Libya ile imzalanan mutabakatın ardından, bu ülkeye asker gönderilmesine ilişkin tezkere de Meclis Başkanlığına sunuldu. Tezkerede, Libya'daki gelişmelere dikkat çekildi.
Çatışmaların iç savaşa dönüşmesinden Türkiye'nin olumsuz etkileneceği vurgulandı.
Meclis 2 Ocak'ta olağanüstü toplanacak
Türkiye'nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri alması gerektiğine işaret edildi.
Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca tayin edilmek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1 yıl süreyle yetkilendirilmesi istendi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Genel Kurulu'na çağrı yazısında, "30 Aralık 2019 tarihinde Meclis Başkanlığımıza sunulan 3/1044 esas numaralı Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşülmesini teminen, Anayasa'nın 93'üncü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 7'nci maddelerine göre Genel Kurulun toplantıya çağrılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu sebeple 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nu toplantıya çağırıyorum." ifadesine yer verdi.
Şentop, milletvekillerinin 2 Ocak'ta Genel Kurul'da bulunmalarını istedi.
Çavuşoğlu, parti liderlerini bilgilendirdi
Meclis'teki oylama öncesinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener ile bir araya geldi.
Basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:
"Meclis'e gönderdiğimiz tezkere hakkında ve Libya'daki son durum hakkında bilgi arz ettik biz ülkemizin ulusal çıkarları bakımından karşı karşıya kaldığımız tehditler dahil. Niye bu tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu kendilerine anlattık"
CHP Libya tezkeresine karşı
CHP'den ise "Tezkereye olumsuz bakıyoruz" açıklaması geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "Özellikle Türkiye'nin Libya'da vekalet savaşlarına taraf olmasını ve Müslüman kanının dökülmesini taraflardan birinin yanında yer alarak sebebiyet vermesini asla kabul etmiyoruz" dedi.
Çavuşoğlu, Akşener'e Libya'daki tezkereye ilişkin bilgi verdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ikinci durağı İyi Parti'ydi.
Genel Başkan Meral Akşener ile görüştü.
Bakan Çavuşoğlu, İyi Partiden ayrılırken yaptığı açıklamada, Akşener ve çalışma arkadaşlarını Libya'daki son duruma ve tezkereye ilişkin bilgilendirdiklerini belirterek "Malumunuz Meclis'e gönderilen, gönderilmekte olan bir tezkere var. Bu tezkereye neden ihtiyaç duyduk, Libya'da ve bölgede bizim ulusal çıkarlarımız, ulusal çıkarlarımıza yönelik tehditler nedir, diğer taraftan Libya'da kalıcı bir barış ve siyasi süreci en güçlü şekilde destekleyen bir ülke olarak bu konudaki çabalarımız hakkında da Sayın Genel Başkan'a ve arkadaşlarına bilgi verdik." diye konuştu.
Çavuşoğlu, CHP ve İyi Partideki temaslarının nezaket içinde samimi bir ortamda geçtiğini belirterek "Olması gerektiği gibi samimi bir ortamda görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Akşener'e de bunun için çok teşekkür ederim." dedi.
"Takdir ve karar siyasi partilerindir"
Siyasi partileri ve Meclis'i kritik konularda bilgilendirmenin kendilerinin görevi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Esasen Meclisimize de bir bilgilendirmede bulunacaktık fakat şu anda tezkerenin görüşülmesi öne alındığı için ve olağanüstü şekilde Meclis toplandığı için Meclis iç tüzüğünde de böyle bir bilgilendirme olmuyor. Eğer 8'inde olsaydı, açılışta, yine Meclis'e gidip Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla Meclis'in de talebi üzerine bir bilgilendirmede bulunacaktık."
Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı'ndan önce de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın siyasi partileri bilgilendirdiğini hatırlatarak "Sonuçta takdir ve karar siyasi partilerindir. Her siyasi partinin farklı görüşü olabilir. İyi Parti'nin bir karar vermediğini ve bundan sonra da kendi aralarında istişare edeceklerini Sayın Genel Başkan Akşener bizzat söyledi." diye konuştu.
Bunun bir milli mesele olduğunu ve ulusal güvenliği ilgilendiren konularda siyaset üstü bir şekilde tüm partilerle hareket etmeyi arzu ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Takdir tabii ki siyasi partilerimizin ve yöneticilerinin." dedi.
"Tezkere ile ilgili gerekçe belirlendikten sonra karar vereceğiz"
İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, "Evet ya da hayır demedik. Gerekçe belirlendikten sonra onun ne kadar haklı olduğunu muhakkak değerlendirme yapacağız ve tavrımızı belirleyeceğiz." şeklinde konuştu.
Kaynak: TRT Haber, AA