FETÖ mensuplarının darbe girişimi sırasında yayını kesilmek istenen CNN Türk'ün sergilediği yayın politikası, medya dünyasında takdirle karşılandı.
CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, AA muhabirine dün gece yaşadıklarını aktardı.
"Yaşanan bütün garipliklerin arasında farklı bir gariplik olduğunu, binanın önünden geçen bir helikopter sesi duyduğumuzda anladık." diyen Boratav, helikopterden inen askerlerin iki gruba ayrılarak Hürriyet gazetesi ve CNN Türk'ün binalarına geldiğini anlattı.
Askerlerin gazetecilere silahlarını doğrulttuklarını aktaran Boratav, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçeriye girdikleri andan itibaren buraya üst kata kadar gelen bir bağırış çağırış duymaya başladık. Son derece gergin, son derece sinirli bir şekilde 'Binadan çıkın' diyorlardı. Hem bina güvenliği hem tüm arkadaşlar onlara, 'Biz gazeteciyiz burada işimizi yapıyoruz, bizim işimize engel olmayın' diyerek onları engellemeye ve ikna etmeye çalıştı ama adım adım önce ilk kata geldiler, sonra ikinci kata Kanal D katına geldiler sonra en sonunda buraya (üçüncü kat) kadar geldiler. Yani şu anda konuştuğumuz yerde elinde silahlı ve silahlarını insanların üzerine doğrultan askerler dolaşıyordu. Bir noktadan sonra, biz onları ikna etmeye çalıştık, konuşmaya çalıştık, belli ki bir yere gidilemiyordu, bir noktadan sonra tamam dedik, boşaltacağız, madem siz öyle istiyorsunuz, boşaltacağız. Tüm bunlar olurken yayın devam etti. Arkadaşlar görüntü almaya devam ettiler. Tabii görüntü alınıyor olması onları daha da gerginleştirdi onu engellediler önce. Adım adım arkadaşlarımız yavaş yavaş binayı boşaltmaya başladılar ama biz mümkün olduğu kadar ağırdan alarak gittik ki bütün derdimiz mümkün olduğunca yayını devam ettirebilmekti."
Çalışma arkadaşlarını aşağıya indirdiklerini ve rejide kimsenin kalmadığını aktaran Boratav, "Ekrana boş bir stüdyo görüntüsü yansıdı. Erdoğan Aktaş, Genel Müdürümüz, olayın devamında bir mikrofonla telsiz mikrofonuna zaman zaman o boş görüntünün üzerine konuşarak bir şeyler anlatmaya devam etti. Böylece hiç olmazsa ne olduğuna dair bir seyirciye fikir verebileceğimizi düşündük. Ben, en aşağıdaydım o sırada bende başka birtakım yayın kuruluşlarına bağlanarak burada ne olduğunu anlattım. O sırada boş görüntü tüm Türkiye'ye yayıldı ve herkes burada bir şey olduğunu, garip bir durum olduğunu fark etti. Bu gerginlik sürerken itiş kakış sürerken biz, yeni bir durumla karşı karşıya kaldık. Bahçede polis vardı. Dış kapının hemen dışına da kalabalıklar toplanmaya başladı" dedi.
Sosyal medyadan da CNN Türk'e destek olunması yönünde çağrılar üzerine kalabalık bir grubun CNN Türk binası önüne geldiğini aktaran Boratav, şunları anlattı:
"Kapıdaki kalabalık giderek büyümeye başladı. Bunlar bir noktada aşağıdaki giriş kapısına yığıldılar. Güvenlik ve polis o arada içeri girmişti, hem asayiş hem de özel harekatçı polisler, onlar kalabalığın içeriye girmesini engellemeye çalıştılar. Çünkü askerlerle o kalabalığı karşı karşıya getirmek istemiyordu. 'Asker dışarı' diye slogan atan müthiş bir kalabalık, müthiş öfkeli, müthiş sinirli gösterici grubu... Onları içeriye sokmamaya çalıştık ama sonuçta kapıyı kırarak oradaki engelleri yıkarak bariyeri aşarak alt kata girdiler. Bağırarak, çağırarak sloganlar atarak yavaş yavaş yukarıya doğru çıkmaya başladılar. Şöyle bir durum düşünün 4. katta askerler var ve bu kalabalık grup, 'Asker dışarı' diye slogan atarak yavaş yavaş asker dışarı diye yukarıya doğru çıkıyor. Arada da küçük bir grup polis var. Polis, askerlerle bu kalabalık arasında uzun bir süre tampon görevi yaptı ve neyse ki bu iki kesimin karşı karşıya gelmesini engelledi. Askerlerle göstericiler doğrudan doğruya karşı karşıya gelmediler, o ilk kızgın anlarda."
"Tamamıyla kontrolden çıkabilecek bir durum yaşadık"
Göstericilerin tekrar yukarıya çıktığını aktaran Boratav, polisin de askerlerin silahına el koyduğunu ve ellerine kelepçe taktıklarını kaydeden Boratav, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O noktadan sonra konu o askerlerin sağlıklı bir biçimde binadan çıkartılması haline dönüştü. Göstericilerin ikna edilmesi ve yavaş yavaş binayı terk etmeleri epey uzun sürdü. Buradan daha uzunu yanda komşuda Hürriyet'te oldu. Orada askerlerin bir kısmı silahlarını bırakmaya razı olmamışlardı. Orada daha fazla silah kullanılmış. Burada birkaç el olduğu yalnızca orada daha fazla silah kullanılmış. Polis gaz bombası atarak müdahale etmiş, orada daha ciddi ve daha uzun süren bir müdahale oldu. Burada en sonunda göstericiler çıktılar ortalık oldukça sakinleştikten sonra belli bir noktadan sonra polis gözaltına aldığı askerleri başlarında subayları olacak şekilde dışarıya götürdü ve burada bir ölçüde yayın normale döndü. Arkadaşlarımız dışarıya çıkartıldılar, o yüzden Erdoğan (Aktaş) ile ben bir süre yayını götürdük, başımızdan geçenleri anlattık. O sırada Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'a geldiği zaman ilk yaptığı açıklamaları yayınlayamamıştık, onu bir hatırlatmış olduk seyircilerimize, sonra da yavaş yavaş yayın normal haline döndü."
Boratav, gergin ve zor bir gece olduğunu kaydederek, "Benim yaşım 12 Eylül'ü hatırlamaya elveriyor. O zaman da medya kuruluşlarına yönelik darbecilerin ilk şeyi hep odur zaten ama orada bir tebligat gelir, bir düzen içinde olurdu bu hikaye. Burada öyle değil. Gerçekten tamamıyla kontrolden çıkabilecek bir durum yaşadık ve dün gece polisin özellikle o tampon olma çabası olmasaydı burada çok daha kötü bir sonuç olabilirdi." ifadelerini kullandı.
Görevlerini yaptıklarına inandığını ifade eden Şengül, "Gerçekten biz elimizden geleni yaptık, görevimiz gereği ama Türkiye için çok uzun ve çok zor bir geceydi." dedi.