Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TRT Haber'de gündemi değerlendirdi.
"Habur ve Gürbulak Sınır Kapılarını bu hafta açıyoruz"
Bakan Pekcan, "Kapalı kapılarımızdan Habur ve Gürbulak kaldı İran’da. Bu hafta bu kapılarımızı da açıyoruz" dedi.
#SONDAKİKA
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) June 3, 2020
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Kapalı kapılarımızdan Habur ve Gürbulak kaldı İran'da. İnşallah bu hafta bu iki kapımızı da açıyoruz.https://t.co/xuOumleimA pic.twitter.com/KwxUz8KfK9
Pekcan "İhracatta en kötüsü geride kaldı" dedi, toparlanma için Haziran ayına işaret etti:
"İnşallah haziran itibarıyla bütün Avrupa'nın da kademeli olarak normalleşmesiyle birlikte toparlanma sürecini göreceğiz bunun etkilerini 3. ve 4.çeyrekte daha iyi göreceğiz. Sağlıkta ayrıştığımız gibi ekonomi ve ticaret alanında da diğer ülkelerden ayrışarak yolumuza devam edeceğiz."
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Haziran ayı itibarıyla Avrupa'nın da kademeli olarak normalleşmesiyle birlikte biz bir toparlanma sürecine gireceğiz.https://t.co/xuOumleimA pic.twitter.com/YaZIZgFVEw
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) June 3, 2020
Yerel parayla ticaret de Bakan Pekcan'ın gündemindeydi. Ülkelerin kendi paralarıyla ticaretin artacağını söyledi. Çin, Güney Kore, Malezya, Hindistan ve Japonya olmak üzere 5 ülke ile görüşmelerinin yapıldığını belirtti.
"Mevcut swap anlaşmalarının daha da aktif hale getirilmesi için çalışmalarımız var"
Dengeli ticaret için yerel paraların kullanılması öncelikli olmalı. Yerel paralarla ticaret daha ön plana geçecek. Hem muhattaplarımızla birebir görüşmeler yapıyoruz, hem iş insanlarımızla görüşüyoruz. Bu sürecin swap mekanizmasının harekete geçirilerek, iş insanlarının da işinin kolaylaştırılması lazım.
Bu süreçleri takip ediyoruz. Mevcut swap anlaşmalarının daha da aktif hale getirilmesi için çalışmalarımız var. 2019'da yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret yerel parayla yapıldı. Çin, Güney Kore, Malezya, Hindistan, Japonya ile yerel para ile ticaret yapıyoruz.
Türkiye dijital oyun sektöründe de hızla gelişiyor. Bakanlık'ın desteklediği 50 oyun firmasını bulunuyor.
"Oyun yazılımı yapan 50 firmadan 40'ını destekliyoruz"
Bakan Pekcan oyun ihracatında 2020 yılı hedefinin 1 buçuk milyar doları aşması olduğunu şu sözlerle vurguladı:
"Şu anda 50 firma var, oyun yazılımı yapan. Bunların 40'ı Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Biz burada reklam, tanıtım, dijital pazarlara giriş, istihdam desteği veriyoruz. Başlangıç aşamasındayız hızlı ilerliyoruz."
"Sadece Mart ve Nisan ayında 11 milyon lira üzerinde ceza kestik"
Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat artışlarının takibi de sürdürüyor.
Bakan Pekcan şunları söyledi:
"Sadece Mart ve Nisan ayındaki denetimlerde 11 milyonun üzerinde ceza kestik. Bizim yaptığımız uygulama, şikayetleri değerlendiriyoruz, savunma istiyoruz, savunmayı kurul kararıyla kesiyoruz.
[Fahiş fiyat artışına sıkı takip] Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Mart-Nisan ayında vatandaşlarımızdan gelen talepleri, Bakanlığımıza gelen şikayetleri de değerlendirerek denetlemeler yaptık. 11 milyar TL'nin üzerinde ceza kestik.https://t.co/xuOumleimA pic.twitter.com/4YNCwmVGiY
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) June 3, 2020
Kurul karar veriyor, çok şikayet alıyoruz bu konuyla ilgili ama biz Bakanlık olarak karar vermiyoruz. Bizim piyasaya müdahale gibi bir durumumuz yok. Dengeleri bozanlara gerekli müdahalede bulunuruz."