Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmesi teşebbüsüne ilişkin hazırlanan iddianamede, askerlerin General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkış anına ait bazı görüntü ve fotoğraflar yer aldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan 189 sayfalık iddianamede, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale giden 28'i rütbeli 62 askerin, General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkışının kışlanın ve çevresinde bulunan güvenlik kameralarına yansıdığı vurgulandı.
İddianamede, askerlerin teçhizatlarıyla 15 Temmuz akşamı saat 22.18'de kışladan çıkış yaptıkları belirtildi.
Görüntü dökümlerinin detaylarının anlatıldığı iddianamede, askeri araçların peyderpey kışladan çıktıkları bilgisine yer verildi.
Zırhlı araçların gelişi güzel nizamiyeden çıktığı vurgulanan iddianamede, "Son zırhlı aracın saat 23.01'de General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı kapısından çıkış yaptığı, tugay komutanlığından sevk edilen araçların karışık bir vaziyette çıkış yaptıkları, araç plaka ve numaralarının çoğunun kamera görüş açısına göre gece olduğundan dolayı tespit edilemediği" ifadesine yer verildi.
İddianamede, 4 adet tank, 2 adet geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı, 2 adet zırhlı muhabere aracı ve 1 personel taşıyıcı aracın kışladan çıktığına dikkati çekildi.
Darbe toplantısı yapıldı
İddianamede, 13 Temmuz 2016'da saat 19.16 ve 19.45 sıralarında kaydedilen görüntülerde ise darbeci askerlerin kışlaya giriş yaptıkları, toplantılar yaparak darbenin detaylarını konuştukları anlatıldı.
General Nurettin Baransel Kışlası personellerinin FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde aktif rol üstlendiği vurgulanan iddianamede, darbe girişimi öncesi 11 Temmuz'dan darbe gününe kadar toplamda 54 saat süren darbe toplantısı yaptıkları ifade edildi.
Toplantıya, başka illerden gelen rütbeli askerlerin de aralarında olduğu bilgisine yer verilen iddianamede, darbeci askerlerin toplantıda 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin bir dizi kararlar aldığı, "Yurta Sulh" isimli Whatsapp grubunu burada oluşturdukları vurgulandı.
İddianamede, Sabiha Gökçen Havalimanı, boğaz köprülerinin girişleri, Emniyet Müdürlüğü ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, Türk Telekom binası, Fenerbahçe Orduevi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile diğer kamu kurumlarının emniyet altına alınması, buralara tank ve zırhlı personel taşıyıcı ile mühimmatlı personel gönderilmesinin kararlaştırıldığı bilgisine yer verildi.
Ceza istemi
İddianamede, 1 Yüzbaşı, 3 Üsteğmen, 5 Astsubay, 20 Uzman Çavuş ve 34 er olmak üzere 63 asker hakkında, "Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevini yapmayı engellemeye ve ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak ya da üye olmaksızın yardım etmek" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.