Geminin Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 12 Ekim'den başlayıp 22 Ekim'de sona erecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanın ardından Oruç Reis, sabah saatlerinde Antalya Limanı'ndan ayrıldı.
Doğu Akdeniz'deki sismik arama ve araştırma faaliyetlerinin ardından bir süre önce Antalya Limanı'na gelen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin ikmal ve bakımı yapılmıştı.
Bakım işlemleri sonrasında Antalya açıklarında gemideki cihazların testleri gerçekleştirilmişti.
Oruç Reis, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları yapabiliyor.
Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.
Bakan Dönmez'den açıklama
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya Limanı'ndan ayrıldığını duyurdu.
"Varsa, mutlaka bulacağız"
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Akdeniz’in röntgenini çekmek için demir aldının ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Oruç Reis sismik araştırma gemimizin bakım çalışmaları tamamlandı. Gemimiz, Akdeniz’in röntgenini çekmek için demir aldı. Araştırmaya, kazmaya ve haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Varsa, mutlaka bulacağız."
#OruçReis sismik araştırma gemimizin bakım çalışmaları tamamlandı.
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) October 12, 2020
Gemimiz, Akdeniz’in röntgenini çekmek için demir aldı.
Araştırmaya, kazmaya ve haklarımızı korumaya devam edeceğiz.
Varsa, mutlaka bulacağız. pic.twitter.com/Lfb1YcxGsK