27 Mayıs 1960 darbesi, 12 Eylül 1980 darbesi, 12 Mart 1971 muhtırası, 28 Şubat 1997 "postmodern" darbesi, 27 Nisan 2007 e-muhtırası, 15 Temmuz 2016 FETÖ'nün hain darbe girişimi.
Samsun'un Canik Belediyesi, Türkiye'deki darbelerin tarihini Şehit Erol Olçok 15 Temmuz Müzesi'nde ziyaretçilere anlatıyor.
Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in 27 Mayıs 1960'ta hapse atılıp ardından idam edilmesinin anlatıldığı müzede, 12 Eylül 1980'de cuntanın yönetime el koyduğu açıklaması, olayı evinden televizyon başında öğrenen bir ailenin gözünden aktarılıyor.
Halkın direnişi minyatür objelerle canlandırılıyor
Darbe ve muhtıraların gazete manşetlerindeki yansımalarının da ziyaretçilere gösterildiği müzede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde halkın darbecilere karşı direnişi minyatür objelerle canlandırılıyor.
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında köprüde çekilen fotoğraf ve görüntülerden yola çıkılarak yapılan çalışmada 15 Temmuz gecesi vatandaşların kahramanlığı öne çıkarılıyor.
Müzede, darbe girişimi esnasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Köprülü Kavşağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Gölbaşı Özel Harekat Dairesine helikopterlerle bomba atılması da animasyonla ziyaretçilere aktarılıyor.
Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, 15 Temmuz'un Türkiye'yi içeriden ve dışarıdan kuşatan bir işgal girişimi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Hain darbe girişimiyle ülkemize diz çöktürülmeye çalışılmış fakat aziz milletimiz ferasetiyle bir milletin asıl gücünün tankı, topu, tüfeği değil, imanlı, inançlı evlatları olduğunu gösterdi. Memleket sevdalısı yürekler selalar ve liderinin çağrısıyla alanlara inerek hain kalkışmaya başkaldırdı. O gün savaş uçağına terlik fırlatan, tankların egzozunu gömleklerini yırtarak kapatan ve önüne yatan, göğsünü mermiye siper eden milletimiz 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat darbelerini acı şekilde yaşadığı için darbelere, darbecilere isyan eden anlayışla büyük direnç gösterdi."
"15 Temmuz yeniden dirilişin destanı"
Türkiye'nin içinden geçtiği zor süreçleri gelecek nesillere aktarmak için müzeyi kurduklarını belirten Sandıkçı, yaşanılan tüm darbelerin bu müzede canlandırıldığını söyledi.
Türkiye'nin 1960 ve 1980 darbeleri ile 28 Şubat'ta bedel ödediğine dikkat çeken Sandıkçı, "Nihayetinde 15 Temmuz'da milletimiz, 'Artık yeter' diyerek karanlık başlayan gecenin aydınlık sabahına ulaşmamızı sağladı. Müzemizde milletimizin vatan, bayrak, bağımsızlık ve özgürlük sevdası resmediliyor. 15 Temmuz yeniden dirilişin destanı. Milletin iradesinin üzerinde hiçbir güç olmadığını ortaya koyan bir destan" dedi.
Kaynak: AA