Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İş Kanunu ve kıdem tazminatı düzenlemesinde hakkaniyetli, sürdürülebilir ve güçlü bir yapıyı işçi ve işveren kesimiyle birlikte kuracaklarını belirterek, bu yapıda kıdem tazminatı hakkından yararlanamayan kesimlerin de dikkate alınacağını söyledi.
İzmir'in Kınık ilçesinde yapımı süren ilçe hastanesinin inşaatında incelemede bulunan Bakan Müezzinoğlu, daha sonra Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği (MAK-GÖÇ) hizmet binası önünde vatandaşlarla bir araya geldi.
Yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Balkanlar'da büyük bir sevginin var olduğunu, 2000 yılında birlikte Makedonya'yı karış karış dolaştıklarını, bu sırada Atatürk'ün öğrenim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'ni de ziyaret ettiklerini ve anı defterine o günü not düştüklerini anlattı.
"CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Atatürk'ün gölgesinde siyaset yaptığını" söyleyen Müezzinoğlu, bu anı defterinde bu partiden bir kişinin notunun bulunup bulunmadığını merak etiğini belirterek, "Türkçemizde güzel bir söz vardır, ‘Tarlada izi olanın harmanda yüzün olur'. Şimdi bizim bu milletin gönül tahtında izimiz var ya. Milletin gönlünde izi olanın tabii ki Gümülcine'deki üründe de yüzü olacak." dedi.
Yapılan konuşmaların ardından AK Parti Manisa İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Müezzinoğlu, partililerle toplantının ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğini yaptığı "İş ve Çalışma Hayatında Karşılaştığımız Sorunlar" konulu toplantıya katıldı.
Kıdem tazminatı ve emeklilik soruları
Bakan Müezzinoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil’in işverenin kıdem tazminatı konusunda yaşadığı sorunları dile getirmesi üzerine açıklamada bulundu.
Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Bir çalışanın alın terinin hakkı, ay sonu itibariyle nasıl maaş olarak veriliyorsa kıdem tazminatı hakkı da işverenin kasasında değil işçi adına güvenli bir kasada, güvenli bir adreste olmalı.
Yıllar sonra, hangi yılda kendisinin ne kadar birikimi var, kaç yıl beklerse ne kadar avantajı olacak, işyeri değiştirmediği sürece onun o işyerinde kalışında artı avantajları ne olacak... Bütün bunları onun adına hakkaniyetle koruyan, diğer tarafın da hak ve hukukunu zora sokmayacak bir sistemi inşallah önümüzdeki süreçte paydaşlarımızla paylaşarak bir noktaya taşıyacağız."
İşçi ve işvereni sağ ve sol ayak olarak gördüğünü, bunların uyumla yürümesi gerektiğini, birinin topalladığı bir yapının adil ve sürdürülebilir olmadığını anlatan Müezzinoğlu, mevcut yapıda bir tarafta işverenin üzerine yarın ne olacağını bilemediği bir yükün yüklendiğini, diğer tarafta da çalışanların mağduriyeti nedeniyle mahkemeye giden süreçlerin yaşandığına işaret etti.
Müezzinoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"O nedenle biz gerek İş Kanunu'nda gerek kıdem tazminatında hakkaniyetli, adaletli, sürdürülebilir, güçlü bir yapıyı inşallah hep beraber kuracağız. Yalnız işvereni dinleyerek değil burada çalışan kardeşimizin alın teri de var. 13 milyon özel sektörde çalışan var. Bunun 2 milyonu kıdem tazminatı haklarından istifade edebiliyor, yaklaşık 10 milyonu edemiyor. Bunu görmeyecek miyiz ? Kayıt dışılığın bu ülkeye, millete ödettiği bedeli görmeyecek miyiz ?"
Bakan Müezzinoğlu, emeklilik yaşının düşürülüp düşürülmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise dünyanın gelişmiş ülkelerinde emeklilik yaşının ortalama 72, Türkiye'de ise bunun 52 olduğuna dikkat çekti.
"O ülkeler emeklilerine ortalama 17 yıl emekli maaşı ödüyor, biz ortama 27 yıl emekli maaşı ödüyoruz" diyen Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Şu anda benim ülkemde 33 yaşında emekli var. Ben bir ay öncesine kadar 37 var diye biliyordum, geçenlerde birine şahit oldum, dedi ki '33 yaşında emekli oldum', sonra nasıl olduğunu anlattı. Şu anda bizim yaşa takılan emekli olan kardeşlerimiz var. Kaça takılıyor? 46 yaşında emekli gününü doldurmuş kardeşimiz muhtemelen 48 veya 49’u bekliyor. Gününü doldurduğu için. Bu yaşa takılan arkadaşlarımız 60’ı beklemiyor veya kadınlarımız 58’i beklemiyor. Biz bu yasal düzenlemeyi yaptıktan sonra ortalama emeklilik yaşını daha yeni 52'ye taşıdık. 2036’da hedefimiz erkeklerde 60'a taşımak kadınlarda da 58’e taşımak. Bugün dünyanın o en gelişmiş ülkesi Almanya'da emeklilik yaşı 65'tir. 64 buçuk yaşında emeklisi yok. Şimdi 67’nin düzenlemesinin hazırlığını yapıyor."