Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren çok sayıda yasa tasarısı, 9 Ağustos Salı gününden itibaren Genel Kurul'da görüşülecek.
Türkiye Varlık Fonu kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı ile 45 yaş altındaki tüm çalışanlara bireysel emeklilik sistemine otomatik katılmayı öngören yasa tasarısı, 9 Ağustos Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak.
BES ile ilgili düzenlemenin Genel Kurulda da ele alınması planlanıyor.
Torba yasa tasarısında önemli düzenlemeler
Türkiye Varlık Fonu Kurulmasına ilişkin torba tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarıyla, Başbakanlığa bağlı, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kurulacak. Şirket tarafından Türkiye Varlık Fonu kurulacak, gerek görülmesi halinde alt fonlar da kurulabilecek.
Tasarının yasalaşmasıyla, gayrimenkul sahipleri tarafından ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar, doğrudan gider olarak indirilebilecek. Tasarıyla AOÇ içinde yapımı süren temapark ve hayvanat bahçesi için düzenleme yapılıyor.
İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları, Bakanlar Kurulu kararıyla, resen Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek.
Kamu düzeni veya güvenliğinin bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde özel mülkiyette bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ile restorasyonuna yönelik proje ve uygulama işleri maliklerinin muvafakatı aranmaksızın ve bedelsiz olarak Bakanlık tarafından gerçekleştirilebilecek.
Düzenlemeyle vakıflar da yayın lisansı alabilecek. Radyo ve televizyonların RTÜK'e ödedikleri üst kurul payı, yüzde 3'ten yüzde 1,5'e indirilecek.
Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, bunun karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde çalıştırılanlardan eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primleri, 30 güne tamamlanacak.
Tasarı'daki en önemli düzenlemesiyi ise Hakkari ve Şırnak'ın yerine Yüksekova ve Cizre illerinin kurulması oluşturuyor.
Bakanlar Kurulu, desteklenmesine karar verilen yatırımlar için kurumlar vergisinde yüzde 100'e kadar indirim uygulatmaya yetkili olacak. Ayrıca Bakanlar Kurulu, desteklenmesine karar verilen yatırımlarda 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesinin ve işletme döneminde yatırıma ilişkin enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'sine kadarının en fazla 10 yıla kadar karşılanmasına karar vermeye yetkilendirilecek.
Siyasi partilerin grup toplantıları, 9 Ağustos Salı günü gerçekleştirilecek.