Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nda kademeli normalleşmenin adımlarını açıkladı.
İllere göre karar verileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz yüze eğitimin detaylarını ve hangi illerde başlanacağını söyledi.
Yüz yüze eğitim yarın (2 Mart) başlayacak. Kabine Toplantısı'nda alınan kararlarda yüz yüze eğitimle ilgili gelişmeler de görüşüldü.
Daha önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların yüz yüze eğitime hazır olduğunu açıklamış, Kabine Toplantısı'ndan sonra 2 Mart'ta açılacağını söylemişti. Bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan ulusa sesleniş konuşmasında hangi illerde ve nasıl başlayacağını anlattı.
Yüz yüze eğitimin başlayacağı iller
Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda 8'inci ve 12'nci sınıflarda eğitim öğretime açılacak.
Sağlık Bakanlığı 4 risk grubuna göre illeri ayırdı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi.
Düşük ve orta riskli illerde, ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak.
Yüz yüze eğitimin başlayacağı iller güncel vaka haritasına göre şu şekilde:
Düşük riskli iller
Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır koronavirüste düşük riskli (mavi) iller oldu. Bu okullarda yüz yüze eğitim tüm sınıf kademelerinde yapılacak.
Orta riskli iller
Koronavirüs vaka sayıları bakımından Ankara'nın yanı sıra, Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bayburt, Erzurum ve Kars da orta riskli (sarı) grupta yer aldı.
Bu illerde de yüz yüze eğitim tüm sınıf kademelerinde yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yüz yüze eğitimin ayrıntılarını paylaştı.
2 Mart Salı günü itibariyle tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitim başlayacak.
Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecek.
Düşük ve orta riskli illerde yüz yüze eğitimin saatleri
Okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada iki gün, ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, lise hazırlık 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki gün yapılacak.
Lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlanacak.
Yüksek ve çok yüksek riskli illerde yüz yüze eğitim
Okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki gün, 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olarak başlanacak.
Özel gereksinimli öğrenciler
Özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okul ve sınıfları ülke genelinde tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başlayacaktır.
Liselerde sınavlar yüz yüze
Liselerdeki sınavlar 8 Mart Pazartesi gününden itibaren tüm illerde salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleştirilecek.
Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında mevcut kararlar uygulanmaya devam edecek.
Yüz yüze eğitim kapsamı dışındaki uygulamalarda uzaktan eğitime devam edilecek. Yüz yüze eğitime katılım veli rızasına bağlı olarak gerçekleştirilecek.
İstanbul, İzmir ve Ankara'da yüz yüze eğitim
İstanbul ve İzmir yüksek riskli, Ankara orta riskli kategoride yer aldı.
Planlanan takvime göre İstanbul ve İzmir'de yüz yüze eğitim 8'inci ve 12'nci sınıflar hariç uzaktan devam edecek. Ankara'da ise yüz yüze eğitim tüm sınıf kademelerinde açılacak.