Tarihi Hititler dönemine uzanan seramik sanatının ustaları, meraklıların ilgisini çekmek istiyor. Bunun için de karanlık ortamda ışık yayarak desenlerini ortaya çıkaran fosforlu ürünler hazırlıyor.
Büyük emek vererek toprağı sanata dönüştüren ustalar, bölge tarihinde önemli izler bırakan Selçuklu ve Osmanlı motifleri ile Kur'an-ı Kerim'den ayetleri, fosforlu boyalarla çanak ve seramik üzerine uyguluyor.
Ortaya çıkan nadide ürünler, el sanatları satış galerilerinde alıcısını bekliyor.
Fosfor, ilçenin en önemli tanıtım materyali çanağa yansıtılıyor
İlçede, beşinci kuşak çanak ve seramik ustası Güray Tüysüz, atölyesini kendisine devreden dedesi Mustafa Tüysüz'den öğrendiği mesleğini geliştirmeye çalıştığını söyledi.
Mesleğini daha iyi noktalara taşımak için farklı ürünlere yöneldiğini anlatan Tüysüz, çeşitli ülkelerde seramik uygulaması bulunan fosforu, ilçenin en önemli gelir ve tanıtım materyali çanağa yansıttıklarını belirtti.
Kapadokya'da turizm sektöründeki gelişmenin, çanakçılıkta yeni akımların ortaya çıkmasını sağladığını vurgulayan Tüysüz, fosforlu çanakların da bu değişim ve gelişim sürecinin ürünü olduğunu anlattı.
Fosforlu ürünler 50 liradan başlıyor
Tüysüz, teknolojinin gelişimiyle değişimin daha da hızlandığından bahsederek, şöyle konuştu:
"Buradaki ürünlerin zeminindeki boyada fosfor kullanılıyor. Ardından elle desenler ve çizimler yapılıyor. Yüzeydeki fosforlu boya ışığı depoluyor, karanlıkta da ışığını açığa vuruyor. Türkiye'de halkımız kültürümüzün bir parçası olduğu için seramik ürünlere ilgi gösteriyor. Uzakdoğu ve Arap ülkeleri ile diğer ülke vatandaşları da bu ürünü severek alıyor. Yabancılar dünya seramiklerini tanıyorlar ama fosforlu ürünle karşılaştıklarında şaşkınlık içinde kalıyor. Ürün çok uygun fiyata alıcı buluyor. Ebadı ve desen çalışmasına göre, 50 ila bin 500 liraya kadar fosforlu ürünler var."
Kaynak: AA