Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçtiği 4 ay içerisinde bölge adliye mahkemelerine gelen 11 bin 62 dosyadan 7 bin 802'si karara bağlanmıştır." dedi.
Bozdağ, yaptığı açıklamada, kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen bölge adliye ve idare mahkemelerinin kararlara imza atmaya başladığını söyledi.
İstinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yargıda bir reform gerçekleştirildiğini vurgulayan Bozdağ, istinaf mahkemelerinin temmuz ayında faaliyete geçtiğini hatırlattı.
İlk adli yıl açılış konuşmasının yapıldığı 1943'ten bugüne kadar adli yıl açılış konuşması yapan 24 Yargıtay başkanından 17'sinin konuşmasında istinaf mahkemelerine duyulan ihtiyaç ve önemine vurgu yaptığını anımsatan Bozdağ, "Pek çok hükümet de istinaf mahkemelerini kurmak için kanun tasarıları hazırlamıştır. İlk kanun tasarısı 1932 yılında hazırlanmıştır. Hükümetlerimiz dönemine gelinceye kadar ise 9 ayrı tasarı hazırlanmıştır. Ancak bu tarihi adımı atmak bizim hükümetimize nasip olmuştur. Adli yargıda istinaf 2004'te, idari yargıda istinaf ise 2014'te yasalaştırılmıştır. 20 Temmuz 2016'da ise istinaf mahkemeleri fiilen faaliyete başlamıştır." şeklinde konuştu.
İstinaf mahkemeleriyle iki dereceli yargılama sistemine geçiş yapıldığına işaret eden Bozdağ, böylece hak arama yollarının çoğaltıldığı ve hukuki güvencenin artırıldığını dile getirdi.
Bozdağ, istinaf mahkemelerinde delillerin yeniden değerlendirilmesine imkan sağlandığını ifade ederek, "İstinaf, delillere ve dosyaya dokunacak. Gerekirse ihtiyaç duyduğunda yeniden bazı şeyleri yaptıracak, eksik gördüklerini tamamlatabilecek. Yanlışları ise düzeltirecek. Bu, istinafa verilmiş büyük bir güçtür. İstinaf, yargı sistemimiz içinde Yargıtay ve Danıştaydan daha etkin ve daha güçlü bir yapı oluşturacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
"Adaletin makul sürede tecellisinin önü açıldı"
İstinaf mahkemelerinde yargılamaların tekrar yapılabildiğine dikkati çeken Bozdağ, şöyle konuştu:
"Vatandaşlarımızın temyiz incelemesi için artık Ankara'ya gelmek yerine, yerel düzeyde ve kolaylıkla haklarını aramaları sağlanmıştır. Uzun yargılama süreleri kısaltılarak vatandaşların adalete daha hızlı erişimi sağlanmıştır. Vatandaşlarımıza üst mahkeme huzurunda daha rahat bir temsil imkanı getirilmiştir. Yargıtay ve Danıştayın iş yükü azaltılarak gerçek bir içtihat mahkemesi olmasının yolu açılmıştır. Adaletin makul sürede tecellisinin önü açılmıştır."
Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da adli istinaf olarak nitelendirilen bölge adliye mahkemelerinin kurulduğunu belirten Bozdağ, buralarda 94 ceza, 123 de hukuk dairesinin hizmet verdiğini bildirdi. Bozdağ, Ankara, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya ve Samsun'daki bölge idare mahkemelerinde ise 42 idari dava, 20 de vergi dairesinin faaliyette bulunduğunu kaydetti.
Bozdağ, Adana, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Sakarya, Trabzon ve Van bölge adliye mahkemeleri ile Bursa Bölge İdare Mahkemesinin de ilerleyen yıllarda faaliyete geçirileceğini anlattı.
"11 bin 62 dosyadan 7 bin 802'si karara bağlandı"
Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti:
"İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçtiği 4 ay içerisinde bölge adliye mahkemelerine gelen 11 bin 62 dosyadan 7 bin 802'si karara bağlanmıştır. Bu rakamlar, son derece önemlidir. İşin gerçeği istinaf, yargılamayı hızlandıracak, adaletin zamanında tecellisine en büyük katkıyı sunacaktır. Yargıdaki istinaf reformuyla uzun yargılamaların önüne geçilecek, yargıdaki iş yükü azaltılacaktır.
Ülke genelindeki istinaf mahkemelerinde çıkan işlemlerin ortalama görülme süresi de oldukça olumludur. Ceza dairelerinde çıkan işlerin görüldüğü ortalama süre 5 gün, hukuk dairelerinde ortalama süre ise 4,6 gün olmuştur. Elbette ki bu görülme süresinde, gelen iş sayısı arttıkça belli miktarda bir uzama olacaktır. Ama dosya görülme süreleri, istinaf mahkemelerinde, önceki kadar uzun olmayacaktır."