Uzaktan eğitim kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri bugünden itibaren TRT-EBA TV ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görecek.
Bu kapsamda TRT-EBA TV'nin 3 kanalı üzerinden önce velilere seslenen Bakan Selçuk, daha sonra, TRT-EBA TV İlkokul ve TRT-EBA TV Ortaokul üzerinden ilköğretim öğrencileri ve TRT-EBA TV üzerinden lise öğrencilerine seslenerek, uzaktan eğitimin ilk dersini verdi.
Uzaktan eğitimde ilk ders bildirimi geldi. TRT EBA TV'de ilk dersi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk veriyor. https://t.co/6Zb3KbDakg
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) March 23, 2020
"Evi okula çevirmenizi beklemiyoruz"
Bakan Selçuk, velilere seslenerek, dünyanın ilginç ve zorlu bir sürecin içerisinden geçtiğini, herkesin sağlığı ve güzel günlere erişebilmesi için alınan kararla okulların bir süreliğine kapatıldığını ve uzaktan eğitime geçildiğini hatırlattı.
İlk birkaç gün zorlanılsa da sonrasında sürecin hep birlikte sağlıkla yönetileceğine emin olduğunu ifade eden Selçuk, "Ben Milli Eğitim Bakanı olmaktan önce bir eğitim bilimciyim, öğretmenim; ben de babayım, hatta büyük babayım. Çocuk nasıl öğrenir, koşullar, imkanlar nasıl olmalıdır, hepsi bilgimizde, tecrübeli bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Bu süreci yönetirken her türlü senaryoyu dikkate alıyor ve hepsi için çözümler üretiyoruz. Mevcut ve olabilecek her tabloya alternatif çözümlerimiz var." dedi.
Velilerden müsterih olmalarını isteyen Selçuk, okullarda yapılan her şeyi uzaktan eğitimle yapılmasının mümkün olmadığının altını çizdi.
"Ancak biliniz ki son tahlilde gereken her şey yapılacak." diyen Selçuk, velilerden öğretmenlik yapmalarını ve evlerini okula çevirmelerini beklemediklerini söyledi.
Çocukların okuldan ayrı kaldıkları bu süreçte derslerinden soğumasını istemediklerini vurgulayan Selçuk, velilere şöyle seslendi:
"Bu süreçte çocuklarımızın derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapması ve bizlerle iletişim içinde kalması için en büyük destekçimiz siz olacaksınız. Çocuklarımız, derslere başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsun. Evde küçük kardeş varsa lütfen ders dinleyecek olan çocuğunuzun evin başka bir odasında olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun uzaktan eğitimdeyken temizlik yapmak, müzik dinlemek, başka bir televizyonu açmak gibi dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durun. O dersini dinlerken meyve, süt gibi ikramlardan kaçının lütfen. Bunlar için zaten vakitleri var. Uzaktan eğitimde dersler elbette ki okuldakiler kadar uzun olmayacak. Bizler bu açığı en iyi çocuklarımızın daha fazla kitap okumasını sağlayarak kapatabiliriz."
Araştırmaların kitap okuyan çocukların sınavlarda ve hayatta çok daha başarılı olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Selçuk, o yüzden çocukların okumaya teşvik edilmesi ve ebeveynlerin de onlara örnek olması gerektiğini dile getirdi.
"Bunlar uzaktan eğitimle ilgili söyleyebileceklerim. Bir de tabii içinde bulunduğumuz koronavirüs süreci var." ifadesini kullanan Bakan Selçuk, şöyle devam etti:
"Çocuklarımız geçen hafta tatil duygusundaydılar. Ancak bu tatilin diğer yaşadıkları tatillere benzemediğini fark ettiler. Dolayısıyla elbette canları sıkılacak ve sizi zorlayacaklar. Bir eğitimci olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, can sıkıntısı bir yandan da çocuğun merakını, üretkenliğini, hayal gücünü destekler ve onu kendi yapabileceklerini keşfetmeye sevk eder."
Bu süreçte çocukların mutlak surette güvende olduklarını hissetmeye ihtiyaçları bulunduğunun altını çizen Selçuk, koronavirüs konusunun çocuklarda bir travmaya dönüşmeyecek şekilde gündeme alınmasını istedi.
Ziya Selçuk, "Unutmayın sürekli virüsten bahsetmek, televizyon görüntülerini izlemesine olanak tanımak, bir panik duygusuyla süreci kontrol altında tutmaya çalışmak çocuklarımızın ileriki yaşantısı için büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Sizler anne-baba olarak sakin olun ve çocuğunuza sürecin devletimizin kontrolünde olduğunu, bizlerin gerekli hijyeni sağlayıp virüsten korunma kurallarını yerine getirdiğimiz sürece güvende olduğumuzu belirtin. Bazen çocuklar kulaktan dolma bilgilerle, büyük korkular geliştirebilirler. Lütfen çocuklarınızı dinleyin, düşüncelerini yargılamayın ve duygularını ifade etmelerine olanak tanıyın." şeklinde konuştu.
"Galiba birilerinin dileği kabul oldu"
Selçuk, TRT-EBA TV İlkokul ve TRT-EBA TV Ortaokul üzerinden de ilk ve ortaokul öğrencilerine seslendi.
Okullara ziyarete gittiğinde öğrencilere mutlaka "sizin için yapabileceğim bir şey var mı?" diye sorduğunu, öğrencilerin de genelde "keşke okul olmasa, evde derslerimize çalışsak, teneffüsler daha uzun olsa, öğretmenlerimiz bize sürekli ders çalışmamızı söylemeseler" gibi cevaplar verdiğini aktaran Selçuk, "Galiba birilerinin dileği kabul oldu." dedi.
Öğrencilerden, sorumluluklarını almalarını, ders programlarını kontrol etmelerini, saati geldiğinde açıp derslerini izlemelerini isteyen Selçuk, "LGS'ye hazırlanan öğrencilerimiz bu süreçte kaygı duymasınlar. Rahat olun çocuklar. Sınavda sorulacak sorular sadece okulda gördüğünüz konulardan. Hiçbir şekilde bir mağduriyet yaşamanıza izin vermeyiz. Siz derslerinize ve kitap okumaya odaklanın." ifadelerini kullandı.
Selçuk, öğrencilerden mutlaka evde fiziksel etkinlik yapmaları, oyun oynamaları, kitap okumaları, beslenmeleri, uyku düzeninize, el temizliğine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Bakan Selçuk, okullar açıldığı gün ilk teneffüsün 40 dakika olacağını anımsatarak, "Belki başka sürprizlerimiz de vardır. Kendinize iyi bakın ve evde öğrenci olmanın tadını çıkartın." diye konuştu.
"YKS'de okuldayken gördüğünüz konular sorulacak"
TRT EBA TV Lise üzerinden, lise öğrencilerine "Gençler selam" diye seslenen Selçuk, uzaktan eğitimin uzaması ya da uzamaması ile ilgili her türlü senaryo hazırlıklarının olduğunu dile getirdi.
Öğrencileri mağdur etmemek için büyük bir gayretle çalıştıklarına değinen Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"YKS'ye hazırlanan öğrencilerimiz bilsinler ki sınavda okuldayken gördüğünüz konular sorulacak. Ancak siz lütfen derslerinizi televizyondan ve EBA üzerinden sıkı takip edin. Önceki konular orada da yer alacak. Bu süreci kendi yol haritanızı gözden geçirmek ve eksiklerinizi tamamlamak için bir fırsat gibi düşünebilirsiniz. 11 ve 12. sınıftaki öğrencilerimiz EBA içerisinde yer alan Akademik Destek modülünü biliyorlar. Daha önce anlatmıştım ancak duymayan öğrencilerimiz için kısaca tekrar bahsedeyim. EBA Akademik Destek modülünde önce hedefini paylaşıyorsun. O da hedefine ulaşman için sana bir yol haritası belirliyor. İstersen sıfırdan konuları dinleyerek çalış, istersen eksiklerini soru çözüp konu anlatımlı videolara giderek tamamla, ya da ben tamamım diyorsan sadece soru çözerek ilerle."
Bakan Selçuk, EBA Akademik Desteği özel okul öğrencilerine de açtıklarını, EBA üzerinden yapılacak derslerdeki internet kullanımını ücretsiz 3GB'dan 8 GB'a çıkardıklarını anımsattı.
Öğrencilere yardımcı olabilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerine emin olmasını isteyen Selçuk, şunları kaydetti:
"Gençler gün uzun. Tüm günü elbette ders çalışarak geçirmeyeceksiniz. Dizilerinizi izlemeyin demiyorum ama hayatınızda diziler dışında farklı gündemleriniz olsun. Gençler biraz kendinize özgü zevkleriniz olsun. Hayat başarısında sizi öne çıkaracak şey dersler kadar ders dışında neler yaptığınızdır. Kendinize sorun lütfen! 'Ben ders dışında ne yapıyorum?' Örneğin muhakkak kitap okuyun. Mümkün olduğunca iyi kitaplar okuyun ki dünyayı daha iyi görün, hayatı doğru okuyun. Okuduğunuz her bir kitabın, gelecekte iş hayatınızdan, aile hayatınıza, arkadaşlıklarınıza kadar çok değerli katkıları olacak. Çünkü kendinizi doğru ifade etmenize yardımcı olacak. Güzel filmler izleyin, kaliteli müzikler dinleyin. Tavsiye ettiğiniz filmlerinizi, müziklerinizi bana da iletin. Yaşım itibarıyla olmasa da ruhumla sizi yakalamış olurum.
Ve küçük bir tavsiye; sosyal medyada kontrollü olun. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin, Güçlü bir kişiliğe sahip olmak istiyorsanız iradenize söz geçirebilmeniz şart. Bu süreç sağlıkla tamamlandığında tekrar okullarda görüşmek üzere. Ben şimdi sizler gibi genç olsam ne yapmak isterdim biliyor musunuz? Bugünleri yazmak, tarihe not düşmek isterdim. Kim okur ki demeyin. Tiyatro, şiir ya da öykü haliyle bugünleri sizlerin kaleminden okumayı ben dört gözle bekliyorum. Lütfen yazın. "
Öğrenciler, TRT-EBA TV ve "eba.gov.tr" üzerinden, yayın akışı ve ders programı takip edebilecek.
EBA TV'ye nasıl erişilir?
Bugün uzaktan eğitim programı kapsamında televizyondan dersler başladı. MEB EBA TV ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırmıştı. EBA TV’ye nasıl erişilir?
Uzaktan eğitim sürecine ilişkin 18 sorunun yanıtı şöyle:
1- TRT- EBA TV kaç kanaldan yayın yapacak?
3 farklı kanal, HD (yüksek çözünürlüklü) ve SD (Standart çözünürlüklü) olmak üzere toplam 6 kanaldan yayın yapılacaktır. Öğrenciler TRT EBA TV kanallarına internetten de erişebilecek.
TRT EBA TV İlkokul için tıklayınız
TRT EBA TV Ortaokul için tıklayınız
TRT EBA TV Lise için tıklayınız
2- Hangi kanallar olacak?
TRT-EBA TV İlkokul, TRT-EBA TV Ortaokul ve TRT-EBA TV Lise olmak üzere 3 kanal uzaktan eğitimde kullanılacaktır.
3- TRT-EBA TV televizyon kanalları yayın akışlarına nereden ulaşabilirim?
Yayın akışlarına "eba.gov.tr" ana sayfasından ve TRT internet sitesinden günlük ve haftalık yayın akışına ulaşılabilecektir. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecek.
4- Öğrenciler gün boyu TV başında mı olacaklar?
Öğrenciler, TRT-EBA TV ve "eba.gov.tr" üzerinden yayın akışını takip ederek, kendi sınıflarına ait ders anlatımlarını, o haftanın hangi gününde ve saatinde yapılacağını öğrenecek ve kendileri için belirlenen saat aralığında yayını takip edeceklerdir. O saatler dışında ekran başında olmaları gerekmeyecek.
-İlk haftanın ders programı-
İlkokul
Ortaokul
Lise
5- TRT-EBA TV yayınlarının tekrarları olacak mı?
Yayınlar aynı kanalda ve gün içinde 1 veya 2 kez tekrar edilecek. Tekrarlayan yayın akışı da yine "eba.gov.tr" ve TRT internet sitelerinden öğrenilebilecek. Ayrıca "eba.gov.tr" üzerinden de yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabilecek.
6- Dersi hangi öğretmenler anlatıyor?
Milli Eğitim Bakanlığının seçtiği, alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatacak.
7- Yayınların TÜRKSAT uydu parametreleri nelerdir?
8- Eğitim kanalları uydu ayarları nasıl yapılacak?
SD (Standart çözünürlüklü): TRT-EBA TV İlkokul SD, TRT-EBA Ortaokul SD, TRT-EBA TV Lise SD kanalları, TÜRKSAT uydusu üzerinden 1916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS (TÜRKSAT Kanal Güncelle Sistemi) sistemine sahip uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV'lerde TRT-EBA TV İlkokul SD 89. kanaldan, TRT-EBA TV Ortaokul SD 90. kanaldan, TRT-EBA TV Lise SD 91. kanaldan izlenebilecek.
HD (yüksek çözünürlüklü): TRT-EBA TV İlkokul HD, TRT-EBA TV Ortaokul HD, TRT-EBA TV Lise HD kanalları, TÜRKSAT uydusu üzerinden 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametreleri ile yayınlanacak. TKGS sistemine sahip olan uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı televizyonlarda TRT-EBA TV İlkokul HD 86. kanaldan, TRT-EBA TV Ortaokul HD 87. kanaldan, TRT-EBA TV Lise HD 88. kanaldan izlenebilecek.
9. TKGS (TÜRKSAT Kanal Güncelleme Sistemi) olmayan cihazlarda SD kanal bulma nasıl yapılacak?
1916 MHz frekansında geçmişte tarama gerçekleştiren ve daha sonra listesindeki kanalları silmeyenler, daha önce 11916 Mhz frekansında yayın yapan uydu alıcısı ya da uydu alıcılı televizyonunda TRT-EBA TV İlkokul SD, TRT-EBA TV Ortaokul SD, TRT-EBA TV Lise SD kanalını görecektir. Eğer bu kanallar listede görünmüyorsa, 11916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametrelerini uydu alıcısına ya da uydu alıcılı TV'ye girerek manuel tarama yöntemiyle ya da TÜRKSAT'ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network Search (Şebeke Arama) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle TRT-EBA TV İlkokul SD, TRT-EBA TV Ortaokul SD ve TRT-EBA TV Lise SD yayınları bulunabilir.
10- TKGS olmayan cihazlarda HD kanal bulma nasıl yapılacak?
Uydu alıcılarında ya da uydu alıcılı televizyonlarda 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametrelerini girerek manuel (elle) tarama yöntemi ya da TÜRKSAT'ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network Search (Şebeke Arama ) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle TRT-EBA TV İlkokul HD, TRT-EBA TV Ortaokul HD ve TRT-EBA TV Lise HD yayınları bulunabilir.
11. SD uydu alıcım var, kanalları izleyebilecek miyim?
Evet, her 3 kanal da aynı zamanda SD yayın sağlayacaktır.
12. Farklı sınıflarda okuyan iki çocuğum var ama sadece bir tane televizyonum var. Çakışan yayınlar olduğunda ne yapacağım?
Yayınlar ilgili kanalda 1 veya 2 kez tekrar edecektir. Tekrarlayan yayın akışı da yine aynı kanaldan öğrenilebilecektir. Bu akışlar doğrultusunda hangi çocuğunuzun, hangi saatlerde televizyonu takip edebileceğini planlayabilirsiniz. Ayrıca "eba.gov.tr" üzerinden yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabilecek.
13- TV yayınlarında çocuğumun henüz hiç öğrenmediği bir konunun anlatımı olursa ya da çocuğumun kendi okulunda anlatılan konu ile arada kopukluk oluşursa ne yapabilirim?
Konu eksiği olan öğrenciler "eba.gov.tr" üzerinden kendi sınıfına ve eksik konularına ait içeriklere ulaşarak tamamlama çalışması yapabilir. Öğretmenleriniz tarafından EBA üzerinden gönderilebilecek çalışmalar (etkinlik, soru, diğer içerikler vb.) ile de öğrencilerin dersten uzaklaşmaması sağlanabilecek. Ayrıca zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflarda telafi eğitimi de yapılacak.
14- TV yayınını izleyen çocuğumun öğretmenine soru sorma ihtiyacı olursa ne yapabilirim?
Öğrenciler, kendi ders öğretmenleri ile "eba.gov.tr" üzerinden gruplarında yazışabilir, bilgi paylaşımında bulunabilmektedir. Ayrıca zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi de yapılacak.
15- TÜRKSAT uydularından şifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk (TÜRKSAT aboneleri) eğitim yayınlarını nasıl takip edebilir?
TÜRKSAT uydularından şifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk TÜRKSAT Uydusu platformları da kendi akıllı kanal sıralamasına eklemek suretiyle yayınları abonelerine iletecek.
16- Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu üzerinden eğitim yayınları nasıl takip edilebilir?
Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu, yayınları Türksat uydusu üzerinden alıp Eutelsat'ta bu yayınlara kendi platformu içinde kapasite ayıracak ve yayınları Eutelsat uydusu üzerinden abone olanlara da iletebilecektir.
17- D-Smart, Digiturk, Tivibu, Kablonet ve TV+ gibi platformlardan izlemek için kanal ekleme işlemi yapmama gerek var mı?
Kanalları izlemek için herhangi bir kanal arama/ekleme işlemi yapmaya gerek bulunmamakla birlikte alıcı tipine göre kapatma/açma işlemine ihtiyaç duyulabilir.
18- Uydu alıcımda bu frekans var ama yayınları izleyemiyorum ne yapmalıyım?
Uydu alıcınızda manuel kanal ekleme bölümünde yukarıda belirtilen frekansları girerek tekrar aratmanız gerekmektedir.