AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
Düzenlemeyle, Türk siyasi tarihine yerleşen bir çok konu tarihe karışacak. Bunlardan ilki, zihinlere kazınan koalisyonların önünün kesilmesi.
'Cumhur İttifakı' teklifi TBMM'ye sunuldu
"Hedef nedir? Oydaki zaiyatı yok etmek"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ittifak düzenlemesinin Meclis'e sevk edilmesinin ardından çalışmayla ilgili ilk değerlendirmesini şu sözlerle yaptı:
"Hedef nedir? Oydaki zaiyatı yok etmek, minimize etmektir. Tedbirler alındı. Seçmenler hangi partiye istiyorsa ambleme ona vuracak."
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim İttifakı Komisyonu çalışmalarını tamamladı, kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Hedef oydaki zayiatı minimize etmek, adeta yok etmektir.https://t.co/gtUhVZJd6U pic.twitter.com/flysKQvPUy
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 23 Şubat 2018
"Amaç gereksiz oy kayıplarının önüne geçmek"
Erdoğan, İttifak düzenlemesini anlatırken amacın gereksiz oy kayıplarının önüne geçmek olduğunu da söyledi.
"Oylar birlikte sayılarak toplam milletvekili sayısı belirlenecek. Partilere göre bölünecek sonra dağıtılacak. İttifak bölümüne vurulan parti amblemine denk gelmeyen oylar geçerli sayılacak. Ortak oylar çoğunluk oranında dağıtılarak milletvekili dağılımına yansıyacak. Neticede oyu neresi alacak ittifak alacak."
Koalisyon devri kapanıyor
İttifak seçim sonrası değil, öncesinde oluştuğu için artık koalisyon dönemleri de geride kalacak.
Erdoğan, koalisyonlardan kaynaklanan krizlerinin sona ereceğini söyledi ve "Eski Türkiye'nin koalisyonlardan kaynaklanan krizlerinin bir daha tekerrürüne imkan vermeyecektir, o devir kapanıyor." diye sözlerine ekledi.
Güven oyunu vekiller değil, halk verecek
İttifak düzenlemesiyle hükümet için güven oylaması yapılmayacak. Hükümete vizeyi veren, milletin vekili değil kendisi olacak.
İttifaktaki herhangi bir listeden seçime girebilecek
Erdoğan, düzenleme ile milletvekili çıkaramayacak durumdaki partilere de kolaylıklar getirildiğini anlattı.
"Herhangi bir siyasi partinin lideri kendi partisinden istifa etmeksizin başka partiden aday olabilecek. Bu partiler seçim pusulasında ittifak bölümünde yer almayacak. Ama aday listesinde bulunarak dolaylı oluşumda temsil edilecekler."
BBP örneği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, örnek olarak Büyük Birlik Partisi'ni gösterdi:
"BBP gibi kendi başına imkanı bulunmayan partiler ittifaktaki herhangi bir listeden seçime girebileceklerdir."
Peki İttifak bozulursa hükümetin kaderi ne olacak?
Bir diğer önemli konu da ittifak bozulursa hükümet düşmeyecek. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ konuyla şunları söyledi:
"İttifakı oluşturanlar yarın ittifaktan çekiliyorum dediği zaman hükümet düşmeyecek iktidar düşmeyecektir. Çünkü iktidar yetkisini halk doğrudan Cumhurbaşkanı'na veriyor. Kabinede kimler olacağına elbette Cumhurbaşkanı karara verecektir."
Başbakan Yardımcısı Bozdağ: İttifak koalisyon değildir
Oylar geçersiz sayılmayacak
İttifakta yer alan her partiye mühür basılması durumunda oylar geçersiz sayılmayacak. Bu nedenle iptal edilen oy sayısı en aza inecek.
Baraj değişmiyor, seçmenin oylarına daha çok temsil imkanı
Yüzde 10 barajı uygulaması değişmeyecek. Ancak yeni sistem baraj sorunu yaşayan partilere ittifak imkanıyla Meclis yolunu açacak.
Bu da seçmenin oyunun Meclis'te daha çok temsil hakkı bulması anlamına geliyor.
Kaynak: TRT Haber