Bursa'da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde bulunan, kentte 700 yıldır "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen 450 dönümlük Hanlar Bölgesi, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 2014 yılında alınan "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık olmak üzere altı bileşenden oluşuyor.
Bu bileşenler içinde yer alan Hanlar Bölgesi, tarih boyunca önemli ticaret kenti olan Bursa'da perakende ticaretin merkezi konumunda.
2. Elizabeth de ziyaret etti
Hanlar Bölgesi, Ulu Cami'nin etrafındaki yaklaşık 450 dönümlük alanda Bursa'nın fethinden sonra bölüm bölüm yapılan 16 han, arasta, bedesten, pazaryerleri ve iç içe geçmiş çarşılardan oluşuyor.
Yaklaşık 700 yıldır ticaretin kalbi konumunda bulunan, 4 bin iş yerinin yer aldığı bölge, özellikle Dünya Mirası Listesi'ne girmesinden sonra yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de ziyaret ettiği ve Koza Han'ın da içinde bulunduğu Hanlar Bölgesi'ne gelenler, Bursa'ya özgü hediyelikler ile ipek ürünlere ilgi gösteriyor.
"Turizm potansiyelimiz arttı"
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, bölgede 700 yıllık süregelen bir ticaretin olduğunu söyledi.
Özyıldırım, bölgedeki Osmanlı mimarisinin korunarak bugünlere getirildiğini anlatarak, Hanlar Bölgesi'nin perakende ticaretin yanı sıra turizm anlamında da hareketli olduğunu vurguladı.
Bölgenin, 6 kriterin 5'ini karşılayarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiğini hatırlatan Özyıldırım, şöyle konuştu:
"UNESCO'dan sonra özellikle yabancı turist artışını fark edebiliyoruz. Sosyal medyanın etkinliği ve yabancı turizm acentelerinin seyahat listelerine girmemiz yabancı turist sayısını yükseltti. Ayrıca ülkedeki huzur ortamının artması ve terörden arınması, istikrarlı yönetim modeli de turist sayısının artmasında etkili oldu."
"Hedef 10 milyon turist"
Özyıldırım, kentteki turizmin diğer paydaşlarıyla bir araya gelip "Bursa Turizm Platformu" adı altında çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek, şöyle devam etti:
"Geçen yıl 3 milyon civarında turist alan Bursa'da hedefimiz 10 milyon turisti ağırlamak. Bence bu hedef çok uzak değil. İstanbul ile çok yakınlaştık. Köprüler ve deniz ulaşımında kolaylık var. İstanbul'u ziyaret eden turistlerin Bursa'ya da geleceğini öngörüyoruz. Bu anlamda hazırlıklarımız sürüyor. Hedefimiz 10 milyon turist. Bunun çoğunluğunun yabancı turist olması için çaba sarf ediyoruz."
"Bu listeler dünyada yayınlanıyor"
Bursa Alan Başkanlığı Danışma Kurulu Başkanı Yusuf Oğuzoğlu da, Hanlar Bölgesi'nin tarih boyunca ticarete öncülük ettiğini vurguladı.
Aynı zamanda "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan Halil İnalcık'ın öğrencisi olan Oğuzoğlu, 1990'lı yıllardan sonra bölge esnafının Hanlar Bölgesi'nin değerini daha iyi anlamaya başladığını, daha profesyonel sunumlar yaptığını anlattı.
Oğuzoğlu, bölgenin UNESCO ile dünyaya açıldığını belirterek, "Biz aynı zamanda turizm çalıştaylarında da yer alıyoruz. UNESCO'dan önce 5 yıldızlı otellerin çoğu müşteri bekliyordu. Şimdi doluluk oranları çok arttı. UNESCO'nun miras listeleri dünyada yayınlanıyor. Acenteler de satışlarını buna göre yapıyor" dedi.
"UNESCO'nun çok faydasını gördük"
Koza Han'da 30 yıldır esnaflık yapan Mustafa Güngör ise, handa yaklaşık 100 iş yerinin olduğunu ve ipek üzerine ürünlerin satıldığını dile getirdi.
Güngör, bölgenin turizm potansiyelinin her geçen gün arttığından bahsederek, şunları söyledi:
"UNESCO'nun çok faydasını gördük, inşallah bu fayda daha da artacaktır. Dünyanın birçok ülkesinden kültürlü turistleri Bursa'da görmek bizi mutlu ediyor."
Kaynak: AA