17/25 Aralık yargı ve polis darbesinin, usulsüz dinlemelerin, kumpasların kurulduğu dönemin FETÖ'cü emniyet amirleri, daire başkanları... Kritik görevlerini FETÖ amaçları uğruna kullandıkları tespit edildi. Şimdi çoğu cezaevinde.
OHAL İnceleme Komisyonu'na göreve iade edilmek için başvuru yaptılar. Ancak tamamı reddedildi.
A5 kategorisinde ByLock kulanıcılarıydı
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, 17/25 Aralık polis ve yargı darbesinin FETÖ'cü emniyet mensuplarının başvuru dosyalarını karara bağladı. O isimlerin tamamı ByLock kullanıcısıydı.
Örgüte teslimiyeti, bağlılığı en üst düzeyde anlamına gelen A5 kategorisinde kodlanmışlardı. FETÖ ile irtibatları, haklarında yürütülen onlarca soruşturma ve kovuşturma ile ortaya çıkarıldı. Davalarda verilen cezalarla kesinleşti.
Komisyona yaptıkları başvurular reddedildi.
Yurt Atayün: Kumpasların Terörle Mücadele Şube Müdürü
Onlardan biri eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’dü… Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, Askeri Casusluk, Amirallere Suikast, MİT kumpasları sırasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü’ydü…
FETÖ’cü Atayün “Silahlı Terör örgütüne üye olma”, “resmi belgede sahtecilik”, “casusluk” suçlarından 2014'ten bu yana tutuklu… FETÖ yöneticilerinden Ali Çelik ve İlhan İşbilen ile irtibat halindeydi. Selam Tevhid Kumpası davasının sanığıydı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırıldı.
Ali Fuat Yılmazer: Usulsüz dinlemelerin amiri
Komisyondan ret cevabı alan isimlerden biri de Ali Fuat Yılmazer... Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü’ydü. FETÖ’nün talimatı üzerine kumpas soruşturmalarını yönlendirdi. Terör örgütü yöneticilerinden Önder Aytaç ve İlhan İşbilen ile irtibat halindeydi. Yılmazer, binlerce kişinin uydurma soruşturmalarla dinlendiği "Usulsüz Dinleme" davasında 7 buçuk yıl hapse mahkum oldu.
Gazeteci Hrant Dink cinayetinde "Tasarlayarak adam öldürmek" suçuna iştirak etmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi ile yargılanıyor.
FETÖ elebaşının Bank Asya'ya destek amaçlı para yatırılması talimatı verdiği dönemde aktif hesabına yüklü miktarda para yatırdığı ortaya çıktı.
FETÖ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Günün Mağdurları Derneğinin kurucusu.
Yakub Saygılı: Evrak ve dijital verileri usulsüz imha etti
Reddedilen FETÖ’cülerden bir diğeri Yakub Saygılı... İstanbul Eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü… Usulsüz dinlemelerin başındaki isimlerden biriydi… Önemli evrak ve dijital verileri usulsüz imha etti. Emniyet yapılanmasındaki bir gizli tanığın ifadesine göre FETÖ 160 bin dolar vekalet ücreti ile kendisine avukat tuttu.
“Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı. Eski istihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’da komisyona başvurmuştu. Demirhan, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “resmi belgede sahtecilik”, “haberleşmenin gizliliği ihlal”, suçlarından hapis cezası aldı.
Emekli komutanlar Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı gibi isimler onun döneminde Emniyet’te ifade verdi.
Gafur Ataç: Başbuğ'u cezaevine götüren amir
Başvurusu reddedilen son isim eski Emniyet Amiri Gafur Ataç… Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ soruşturmasında görev aldı. Ergenekon davasından tutuklanan İlker Başbuğ’u cezaevine götürürken araçta görüntülenen kişi oydu. Onun da başvurusu OHAL İnceleme Komisyonu tarafından reddedildi.