Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakat kapsamında Gazzelilere yardımların ulaştırılacağını, içme suyu ve elektrik gibi sıkıntıların Türkiye tarafından giderileceğini belirterek, "Burada verilmiş bir taviz yok, bilakis Gazze'deki kardeşlerimize de sahip çıkan bir yaklaşımı benimsedik." dedi.
Elvan, Mersin'e yaptığı ziyarette, Yenişehir ilçesindeki Muğdat Camisi'nde teravih namazı kılıp, çevredeki esnaflarla sohbet etti.
Buradaki bir çay ocağına oturan Elvan, beraberinde Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ ile vatandaşların sorunlarını dinledi.
Elvan, bir kişinin "Bazı vatandaşlar İsrail ve Rusya ile olan yeni gelişmeleri sanki taviz gibi, sanki eyvallah edilmiş gibi yorumluyor." şeklindeki söylemi üzerine, bir tavizin söz konusu olmadığını söyledi.
Gazze'deki insanların 6 yıldır yardım beklediğine vurgu yapan Elvan, şöyle devam etti:
"Gazze'ye geçmişte de yardımı biz yapıyorduk. Şimdi Gazze'de elektrik, içme suyu, hastane problemleri var. Biz, ne yapıyoruz? Dün Mersin'den 11 bin ton gıda yardımı gönderdik. İnşallah bundan sonra da ihtiyaçları nispetinde yardım göndereceğiz. Yine Gazze'de 200 yataklı bir hastane yapıyoruz. Bu hastaneyi hemen bitireceğiz ve oradaki kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. İçme suyu ve elektrik gibi sıkıntılarını da yine biz gidereceğiz. Ayrıca orada bir organize sanayi sitesi yapıyoruz, yarım kalmıştı, onu tamamlayacağız. Toplu konut ihtiyaçları vardı, onları da karşılayacağız. Dolayısıyla burada verilmiş bir taviz yok, bilakis Gazze'deki kardeşlerimize de sahip çıkan bir yaklaşımı benimsedik."
Elvan, Rusya ile olan ilişkilere de değinerek, şöyle konuştu:
"Rusya ile 7 aylık süreçten sonra Sayın Cumhurbaşkanımız üzüntülerini ifade eden bir mektup gönderdi. O mektuptan sonra da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sayın Cumhurbaşkanımızı aradı ve özellikle Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıdan dolayı başsağlığı diledi ve terör saldırısını kınadı. İnşallah bundan sonraki süreçte de iyi olur. Çünkü bakın, bizim Mersin'de bir sürü sebze ve meyve ihracatçımız var. Nereye gidiyor bunlar? Rusya'ya. Bundan sonra daha fazla gidecek, daha kolay gidecek, gümrükte beklemeyecek ve böyle sıkıntılar yaşamayacağız. Diğer taraftan da Rusya'dan gelen turistler var. İki tarafın da hayrına olan bir şey."