"Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi" yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Uygulanmanın kapsamı genişletildi, yükümlü kurumların sayısı artırıldı.
Banka, yatırım fonu, sigorta ve spor kulüpleri bir çok kuruluşun yer aldığı listeye,
kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve tasarruf finansman şirketleri de eklendi.
2007'de yürürlüğe konulan Yönetmelikle, suçlardan elde edilen gelirlerin aklanarak terörü finanse etmesinin engellenmesi amaçlanıyor.
Merkez Bankası'ndan kripto varlık kararı
Merkez Baknası'nın ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmeliği 16 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Yönetmelikte, kripto varlıkların, ödemelerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde kullanılamayacağı ve kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı kaydedilmişti.
Ödeme hizmeti sağlayıcılarının, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyeceği, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacağı da ifade edilmişti.
Dünya sanal paranın illegal yönüyle mücadele ediyor
Herhangi bir denetim mekanizmasına tabi olmayan Bitcoin, kolaylıkla kara para aklama ve terörü finanse etmede kullanılabiliyor. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada sanal paranın illegal yönüyle ilgili önlemler alınmaya çalışılıyor.
Önlem alan ülkelerden biri de ABD olmuştu. Bitcoin üzerinden yapılan illegal işlemlerle mücadele kapsamında, 1 milyon 200 binden fazla Bitcoin aklayan "Bitcoin Fog" isimli aracı şirketin kurucusu Roman Sterlingov, düzenlenen operasyonla geçtiğimiz günlerde yakalanmıştı.