Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi.
Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle:
Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Oktay: Can kaybı 1541'e yükseldi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 1541 olduğunu, 9 bin 733 kişinin yaralandığını bildirdi.
Oktay, depremle ilgili şu bilgileri verdi:
"Toplamda 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız, 9 bin 733 yaralımız, 3 bin 471 yıkılan binamız var. Elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Şu an itibarıyla 9 bin 698 arama kurtarma personeli bulunmaktadır. 6 ilimizde sadece 11 trafo merkezimizde elektrik verilemiyor. Diğerlerine kontrollü olarak veriliyor. Elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Şu an itibarıyla 9 bin 698 arama kurtarma personeli bulunmaktadır."
Ayrıca Oktay depremden etkilenen 10 ilden verileri paylaştı:
Kahramanmaraş’ta 234 kayıp, 1700 yaralı, 310 yıkık bina, Hatay’da 520 kayıp, 700 yaralı, 1278 yıkık bina, Osmaniye’de 205 kaybımız 1003 yaralı 101 yıkık bina, Adıyaman’da 20 kayıp 200 yaralı 600 yıkık bina, Diyarbakır’da 46 kayıp 557 yaralı 20 yıkılan bina, Şanlıurfa’da 30 kayıp 1071 yaralı 201 yıkılan bina, Antep 309 kayıp 1597 yaralı 581 bina, Kilis’te 13 kayıp 244 yaralı 50 yıkılan bina, Adana’da 58 kayıp 700 yaralı 24 yıkılan bina, Malatya’da 106 kayıp 1941 yaralı 300 yıkılan bina, Elazığ 6 yıkılan bina bulunmaktadır."
"Halkı paniğe sevk edilen paylaşımlar yapılıyor"
Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tarar, "Yardımlar konusunda önemli husus, bir koordinasyon içerisinde olması gerekiyor. Herkes bölgeye gitmek istediği için trafik sıkışıyor. İllerde AFAD koordinasyon merkezlerine yardımlarını ulaştırabilirler. 130'un üzerinde artçı sarsıntımız var. Ne yazık ki halkı paniğe sevk edilen paylaşımlar yapılmaya devam ediliyor. Lütfen itibar edilmesin. Buradan almadığımız hiçbir bilgiye itibar etmeyiniz" diye konuştu.
Bölgede 9 bin 698 personel görevli
Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9 bin 698, görevlendirilen araç sayısı 216.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait İHA’lar da, deprem bölgesinde hasar tespiti ile arama-kurtarma çalışmalarına destek veriyor.
7,6 büyüklüğünde yeni deprem
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların ardından, Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 13.24'te, Kahramanmaraş'ın elbistan ilçesinde gerçekleşti.
7,6 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Deprem birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi.
"Birbirini tetikleyen depremler"
Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem deprem çok geniş bir alanda hissedildi.
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, "Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. 6,5- 6,7 büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar devam edecektir." ifadelerini kullandı.
TRT Haber canlı yayınında bina çöktü
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında sarsıntılar sürüyor.
Sarsıntılardan biri Adana'da TRT Haber canlı yayınına yansıdı. Yayın sırasında muhabirin bulunduğu noktada bina çöktü
Adana’da canlı yayında bina çöktü.
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 6, 2023
Artçı sarsıntılar devam ediyor, deprem anı Adana’da @trthaber canlı yayınına yansıdı.https://t.co/SBE8OSCJ2C pic.twitter.com/GwjlxjQ7uh
Artçı sarsıntılar sürüyor
Depremin ardından 145 artçı depremin meydana geldiği açıklandı.
Vatandaşlar sokaklara döküldü, binalar yıkıldı
Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.
Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da çok sayıda bina yıkıldı.
Osmaniye'den bir vatandaşın enkaz altından çıkarıldığı anlar TRT Haber canlı yayınına yansıdı.
Depremin ardından arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Osmaniye’de bir kişi daha enkazdan çıkarıldı. pic.twitter.com/LHTCs5n1GB
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 6, 2023
AFAD'dan önemli "telefon" uyarısı
AFAD, depremin ardından sosyal medya hesabından önemli bir uyarı paylaştı:
"Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının."
Havalimanları kapatıldı
Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay Havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapatıldı. Divriği-Çetinkaya arası demiryolu 04.40 itibarıyla tren trafiğine kapatıldı.
Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edildi.
Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatılmıştır. 80 uydu vsat iletişim terminali bölgeye sevk edildi.