Mimar Alişan Çakıroğlu ve Ilgın Avcı tarafından tasarlanan, Ulusal Mimarlık Proje Ödülü'ne layık görülen projenin inşaat çalışmaları devam ediyor.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılında ziyaretçilere kapılarını açacak Samsun Etnografya ve Arkeoloji Müzesi'nde, yaklaşık 18 bin tarihi eser sergilenecek.
15 bin metrekarelik alan
Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan İpekdal, tamamlandığında Türkiye'nin sayılı, Karadeniz'in en büyük müzesi olacağını söyledi.
İpekdal, müzenin barındırdığı özellikler bakımından ilgi çekeceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Genel görünümünü seyrettiğimizde iki dalganın çarpışması şekli ortaya çıkacak. Türkiye'de yapılan müzeler içinde de düzayak gezilebilecek müze anlamında önemli özelliklere sahip. Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alan içinde kafeteryası ve lokantası gibi sosyal alanları dışında, 500 kişilik konferans salonu bulunacak."
"Estetik güzel bir eseri Samsun'a kazandırmış olacağız"
Mevcut müzenin çok eski olduğunu ve ihtiyaçlara karşılık vermediğini, bu nedenle eserlerin müzede yeterince sergilenemediğini vurgulayan İpekdal, Amisos Hazineleri başta olmak üzere birçok eserin müzede sergileneceğinden bahsetti.
İpekdal, yaklaşık 50 milyon liralık müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldığını söyledi.
50 milyon liranın 10 milyon lirasını Büyükşehir Belediyesinin, 40 milyon lirasını da Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığını belirten İpekdal, şunları anlattı:
"İnşaatımız 2019 Ocak sonu itibarıyla tamamlanmış olacak. Müzeye yüksekten bakıldığında iki dalganın birbirine girmesi şeklinde görülecek. Mimarlarımız çalıştıkları bölgenin kültürü, tarihi ve doğasıyla ilgili şekiller verme konusunda da maharetliler. Dolayısıyla Samsun'da yapılan bu müzeye böyle dalgalı bir formu uygun görmüşler. Bir sözümüz var 'Denizler durulmaz dalgalanmadan' derler. Karadeniz'de böyle bir müzenin çok geniş bir alanda Karadeniz'i çağrıştıracak bir dalga formunda yapılması önemli. Estetik güzel bir eseri Samsun'a kazandırmış olacağız."
Yüksekliği 15,6 metre olacak
Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıalioğlu ise, müzenin toplam 22 dönümlük bir arazi üzerine inşa edildiğini söyledi.
Müzenin yatay mimariye sahip olacağını, yüksekliğinin 15,6 metre olacağını anlatan Sarıalioğlu, "Yatay mimariye önem verdik. Yaklaşık yüzde 60 Osmanlı, Selçuklu tarihi, yüzde 40'lık dönemi mitolojiye kadar Samsun tarihini içerecek. Müzemizde çocuk müzesi kısmı, kütüphane, 480 kişilik konferans salonu ile aynı zamanda büyük bir restoran işletilecek" dedi.
Müzenin, Kültür ve Turizm Bakanlığının hayata geçirdiği yaşayan müzelerden biri olacağını söyleyen Sarıalioğlu, şöyle konuştu:
"Hedefimiz, Samsun gençliğini müzeye getirip hem tarihi bilinci aşılamak hem de coğrafyayı sevdirmek. Müze konsepti içerisinde tarihi, arkeolojik ve etnografik bilgilerin yanı sıra dinozorlar çağına kadar coğrafya bilgilerinin de içerisinde bulunduğu sunum gerçekleşecek. Gelen ziyaretçiler müzeyi gezerken kütüphaneden de yararlanabilecek. Restoranında misafiri ağırlayabilecek."
Kaynak: AA