Türkiye genelinde emniyet ve jandarmadan 8 bin 795 personelin katılımıyla gerçekleştirilen uygulamada, kurallara uymayan sürücülere toplam 5 milyon 403 bin 429 liralık ceza kesildi, eksikliği görülen 3 bin 289 araç trafikten men edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatları doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ülke genelinde eş zamanlı olarak "Türkiye Güvenli Trafik Denetimi-3" gerçekleştirildi.
Denetimlerle trafik kazalarının en aza indirilmesi, sürücülerin trafik kurallarına uyma düzeylerinin daha üst seviyeye çıkarılması amaçlandı.
Üç aşamalı olarak planlanan denetimlerde belirlenen 2 bin 467 kontrol noktasında 4 bin 383 ekipte görevli 5 bin 60'ı polis, 3 bin 735'i jandarma olmak üzere 8 bin 795 personel görev aldı.
Uygulamada, 172 bin 825 araç ve sürücüsü kontrol edildi, ihlali tespit edilen 19 bin 20’sine 5 milyon 403 bin 429 lira cezai işlem uygulandı, eksikliği görülen 3 bin 289 araç trafikten men edildi.
Denetimlerde 5 bin 345 sürücüye hız limitlerine uymamaktan, 3 bin 415'ine geçerli fenni muayenesi olmadan araç kullanmaktan, 2 bin 955'ine emniyet kemeri ve kask kullanmamaktan, bin 227'sine araç zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmamaktan ve 859'una da sürücü belgesiz araç kullanmaktan işlem yapıldı.
Denetimlerde ayrıca 119 kişi yakalanırken, 8 çalıntı araç bulundu.
Uygulama anlık takip edildi
Öte yandan, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Daire Başkan Vekili Yarbay Mete Özcan ve ilgili daire başkanları, uygulamayı Emniyet Genel Müdürlüğü Koordinasyon Merkezinden anlık olarak takip etti.
Akdeniz, uygulama noktalarındaki görevli personelle anlık iletişime geçerek son duruma ilişkin bilgi aldı, vatandaşlara da çalışmalar hakkındaki düşüncelerini sordu.
Antalya-Burdur karayolunun 32. kilometresindeki uygulama noktasındaki görevli personel, emniyet kemerinin önemini anlatmak için sürücülere, 20 Temmuz'da bulundukları yolda meydana gelen ve 4 kişinin emniyet kemeri takmadığından dolayı hayatını kaybettiği kazanın görüntülerini izlettiklerini söyledi.
Sürücüden emniyet kemeri için "Osmanlı sözü"
Akdeniz, aynı uygulama noktasında emniyet kemeri takmadığı için ceza kesilen sürücü Cihat Gündüz ile sohbet etti.
Cezayı hakkettiğini vurgulayan Gündüz, "Bizim için, bizim güvenliğimiz, sağlığımız için." dedi.
Akdeniz'in bir daha emniyet kemersiz araç kullanmaması yönünde söz vermesi halinde cezasının iptal edilerek bu kez uyarılacağını söylemesi üzerine Gündüz, "Yıllardır şoförlük yapıyorum ama emniyet kemeri takma alışkanlığım yok. Size Osmanlı sözü veriyorum. Bundan sonra direksiyona geçtiğimde anahtarı çevirmeden önce ilk yapacağım şey emniyet kemerini bağlamak olacak. Allah eksikliğinizi vermesin." karşılığını verdi.
Sohbetin ardından uygulama noktasındaki emniyet personeliyle görüşen Akdeniz, "Arkadaş Osmanlı sözü verdi. O arkadaşı uyarıyla geçiştirin, ceza yazmayın. Bizim için önemli olan onun güvenliğidir. O arkadaşımızın verdiği söze biz de karşılık verelim. O arkadaşa lütfen ceza yazmayın, uyarıda bulunun." talimatını verdi.
"Ruhumuzu ortaya koymamız gerekiyor"
Akdeniz, personelin görevli olduğu güzergahta meydana gelen kazada yaralanan veya ölen insanların vicdani sorumluluğunu taşıması gerektiğini vurgulayarak, "Bu işi isteyerek, bu ruhla yapmazsak, yapılan görevler biraz şekilden ibaret olur. Ama bizim ruhumuzu ortaya koymamız gerekiyor. " dedi.
Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Kenan Aydoğan ise görüştüğü bir sürücüye araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın, şoför üzerinde 0,50 promil alkol almış etkisi yarattığı uyarısında bulundu.
Akdeniz'in trafik denetimlerinin üzerindeki etkisini sorduğu sürücü, "Bu kontroller olmadan önce daha hızlı araç kullanılabiliyordu. Kontrol olmadığı düşünüldüğü için. Şimdi kontrol olduğundan dolayı daha yavaş sürülüyor." diye konuştu.