Kayseri'nin İncesu Eski Sanayi Bölgesi'nde demir doğrama atölyesi bulunan Ahmet Tuz, antikalara ilgi duyuyor.
Tarım ve el aletleri, mutfak ve giyim eşyaları, çeşitli araç ve gereçlerden oluşan koleksiyonunu atölyesinin bir bölümünde sergileyen Tuz, bunlara gözü gibi bakıyor.
"Giydiğim ayakkabıya komşular 'yamyam' adını verdi"
Ahmet Tuz, geçmişte yaşadığı acıların atölyesindeki eşyaları biriktirmesinde etkili olduğunu belirtti.
"Ekonomik durumu iyi olmayan ailem, tandır hedirgeci temin etmek istemiş. Bu aleti varlıklı bir aileden almışlar. Hedirgeci kullanma karşılığında bir süre çalışmak zorunda kalmışlar. Babam vefat edince annem bu durumu bana anlattı ve bu olay beni çok etkiledi."
Tuz, çocukluğunda onu etkileyen diğer olayı ise şöyle anlattı:
"Bunun dışında çocukken giydiğim bir ayakkabım vardı. O dönem ayakkabı çok zor bulunurdu. Giydiğim ayakkabıya komşular 'yamyam' adını vermişti. Üstü deri kaplı, altı araba tekerinden olan bu ayakkabıyı 6 ay boyunca giydim ve ayağımda yaralar meydana geldi. Kış gelince bir vatandaş bana ayakkabı aldı. Ben de o dönemden yola çıkarak çocukken giydiğim ayakkabının benzerini bulmak için iki sene uğraştım. Ailemin temin edemediği tandırda kullanılan aleti de yaptım. Çocuklarım bundan ders çıkartsın istedim. Şimdi antika eşyalarla atölyem doldu. Mesleğime de devam edeceğim."
Müze oluşturulmasını talep etti
Komşuları ve çevresindeki arkadaşlarının da eski eşya getirdiğini vurgulayan Tuz, bu eşyaları ömrünün sonuna kadar koruyacağını belirtti.
Üniversite, lise ve ilkokul öğrencilerinin zaman zaman atölyesine gelerek eski eşyaları incelediğini vurgulayan Tuz, "Topluma faydalı olmaya uğraşıyorum. Yaşım 61 olmuş ama arkamda iz bırakmak istiyorum. Buradaki eserlerin bugün için değeri olmayabilir ama gelecek için önemi var" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yardım isteyen Tuz, oğluyla topladığı ve atölyesinde bulunan yaklaşık 2 bin eser için müze oluşturulmasını talep etti.
Kaynak: AA