TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına dair görüşmelerde Hükümet adına söz aldı.
Gensoru önergesinin özellikle 4 konudan oluştuğunu, bir tanesinin proje okullarını kapsadığını anlatan Yılmaz, proje okulları ile ilgili kanuni düzenlemenin 2014 yılında yapıldığını kaydetti. Bu düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin personel atamasına ilişkin ekler yapıldığını aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kanuna göre yurt içi veya yurt dışında yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarda veya başka ülkelerden işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ulusal veya uluslararası proje yürüten, belirli bir eğitim reformu ve programlarını uygulayan okulların 'proje okulu' olarak kapsama alınacağı belirtilmiştir. Yine bu düzenlemede öğretim üyelerinin de proje okullarında görevlendirilebileceği belirtilmiştir. Proje okullarına alınma süreci yönetmelikte belirtildiği üzere proje okulu kapsamına alınması için oluşturulan komisyonun proje okulu olarak önerilen okulların değerlendirilmesi müteakip yönetmelikte belirtilen kriterleri sağlayan okulların bakan onayıyla proje okul kapsamına alınmasıyla tamamlanmaktadır. Proje okulu uygulanmasındaki temel gaye, eğitimde kaliteyi artırmak, başarılı uygulaması olan okulların başarısını devam ettirmek, uygulanan özel projenin başarılı olmasını gerekli desteğin Bakanlık tarafından verilmesini sağlamaktır."
Kamuoyunda tartışılan ve gensoru önergesine konu olan proje okullarının genelde Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullar olduğunu aktaran Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
"Bu birime bağlı 58 proje okulu bulunmaktadır. Bu okullarda ise akademik başarı ve akademik eğitim ön planda tutulmaktadır. Proje okulları yönetmeliğine göre, öğretmenlerin 4 yıllığına atanacağı, aynı unvanla aynı eğitim kurumunda 8 yıldan fazla süreyle yönetici veya öğretmen olarak görev yapılamayacağı kuralı da bulunmaktadır. İstiyoruz ki bu okullardaki başarıyı daha yukarıya taşıyalım. Mevcut başarılı öğretmenlerin başarısından diğer okullarımız da yararlansın. Başarı aşısı diğer okullarımıza da yapılsın. Bizim sadece 163 okulumuz yok, 7 bin 613 okulumuz ve 5,5 milyona yakın da öğrencinin sorumluluğunu taşıyoruz. Başarıyı sürdürmek ve daha da üst seviyelere taşımak istiyoruz."
Bakan Yılmaz, İstanbul Çapa Fen Lisesinde proje okulu olmadan önce 49 öğretmen bulunduğunu belirterek, proje okulu olduktan sonra bu okuldan öğretmen alınmadığını, boş olan 4 kadroya da yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmen atandığını kaydetti.
İzmir Karşıyaka Cihat Kora Anadolu Lisesinde 24 öğretmen alınıp, 40 öğretmen ataması yapıldığını anlatan Yılmaz, İstanbul Kadıköy Atatürk Fen Lisesinde de 3 öğretmen ayrıldığını yerine 6'sı yüksek lisans veya doktora yapmış 9 öğretmen atandığını belirtti. Buna benzer çok sayıda örnek olduğunu aktaran Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:
"Genel bir öğretmen sürgünü ya da proje okullarına rastgele öğretmen ataması söz konusu değildir. Belli bir amaç doğrultusunda, belirli alanlarda çeşitli projelerle, protokollerle eğitim ve öğretimin kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. 163 proje okuluna bir bütün olarak bakıldığında mevcut öğretmen sayısı 4 bin 86'dır. Bu öğretmenler arasında yeni görevlendirme yapılmadan önce yüksek lisans yapan öğretmen sayısı 132 idi. Atamalardan sonra yüksek lisans yapan öğretmen sayısı 186 oldu."
Atamalar yapılmadan önce doktora yapan öğretmen sayısının 2 olduğunu, şimdi ise bu sayının 19'a yükseldiğini dile getiren Yılmaz, "Yapılan tercihler doğrudur ve daha kaliteli eğitim vermeye devam edeceğiz. Dolayısıyla 'Bu okulların öğretmenlerin kalitesinin düşürüldüğü' iddiası doğru değildir. Bizim her bir öğretmenimiz değerlidir." diye konuştu. AA