Eyüp Sultan Araştırma Merkezi’nin teklifi ile İl Kültür Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde “Eyüp Oyuncakları” ve “Eyüp Halkası” Somut Olmayan Kültür Mirası olarak İstanbul İl Envanterine kaydedildi.
Eyüp Halkası Türk mutfak kültürü/geleneksel yiyecek-içecek yapımı ve toplumsal uygulamalarında, Eyüp Oyuncakları ise Geleneksel çocuk oyunları ve oyuncakları grup başlığı altında Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alıyor.
Eyüp Halkası
“Eyüp Halkası” içeriğinde un, yağ, tuz ve az miktarda su bulunan, halka şeklinde kırılgan bir tuzlu kurabiye çeşididir. Aynı simit, çatal, çörek, kurabiye gibi halka da ucuz, pratik, hızlıca karın doyurması, çay saatlerinde ve öğün aralarında atıştırılmasının yanı sıra hayır yapma geleneğinin bir parçası olarak önem taşır.
Eyüp Oyuncakları
17. yüzyılda Evliya Çelebi’nin Seyahatnâmesi'nden başlayarak günümüze kadar Eyüp Oyuncaklarından söz edilmiş. Bir zamanlar Eyüp Sultan Türbesi'ne giden cadde üzerinde iki sıralı Oyuncakçı Çarşısı varken bugün az sayıda geleneksel Eyüp Oyuncağı üreticisi bulunmaktadır.
Yüzyıllarca Eyüpsultan’ı ziyaret eden çocuklar tarafından alınan Eyüp Oyuncakları oyuncak sektöründeki sanayileşmeye direnmiş ve Eyüpsultan Belediyesi’nin de desteği ile yaşamını sürdürmüştür.