UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye tarafından önerilen 10 yeni alan arasında yer alan Bodrum Kalesi, tarihi yapısı ve bünyesinde açılan sualtı arkeoloji müzesiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Bodrum Kalesi'nin ilçenin simgesi haline geldiğini ve bugün "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanıldığını anlattı.
Çelik, şu değerlendirmede bulundu:
"Kale, iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde, Saint Jean Şövalyeleri tarafından kurulmuştur. Bodrum Kalesi, antik çağda önce ada, daha sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. Rodos Şövalyeleri tarafından bitirilen Bodrum Kalesi, Mausoleium'un depremde yıkılan yapı taşlarıyla Halikarnasos'un etrafındaki taşlarla yapıldı. Bodrum Kalesi, Bodrum Yarımadası'na katma değer anlamında çok büyük hizmet sunan bir yapı."
Bodrum Kalesi'nin 1964'te müze olarak hizmete girdiğini, 1984'ten itibaren de sualtı arkeoloji müzesi niteliği kazandığını anlatan Çelik, şöyle dedi:
"Muğla'ya gelen 3 milyon yabancının yaklaşık 1 milyonu Bodrum'a turistik amaçlı gezi gerçekleştiriyor. Bodrum'a gelen ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 35-40'ı Bodrum Kalesi'ni ziyaret ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014'ten bu yana Bodrum Kalesi'nin rölöve, restorasyon ve resüsitasyon çalışmaları devam etmekte. Bu yıl ve 2017'de de çalışmalar sürdürülecek. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, UNESCO'nun kalıcı listesine girdiğimiz zaman bir kültürel varlık olarak Bodrum Kalesi uluslararası bir meşruiyete sahip olacak. Bundan sonra bu kültürel mirasın korunması noktasında uluslararası fonları da kullanabileceğiz." AA