Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği İspanya'da Meclis Başkanı Meritxell Batet ile görüştü.
Şentop, Madrid'deki Meclis binasında gerçekleşen görüşmede Meclis şeref defterini imzaladı.
Şeref defterini imzaladı
TBMM Başkanı Şentop deftere, "Türk ve İspanyol sıcakkanlılığı ve dostluğa değer veren özellikleri, evrensel ve demokratik değerlerimiz, stratejik ilişkilerimizin temelini oluşturmaktadır" ifadesini yazdı.
İki ülke parlamentoları arasındaki ilişkilerin sıkılaştırılmasının Türkiye ve İspanya'yı birbirine daha çok yakınlaştıracağını vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:
"Akdeniz havzasında barış ve refaha önemli katkı sağlayacağına ve ikili ilişkileri daha ileri düzeye taşıyacağına inandığım Türk ve İspanyol parlamenterlerinin yakın çalışmaları samimi arzumuzdur. Bu bağlamda Sayın İspanyol Meclis Başkanı Batet'e ev sahipliği ve yakınlığı için teşekkür ediyorum."
Sözde "Ermeni soykırımı" iddiaları
Sözde "Ermeni soykırımı" iddialarının İspanya'da Meclis Genel Kuruluna (2021) ve Dış İlişkiler Komisyonu'na (2020) iki karar tasarısı ile getirildiğini hatırlatan Şentop sözlerine şöyle devam etti:
"Bu tasarılar Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Türkler ile Ermeniler arasında yaşanan 1915 olaylarının İspanya Parlamentosu’nda sözde (soykırım) olarak kabul edilmesiyle ilgilidir. Bu konuda ülkemizin yaklaşımı nettir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu olaylar üzerinde akademik bir tartışmanın cereyan etmekte olduğunun altını çizmiştir. Biz parlamenterler olarak tarihi olaylar konusunda hüküm veremeyiz. Bu tarihçilerin işidir."
Şentop, Türkiye'nin, kendi arşivleri ile Ermenistan ve üçüncü ülkelerdeki arşivlerde 1915 olayları konusunda araştırma yapılması için bir ortak tarih komisyonunun kurulmasını önerdiğini de vurgulayarak, "Söz konusu komisyonun bulguları, bahse konu trajik dönemin her iki tarafta daha iyi ve adil şekilde anlaşılabilmesini sağlayabilecek, Türkler ile Ermeniler arasındaki normalleşmeye katkıda bulunabilecektir. Böylelikle Türk ve Ermeni tarih anlatılarının adil bir hafıza etrafında birbirine yakınlaşmasının yolu da açılabilir" dedi.
Teröre karşı iş birliği çağrısı
Diğer yandan "Terörle mücadele eden iki ülke olarak bu alandaki iş birliğimizi daha da arttırmanın yararına inanıyoruz" diyen Şentop, "Güvenliğimiz için önemli tehdit teşkil eden FETÖ ve PKK/YPG gibi örgütlere karşı ortak mücadelemizin devam edeceğine, İspanya’nın bu konudaki hassasiyetinin süreceğine inanıyoruz" diye konuştu.
TBMM Başkanı Şentop ve beraberindeki heyet, Batet'in ardından Senato Başkanı Ander Gil Garcia, Temsilciler Meclisi/Senato AB Karma Komisyonu Başkanı Susana Sumelzo ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pau Mari-Klose ve beraberindeki parlamento heyetiyle de görüşecek.
Şentop'un görüşmeleri COVID-19 önlemlerinden dolayı basına kapalı yapıldı.
27 yıl sonra bir ilk
Diğer yandan Şentop, sabahki programında IE Business Scholla'ya bağlı olan "Global International Relations Center"da (Küresel Uluslararası İlişkiler Merkezi) farklı düşünce kuruluşlarından uzmanlar ve profesörlerle bir araya gelerek, ulusal ve uluslararası gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
İspanya'ya 27 yıl sonra TBMM Başkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Şentop'a, TBMM Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, AK Parti İzmir Milletvekili ve Türkiye- İspanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Atilla Kaya, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, İyi Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar da eşlik ediyor.