1206 yılında Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev'in kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yapılan, Gevher Nesibe Medresesi Şifahanesi, Kayseri'nin Selçuklu döneminde inşa edilen en önemli tarihi yapısı.
Tıp alimlerinin de önemli ameliyatları gerçekleştirdiği yer olarak tarihe geçen yapının restorasyonu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi unvanını alan tarihi yapı içinde 600'den fazla Selçuklu dönemine ait tarihi eser, binin üzerinde sikke, ziyaretçilere gösteriliyor.
Modern müzeciliğin örneklerinin sunulduğu müzede, silikondan heykeller bulunuyor, projeksiyon cihazlarıyla görsel uygulamalar gösteriliyor. Öğrenciler için çocuk atölyesinde Selçuklu dönemine ait bilgiler veriliyor, uygulama yaptırılıyor.
Müze Müdürü Fehmi Gündüz, Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi'nde 812 yıl önce katarakt ve fıtık ameliyatları yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi, 1206 yılında hayata geçti. Buranın medrese, yani gıyasiye kısmında tıp öğrencileri gelişmiş ve düzenli eğitim görmüş, şifahane bölümünde de bunları uygulama imkanı bulmuşlar. Şifahanede, günümüzden 812 yıl önce katarakt, ayrıca da fıtık ameliyatları yapılmış. Şifahane, Osmanlı döneminde de aslına uygun olarak 1890 yılına kadar hizmet vermiştir. Cumhuriyet döneminde mevcut yapının yüzde 70'i imar faaliyetleri sayesinde aslına uygun olarak restore edilmiş,1982 yılında Erciyes Üniversitesi'ne bağlı olarak tıp tarih müzesi oluşturuldu."
Görme engellilere özel replika
Gündüz, oluşturulan replikalarla müzeye gelen görme engellilere, hiçbir yardım almadan gezme ve yer alan tarihi eserleri anlama fırsatı sunduklarını söyleyerek, "Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi'nde her odada Selçuklu dönemine ait faaliyetler uygulamalı olarak ziyaretçilerimize gösteriliyor. Aynı zamandan her odanın karşısına gelecek şekilde görme engelliler için braille alfabesinden oluşan replikalar bulunuyor. Bir görme engelli müzeye geldiği zaman replikalar sayesinde anlatılan konunun özetini hissedilebilir. Ayrıca hiçbir yardım almadan müzeyi rahatlıkla gezebilir" dedi.
Müze Müdürü Fehmi Gündüz, dünyada benzer yapıların bulunduğunu, ancak en eski yapının Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi olduğunu belirterek, "Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi'ne benzer yapı İtalya'nın Floransa ve Milano kentlerinde var. Ancak bu yapılar da Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi'nden 100-200 sene sonra kurulmuş yapılardır" diye konuştu.
Kaynak: DHA