Yeni sistemin ilk kararnameleri yayımlandı. Üç kararnameyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin işleyişi düzenleniyor.
Teşkilat ve Bakanlık yapıları
1 numaralı kararname 7 ayrı kısım ve 539 maddeden oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı teşkilatı ve bakanlıkların idari yapılarını düzenliyor.
Kamu kadroları
2 numaralı kararname kamu kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların kullanılmasıyla alakalı.
Bu kararnamede 17 madde ve geçici 1 madde yer aldı.
Atamalar
15 madde ve geçici 1 maddeden oluşan 3 numaralı kararnameyle ise üst kademe kamu yöneticileriyle, kamu kurumlarına atama esasları belli oluyor.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler
Orgeneral Hulusi Akar'ın Milli Savunma Bakanlığına getirilmesinin ardından boşalan Genelkurmay Başkanlığına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler atandı.
Ümit Dündar Karar Kuvvetleri Komutanı
Genelkurmay 2. Başkanlığını yürüten Orgeneral Ümit Dündar, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı.
Genelkurmay 2. Başkanı Metin Gürak
Orgeneral Dündar'dan boşalan Genelkurmay 2. Başkanlığı'na ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Metin Gürak getirildi.
Cumhurbaşkanlığına bağlı 9 kurul
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 9 yeni kurul oluşturuldu. Yeni sistemde, Cumhurbaşkanı'na bağlı bu kurullar, politika üretme araçları olarak görev yapacak.
Her alanda stratejik ve uzun vadeli vizyonlarla bakanlıklara yol gösterecek.
İşte o kurullar
Bunlar, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu.
En yaşlı yardımcı vekalet edecek
Kararnameyle cumhurbaşkanlığına vekalet etme şartları da belli oldu.
Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde yenisi seçilinceye kadar en yaşlı Cumhurbaşkanı Yardımcısı bu göreve vekalet edecek.
Özel temsilci görevlendirilecek
Cumhurbaşkanı, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren konularda, dış ülkelerde veya uluslararası kuruluşlarla ilgili özel bir görevi yerine getirmek için özel temsilci görevlendirebilecek.
Sosyal hizmet kuruluşlarında değişiklik
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'nın taşra teşkilatında yer alan sosyal hizmet kuruluşlarında da düzenleme yapıldı.
Bu kuruluşlar Cumhurbaşkanı'nın kararıyla il özel idareleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilebilecek.
Merkez Bankası Başkanı'nı Cumhurbaşkanı atayacak
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı, yardımcıları ve Para Politikası Kurulu üyelerinin 5 yıl olan görev süresi 4 yıl oldu.
Daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile atanan Merkez Bankası Başkanı, artık Cumhurbaşkanı kararıyla atanacak.
İlaçta düzenleme
Kararnamedeki bir diğer yenilik de ilaç fiyatlarıyla ilgili. Buna göre ilaç fiyatlarının tespitiyle ilgili konuları Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı düzenleyecek.
Kaynak: TRT Haber