BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Jan Egeland Halep'in doğusundan tahliye edilenlerin büyük bölümü İdlib'e gideceğini, kalan kesim için varış noktalarından birinin Türkiye olacağını açıkladı.
Egeland ayrıca Halep'in doğusundan tahliye edileceklerin sayısının 50 bin kişi olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Kızılhaç açıklaması
Kızılhaç, 200 yaralının tahliyesinin yapıldığını duyururken, Sağlık Bakanlığı da harekete geçti. Tahliye işlemlerinde Türk ambulanslar da görev yapıyor. Sağlık Bakanlığı, Halep'ten gelmesi beklenen yaralılara ilk müdahale Hatay'da kurulan acil sağlık çadır birimlerinde yapılacak.
Sağlık Bakanlığı teyakkuzda
Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Halep'in doğusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda, yaralılara müdahale için Hatay'da hazırlıklar yapıldı. Yaralıların ilk müdahale ve gözlemleri, acil sağlık çadır birimlerinde yapıldıktan sonra hastanelere sevkleri sağlanacak.
Mersin ve Adana başta olmak üzere çeşitli illerdeki hastanelerde de yaralıların sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlık yapıldığı öğrenildi.Türkiye ayrıca Halep'ten geleceklerin kalması için 10 bin çadırlık bir kamp kurmaya hazırlanıyor,
Yine Sağlık Bakanlığınca, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda olası yaralı gelişlerine karşın ambulanslar hazır bekletiliyor. Gerekli sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve yapılacak çalışmaları yerinde incelemek üzere Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Aydınlık da Hatay'a gitti. Bakanlığın Hatay'daki hazırlıkları kapsamında, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) de Hatay'a gönderildi.
Türk Kızılayı hazırlıklarını tamamladı
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve 20 kişilik Kızılay ekibi Halep'ten tahliye edilmeye başlanan siviller ve yaralıları kente yakın güvenli bir bölgede karşılamak üzere bekliyor.
Kınık, yaptığı açıklamada, Halep'e yakın Urem Al Kubra bölgesinde tahliye edilenleri beklediklerini söyledi.Tahliyelerin İdlib'e Urem Al Kubra üzerinden gerçekleşeceğini anlatan Kınık, şöyle devam etti:
"İnşallah bir sıkıntı olmadan bizim bulunduğumuz bölgeye doğru gelirler. 20 kişilik Kızılay ekibimizle şu anda bu yaralıların tahliyesine nezaret edip Halep yakınlarından ülke sınırına kadar güvenli bir şekilde getirilmesine eşlik edeceğiz. "Özellikle ağır yaralı olanlar ve ameliyat gerektirenler Türkiye'ye nakledilecek. Hafif olan ve daha önceden yaralananlar içinse İdlib yakınlarındaki hastanelerde yer ayrıldı, onların bir kısımı tedavi edilip barındırılacak. Özellikle kadın, çocuk ve yaralıların bu anlamda ihtiyacı olan insanların tespiti yapılacak, ivedi olarak Türkiye'ye gönderilecek. İlk barınma bu gece sonuna kadar planlandığı gibi giderse 3 bine yakın olabilir. Bunlarla alakalı mevcut barınma merkezleri yeterli. Camiler ve okullar da var. Halihazırdaki boş çadırlar var ama biz yarından itibaren ivedi olarak çadır kenti kurmuş olacağız."
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı
Vakfın Bab'el Hava ve İdlib'teki ofislerinde, yaklaşık 200 personelin çalışmasıyla, Halepliler için gıda paketleri, sıcak çorba ikramı için mobil aşevi ve ekmek fırını ile bebekler için mama ve bez gibi birçok hizmet ve yardım paketine ilişkin hazırlık yapıldı.
İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Erhan Yemelek, çatışmaların yaşandığı bölgelerden zaman zaman bilgi geldiğini anlattı.
Yemelek, "Bize gelen bilgilere göre, Halep'ten Türkiye sınırına 60 bin ile 100 bin arasında insan gelebilir. Biz de İHH olarak bu göçe karşı 100 bin insanın ihtiyacını karşılayabilecek şekilde bir hazırlık içerisindeyiz." dedi.
"Günlük 200 binin üstünde ekmek üretecek fırın hazır bekliyor"
Yemelek, depolarında 500 tona yakın un bulunduğunu, ekmek sıkıntısı yaşanmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu insanlar buraya geldiğinde ihtiyacını karşılamak üzere günde 200 binin üzerinde üretim yapacak ekmek fırınımız hazır halde bekliyor. Gelecek insanlara sıcak ekmeklerini bizzat ulaştıracağız. 30 bin civarında da hazır gıda paketi hazırladık. Reyhanlı ilçesinde hazır bekletilen mobil aşevi de bölgeye getirilecek. İnsanlara, bu soğuk havalarda ısınmaları için sıcak çorba ikramımız olacak."
Yemelek, beklenen sayıda Suriyelinin gelmesi halinde ihtiyaçlarının süreklilik arz edeceğini ve İHH olarak bunu göğüslemelerinin zor olduğunu belirterek, diğer sivil toplum kuruluşlarından ve vatandaşlardan da destek beklediklerini kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Türkiye'nin hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaptı. Müftüoğlu, " Hedef sınırın diğer tarafında oluşturulacak kamplarda sivillerin barındırılmasıdır. AFAD ve Kızılay bu yönde çalışmalarına hız verdi. Arzumuz bu insanların kendi vatanlarında kalması yönündedir" dedi.