Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen "Çalışma hayatına yönelik uygulamaya konulan yeni teşvikler ve muhtelif sorunlar" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Adana'da da 7 Mart itibarıyla 8 bin 101 artı istihdam rakamına ulaşıldığını bildirdi.
Bu rakamların içinde kadın istihdamını da önemsediklerini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, "264 bin 630 içinde kadın istihdam yüzde 32. Adana'da ne yazık ki arzu ettiğimiz noktada değil. Artı istihdamın 2 bin 146'sı kadın. Bu açığı da kapatmalıyız." diye konuştu.
Müezzinoğlu, istihdamı artırmak için oluşturdukları 500 bin kişilik iş başı eğitim programında kadın, engelli, eski mahkumlara dönük 100 bin kontenjan ayırdıklarını, bu kesimleri reel zeminde daha aktif, daha üretken hale getirmeleri gerektiğini aktardı.
"Hedefimiz yüzde 9'un altına indirebilmek"
Bu yıl ocak-şubat ayında, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 50 istihdam artışına ulaştıklarını belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"İşsizlikle olan mücadeleyi yıl sonu mutlaka ama mutlaka yüzde 10'ların altına indireceğiz. Hedefimiz yüzde 9,5'li bir rakam ama ideal başarı hedefimiz yüzde 9'un altına indirebilmek. Bu tabii koşullar dünyayla rekabet, bölgenin durumu birçok faktör var. İnşallah önümüzde halk oylaması var. Sonraki süreç daha reel, daha istikrarlı ve hedeflere daha güçlü kilitlenmiş bir Türkiye. Gerek yönetim dinamikleri anlamında gerekse sanayicin, girişimcinin yatırımcının herkesin artık önüne, hedeflerine bakacağı, bu ülkeyi muasır medeniyet üzeri hedefe taşıma gayretini diğer tali olaylardan çok daha arınmış bir şekilde gündeme getirecek."
Kıdem tazminatı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, işveren ile işçi arasındaki hukuku zedeleyen en önemli alanlardan birinin kıdem tazminatı olduğunu söyledi.
Müezzinoğlu, kıdem tazminatının hakkaniyetli sürdürülebilir ve mutlaka güvenilir olması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Tarafların yetkisinde ve cebinde olmamalı. Gücü yasayla verilen fonda veya yeni yapılacak yapıda olmalı. İnşallah 2017, belki de çalışma hayatının en önemli reformlarından birini de kıdem tazminatıyla sağlayacağız. Bunu başardığımızda istiyoruz ki çalışan ile çalıştıran arasında hukuk, birbirine güvene dayalı olmalı. O beni, ben onu istismar ediyorum değil, herkes daha iyinin, daha güçlünün, başarının peşinde, sağ ve sol ayak nasıl sağlıklı gidiyorsa işçi, işveren arasındaki hukuk da bu kadar hakkaniyetli olmalı. Bize de düşen bu arada iyi hakemlik yapmak. Güçlü, adil hakemlik yapabilmek. inşallah bu hakemliği de yapma gayreti içinde olacağız."