TBMM Genel Kurulu'nda, 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili araştırma komisyonu kurulmasına dair partilerin verdiği araştırma önergelerinin birleştirilerek, görüşmelerinin bugün yapılmasına yönelik, Danışma Kurulu kararı kabul edildi.
Hükümet adına söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin tarihi bir dönemden geçtiğini belirterek, 15 Temmuz 2016'nın demokrasi tarihi bakımından "kara" olduğunu ifade etti.
Bu kara güne karşı milletin, Meclis'in, siyasetin, medyanın, toplumun her kesiminin birlikte ayağa kalkmasının, demokrasi, milli irade, anayasaya sahip çıkmasının da önemine değinen Bakan Bozdağ, bu açıdan da 15 Temmuz'un tarihi bir gün olduğunu vurguladı.
"Cumhurbaşkanı, ölüme uçmuştur"
Bu darbe teşebbüsünün milleti birleştirme noktasında da önemli bir fonksiyon ortaya koyduğunu aktaran Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanlarımız darbeye karşı yekvücut oldu. Partiler adeta ortadan kalktı, herkes demokrasi ve milli irade partisinin bir üyesi oldu. Tankların önüne koşanlar bütün siyasi partilerden aziz vatandaşlarımız oldu. Türkiye'nin geçirdiği aşamalardan sonra demokrasimizin ulaştığı olgunluk, milletimizin demokrasiyi benimsemede geldiği seviye ve bilinçlenme dolayısıyla, darbeye şakşakçılık yapacaklar dahi, inanmasalarda darbenin karşısında olduğunu söylemek zorunda kalmıştır. Gazeteler, medya, siyaset kurumu, hepsi, daha işin başında darbenin başarılı olup olmayacağı belli değilken, demokrasiden yana tavır koymuşlardır. Cumhurbaşkanı, ölüme uçmuştur. Hükümet hakeza. Herkes bu girişimin karşısında durmuştur, bu da bir ilktir. Demek ki demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, milli irade, millet sahip çıktığı sürece tankla, topla, uçakla, helikopterle, bombayla, otomatik silahlarla yok edilemez. Ne zaman ki millet buna sahip çıkmaktan vazgeçerse, işte o zaman yok edilir."
Bozdağ, "Eğer biz, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden sonra tedbir alamazsak yeni bir darbe teşebbüsünün geri sayımı başlamış demektir. Bu parlamentoya düşen, demokrasiye sahip çıkma konusundaki ittifakımızı, bundan sonra Türkiye'de darbe yapılmaması için yapılması gereken ne varsa bunları tereddütsüz hayata geçirene kadar ve netice alana kadar sürdürmektir." diye konuştu.
CHP'nin önerisi kabul edildi
Öte yandan, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın, kimyasal madde bulundurulan birden çok organize sanayi bölgesinin yer aldığı illerde, yangın söndürme uçağı ve helikopter barındıran tam donanımlı yangın söndürme kuruluşlarının oluşturulmasını amaçlayan Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi kabul edildi.