülkelere karşı bir tehdit oluşturuyor. Bazı ülkelerde önlem almak için hali hazırda çok geç kalındı. Çünkü tüm devlet yapılarını ele geçirdiler. Devlete sızdılar. Türkiye'de de aynen böyle yaptılar. Askeriyeye, polis teşkilatlarına, yargıya ve benim bakanlığıma sızdılar.” dedi.
Estonya, FETÖ hakkında rapor hazırladı
Bakanlık diplomatlarının yüzde 20’sini açığa almak zorunda kaldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, son haftalarda Körfez İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yapıyı terör örgütü ilan ettiğini hatırlattı. 2013 yılında Estonya istihbaratının hazırladığı raporda, bu yapının oluşturduğu tehlikenin belirtildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Büyükelçim, Bu terör örgütüne karşı önlem almaları için ülke yetkililerinizle bilgileri paylaştı.” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, FETÖ’ye karşı Türkiye'nin Avrupa'da başarı elde edilip edilemeyeceğine yönelik bir soru üzerine ise Avrupalılar için "iyi ve kötü teröristler" diye bir tanım olduğunu belirtti. Avrupa'da bazı solcu partilerin aynı ideolojiyi paylaştıkları için PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması yönünde çaba gösterdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bölücü terör örgütünün Avrupa'da özgürce hareket ettiğini, Avrupa Parlamentosunda (AP) sergi açtığını kaydetti.
Bunun DHKP-C için de geçerli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "O yüzden de FETÖ üyelerinin Avrupa'da serbestçe hareket etmesi şaşırtıcı değil. Ancak terörle mücadele yöntemi bu olmamalı. Bu bir çifte standart." şeklinde konuştu.
"Önlem almamız lazım"
Bakan Çavuşoğlu, bazı gazetelercilerin gözaltına alınmasına ilişkin bir soru üzerine ise şöyle konuştu: “Öncelikle önlem almamız lazım ki, Türk halkı benzer bir durumla karşı karşıya kalmasın. Türk halkını nasıl öldürdüklerini açıkladım. Onlar bizim askerlerimizdi, generallerimizdi. Maaşları halkın vergileriyle ödeniyordu, kullandıkları silahlar vergilerle alındı. Bunların devlet yapısı içerisinde kalmadığından emin olmamız lazım. Aksi halde herşeyi yapabilirler. Benzer durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü onların bağlılıkları devlete değil Pensilvanya'da yaşayan hasta adama. Bu yüzden önlem almamız gerekiyor. Ancak önlem alırken de devlet olmanın getirdiği yükümlülükler içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Onlar gibi, bir terör örgütü gibi hareket edemeyiz. Adalet önüne çıkarılmalılar. Nihayetinde bağımsız yargı karar verecek. Bu örgüte mensup kişiler savcı ve hakim oldukları zaman birçok gazeteci hapse atıldı. Oda TV gazetecileri ve Nedim (Şener) ve Ahmet (Şık) ve diğerleri hapse atıldı.
Bu gazetecilerin hapse atılmasında FETÖ ile bağlantılı medya kurumlarında çalışanların sahte delillere dayanan haberlerle yardım ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Yani gazeteci olmak size suç işleme dokunulmazlığı sağlıyor mu? Sırf basın kartınız var diye suç işleyebilir misiniz? Diğerlerine karşı sahte deliller üretebilir misiniz? Onları hapse atabilmek için. Gazeteci olarak ülkenizde darbe girişiminde bulunabilir misiniz? Bu yapıya bağlı gazetecilerin nasıl bağımsız olduğunu söyleyebilirsiniz? Bizim bağımsız medya organlarımız var.” dedi. Darbe girişimi gecesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka bağımsız medya kuruluşlarından seslendiğini anlattı.
Çavuşoğlu, Müslüman azınlıklarının sorununa ilişkin de Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde camiler inşa ettiğini ve imamlar gönderdiğini belirterek, eğer Estonya hükümeti de kabul ederse, Estonya'da da cami inşa edebileceklerini söyledi. Çavuşoğlu'nun bu sözleri salondakiler tarafından alkışla kaşılandı.
Çavuşoğlu, konferans sonrası Dışişleri Bakanı Jürgen Ligi ile bir araya geldi. AA